Een veilig huis met deze 15 tips

Door: Maikel Dijkhuizen | 25 november 2016 07:12

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Vandaag de dag zijn er veel meer mogelijkheden om je huis te beveiligen dan louter het gebruik van goede sloten. Daar staat tegenover dat (cyber)criminelen tegenwoordig via je netwerkverbinding een extra kanaal hebben om digitaal in te breken. Extra oppassen dus! Hoe maak je van je woning zowel fysiek als digitaal een onneembare vesting?

1 Updaten router

Routerfabrikanten vernieuwen regelmatig de firmware van hun producten. Hiermee dichten deze bedrijven op afstand bijvoorbeeld veiligheidslekken om te voorkomen dat hackers inbreken op je thuisnetwerk. Om de firmware bij te werken open je het instellingenmenu van je router, door het juiste IP-adres in de adresbalk van een browser te typen, bijvoorbeeld http://192.168.1.1. Lees ook:Beveilig je huis en tuin met je eigen bewakingsnetwerk.

Na opgave van de juiste inloggegevens navigeer je naar de statuspagina van de router. Bekijk welke firmwareversie momenteel actief is en controleer of je het apparaat kunt updaten (eventueel via de website van de fabrikant). Meestal voeg je de vernieuwde firmware toe door in het instellingenmenu het installatiebestand te selecteren. Overigens werken de meeste routers die internetproviders leveren, zichzelf automatisch bij via het netwerk. Herstart in dat geval de router regelmatig.

Via de statuspagina van de router controleer je de huidige firmwareversie.

2 Virusscanner

Dat je voor de beveiliging van je pc een virusscanner nodig hebt, weet iedereen wel. Windows 10 beschikt met Windows Defender over een gratis exemplaar. Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar uit onafhankelijke resultaten van onder meer het Duitse testorgaan AV-TEST blijkt dat deze virusscanner weleens bedreigingen over het hoofd ziet. Commerciële antiviruspakketten van bijvoorbeeld Symantec (Norton), Bitdefender, G DATA, McAfee en Kaspersky bieden aanmerkelijk meer veiligheid.

Windows Defender is een gratis virusscanner die je pc onvoldoende beschermt.

3 Firewall

Uiteraard wil je hackers buitensluiten die het voorzien hebben op je persoonlijke gegevens. Dat kan prima met een firewall. Dit onderdeel controleert het netwerkverkeer op verdachte activiteiten, waarbij het zo nodig dubieus verkeer (lees: hackersaanvallen) blokkeert. Windows Firewall werkt op zich prima voor inkomende verbindingen, maar voor uitgaand netwerkverkeer zijn de mogelijkheden beperkt. Firewalls die antivirusontwikkelaars fabriceren, controleren beide richtingen meestal wel grondig, zodat programma’s bijvoorbeeld niet op eigen houtje verbinding met internet maken. Wil je graag weten welke firewall er actief is? Open het configuratiescherm en kies bij Weergeven op voor Categorie. Via De status van uw computer controleren klik je achter Beveiliging op het kleine pijltje. Bekijk de instellingen onder Netwerkfirewall en klik eventueel op Geïnstalleerde firewallprogramma’s weergeven.

Controleer of de gewenste firewall actief is op jouw systeem.

4 Netwerkscanner

Met een netwerkscanner controleer je eenvoudig welke apparaten er actief zijn op het netwerk. Op die manier herken je mogelijke indringers. Via het beheerpaneel van je router en sommige virusscanners kun je verbonden apparaten identificeren. Als alternatief gebruik je het gratis programma SoftPerfect WiFi Guard. Via Dutch en OK verschijnt er een kort instellingenvenster. Belangrijk is dat je de juiste netwerkadapter aanwijst. Via OK en Scan Nu vraag je een lijstje met verbonden netwerkapparaten op.

Dankzij SoftPerfect WiFi Guard weet je precies welke apparaten er actief zijn op het thuisnetwerk.

5 Sociale media

Veel mensen melden op sociale netwerken enthousiast wanneer ze op vakantie gaan. Doe dat niet, want ambitieuze dieven lezen mee en slaan het liefst toe in een tijdelijk verlaten woning. Kun je het toch niet laten om te vertellen dat je naar een ver oord vertrekt? Scherm je profiel dan zo veel mogelijk af en zorg dat alleen vertrouwde familieleden en vrienden de informatie te zien krijgen.

Meld op sociale netwerken liever niet dat je op vakantie gaat.

6 Versleutelde data

Wil je voorkomen dat digitale inbrekers bepaalde privégegevens in handen krijgen? Zet deze bestanden dan achter slot en grendel door de boel te versleutelen. Alleen bezitters van het juiste wachtwoord kunnen de gegevens inzien. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld de gratis versie van AxCrypt. Geef een geldig e-mailadres op en vul daarna de activatiecode in. Bedenk verder een sterk wachtwoord en bevestig met OK. Gebruik bovenaan het plusteken om bestanden toe te voegen die je wilt beveiligen. Voortaan dien je eerst bij AxCrypt in te loggen, voordat je toegang krijgt tot de versleutelde data.

Met AxCrypt versleutel je eenvoudig je dierbaarste bestanden.

7 Online back-ups

Stel je voor dat dieven die laptop of NAS vol met persoonlijke foto’s meenemen, dan heb je opeens helemaal niets meer. Behalve natuurlijk wanneer je ergens anders nog een back-up hebt, bijvoorbeeld online. Er bestaan genoeg clouddiensten die je hierbij kunnen helpen, zoals Microsoft OneDrive of Google Drive. Deze aanbieders voegen een synchronisatiemap toe aan je pc waarvan automatisch een kopie wordt weggeschreven naar een online server. Heb je een Office 365-abonnement, dan heb je hierbij gelijk 1 TB aan opslagruimte op Microsoft OneDrive.

Voor de zekerheid kun je dierbare bestanden onderbrengen bij een online opslagdienst.

0 Reactie(s) op: Een veilig huis met deze 15 tips

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.