Een veilig huis met deze 15 tips

Door: Maikel Dijkhuizen | 25 november 2016 07:12

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

8 Slimme lampen

Zeker tijdens vakanties is het belangrijk dat de woning bewoond lijkt. Je kunt natuurlijk de buren vragen om ’s avonds een lampje aan te doen, maar niet iedereen heeft die luxe. De oplossing is simpel, want je hoeft alleen maar te zorgen dat de lampen automatisch aanspringen. Dat kan natuurlijk via een doodeenvoudige tijdschakelaar, maar er zijn ook elegantere oplossingen verkrijgbaar. Onder de naam Hue heeft Philips een complete smart verlichting-lijn op de markt gebracht, waarmee je de afzonderlijke lampen op afstand regelt via een app. Je hebt hiervoor wel een zogeheten Hue Bridge nodig om de lampen te koppelen. Het assortiment met Hue-lampen is zeer uitgebreid. Zo zijn er losse lampjes beschikbaar met een reguliere GU10- of E27-fitting, maar je kunt ook voor een compleet starterspakket gaan.

Bepaal vanaf je vakantieadres welke Philips Hue-lampen je wilt inschakelen.

9 Lokale opslag IP-camera

Met een IP-camera houd je altijd en overal een oogje in het zeil. Zo bestaan er bijvoorbeeld buitencamera’s met een robuuste behuizing en modellen die automatisch kunnen draaien en kantelen. Een belangrijke overeenkomst tussen al die camera’s is dat je ze (bedraad of draadloos) op het thuisnetwerk aansluit. Op die manier kun je de beelden via een pc, NAS, smartphone of tablet monitoren en eventueel opslaan.

10 Onderweg monitoren

Alle fabrikanten van IP-camera’s bieden tegenwoordig een mobiele app aan waarmee je op ieder moment je woning in de gaten houdt. Na het constateren van beweging ontvang je zelfs een pushnotificatie, indien je hiervoor de juiste instellingen hebt gekozen. Bij ongewenst bezoek ben je dus direct op de hoogte, zolang je maar verbonden bent met internet.

11 Alarmsysteem

Wie op internet zoekt naar een alarmsysteem, raakt waarschijnlijk al snel het overzicht kwijt. Het aanbod is namelijk gigantisch. Veel alarmsystemen zijn zeer geavanceerd en richten zich vooral op bedrijven. Er bestaan voor thuisgebruik ook simpele producten om je woning te beveiligen. Een eenvoudig alarmsysteem bestaat bijvoorbeeld uit een bewegingsmelder, deurcontact en bedieningspaneel. Wanneer iemand je woning betreedt ontvang je een pushnotificatie, sms-bericht of inkomende oproep. De Eminent EM8610 is een voorbeeld van een eenvoudig alarmsysteem. In de behuizing is ruimte voor een simkaart, zodat je voor alarmmeldingen niet verbonden hoeft te zijn met internet. Houd er rekening mee dat sommige alarmsystemen een abonnement vereisen, zoals producten van WoonVeilig.

De Eminent EM8610 is een betaalbaar alarmsysteem dat op basis van een simkaart functioneert.

12 Buitensirene

De meeste alarmsystemen hebben van zichzelf al een loeiharde sirene aan boord. Het nadeel hiervan is dat inbrekers dan waarschijnlijk al een deur of raam hebben geforceerd, waardoor er sowieso al schade is aan de woning. Je kunt dieven ook in een eerder stadium afschrikken. Sluit hiervoor in de tuin een buitensirene aan, eventueel in combinatie met flitslicht. Vaak is het geluidssignaal zo’n 110 decibel, waardoor de kans groot is dat kwaadwillenden de inbraakpoging staken. Veel buitensirenes werken draadloos samen met een alarmsysteem. Zo is de EM8670 bijvoorbeeld een aanvulling op het eerdergenoemde EM8610-alarmsysteem van Eminent.

Met een luide buitensirene jaag je inbrekers weg.

13 Buitenlamp met camera

Een reguliere IP-camera valt wellicht op, waardoor dieven het apparaatje mogelijk onschadelijk maken. Je kunt buitenverlichting ook combineren met een bewakingscamera, zodat je inbrekers stiekem filmt en de apparatuur intact blijft. In de bekende elektronicawinkels is het aanbod niet bijster groot, al zijn er wel degelijk geschikte producten te vinden. Zo legt de König SAS-DVRLMP10 720p-beelden vast op een interne geheugenkaart. Wens je een buitenlamp waarbij de camera volledig uit het zicht is gemonteerd, dan kun je hiervoor terecht bij een gespecialiseerde spyshop.

14 Slimme rookmelder

Een doorsnee rookmelder laat bij rookdetectie een oorverdovend alarm horen. Wanneer je thuis bent, kun je passende maatregelen treffen. Ben je niet thuis, dan ben je afhankelijk van de hulp uit de omgeving om je kostbare bezit te beschermen. Je kunt ook voor een slimme rookmelder kiezen, zoals de Nest Protect V2. Je verbindt dit apparaat met je draadloze thuisnetwerk, waarna je via de app overal de thuissituatie in de gaten houdt. Gebeurt er dan iets, dan kun je zelf hulptroepen inschakelen. Bij rookdetectie geeft een vrouwenstem overigens duidelijke instructies, zodat je adequaat kunt handelen. Naast rookontwikkeling slaat de Nest V2 ook alarm bij het zeer gevaarlijke koolmonoxidegas.

In tegenstelling tot klassieke rookmelders slaat de Nest Protect V2 via een mobiele app alarm.

15 Watermelder

Weinig mensen denken aan een water- of lekkagemelder, terwijl water behoorlijk wat schade kan veroorzaken. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar. De simpelste modellen laten alleen een luid alarm horen zodra ze water detecteren. Verder bestaan er ook veel watermelders die onderdeel zijn van een omvangrijker alarmsysteem. Zo heeft het merk SmartAlarm bijvoorbeeld een exemplaar dat bij waterdetectie via het alarmsysteem een pushnotificatie verstuurt. Ook heeft Interpolis tegenwoordig een samenwerking met HomeWizard voor een pakket met slimme apparaten, zoals een watermelder, rookmelder en ledlampen.

Een watermelder detecteert vocht en laat in dat geval een alarm horen.

0 Reactie(s) op: Een veilig huis met deze 15 tips

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.