Nachtmodus voor iedere site: Dark Reader

Door: Martin Gijzemijter | 07 maart 2019 11:04

How To

Het zou fijn zijn als iedere website het beste met je voor had als het gaat om je ogen. Helaas is dat niet het geval, met als gevolg dat je soms in het half donker zit te kijken naar superfelle websites … dat komt je ogen niet ten goede. De extensie Dark Reader lost dit probleem voor je op.

Dark Reader installeren

Steeds meer websites beginnen het concept van de ‘dark mode’ toe te passen, zodat je met een druk op de knop de kleuren kunt aanpassen naar een donkere modus. Maar het is tot op heden slechts een druppel op een gloeiende plaat. Een universele modus is in principe prima in te bouwen in de browser, maar tot op heden is dat nog geen algemeen beschikbare functie. Dark Reader is een gratis extensie die je kunt downloaden voor onder andere Chrome en Firefox. Surf naar de web store van de betreffende browser (in dit artikel testen wij in Chrome) en zoek naar Dark Reader. De extensie verschijnt direct bovenaan. Voeg deze toe aan je browser, je hoeft die niet te herstarten.

Je vindt Dark Reader in het overzicht met extensies van Chrome en Firefox.

Activeren

Het klinkt als een bijzonder slecht idee: een universele donkere modus die op alle websites toe te passen is, maar in werkelijkheid zit deze extensie superdegelijk in elkaar, en maakt het websites allesbehalve lelijk. Wanneer je de extensie hebt geïnstalleerd, werkt deze onmiddellijk. Surf naar de pagina van je keuze om het effect te zien. Je zult zien dat het niet zomaar een kwestie is van wit veranderen in zwart: er wordt echt rekening gehouden met kleuren en visuele aantrekkelijkheid. Er kúnnen natuurlijk pagina’s tussen zitten die niet goed werken. Klik dan op het pictogram van Dark Reader en vervolgens op Toggle. Je schakelt de Dark Reader dan alleen voor die pagina uit.

Direct na installatie van de extensie wordt de dark mode actief.

Dark Reader configureren

De extensie mag dan prima werken, dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat jij de keuzes die de makers hebben gemaakt ook mooi vindt. Daarom hoef je je ook niet te houden aan de standaardinstellingen. Als je klikt op het pictogram van Dark Reader wanneer je op een website bent, dan kun je niet alleen kiezen voor het in- of uitschakelen van de donkere modus, je kunt ook allerlei aspecten aanpassen. Zo kun je kiezen voor Dark of Light, waarbij Light uiteraard nog steeds donkerder is dan zonder de extensie, je kunt helderheid en contrast aanpassen, maar ook zaken als een sepia en grijsfilter instellen. Tot slot kun je klikken op Only for om aan te geven dat deze instellingen alleen toegepast moeten worden op de huidige website.

0 Reactie(s) op: Nachtmodus voor iedere site: Dark Reader

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.