Eufy by Anker 5-in-1-beveiligingssysteem: goed én goedkoop

Door: Rens Blom | 17 november 2020 17:09

Review

Zoek je een slim alarmsysteem om je huis te beveiligen? Dan kun je kiezen uit allerlei sets, waaronder een van het minder bekende Anker. In deze Eufy by Anker alarmset review testen we of dit alarmsysteem van 169 euro de beste keuze is.

Eufy by Anker 5-in-1 alarmset

Prijs

€ 169,-

Sensoren

2x contactsensor, 1x bewegingssensor

Geluid

Ingebouwde sirene in basisstation

Overig

Bedieningspaneel, basisstation

Extra's

Smart home-integratie, geen abonnement nodig

Website

eufylife.com

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Installatie- en gebruiksgemak
 • Geen maandelijks abonnement nodig
 • Prettige app
 • Prijs-kwaliteitsverhouding
 • Minpunten
 • Smart home-integratie kan beter
 • Losse sensoren matig verkrijgbaar
 • Sirene is niet heel luid

Anker verkoopt de alarmset voor zo'n 169 euro in Nederland. Dat is een scherpe prijs, want grote concurrent Ring vraagt 299 euro voor zijn Ring Alarm-set en veel andere andere systemen kosten ook meer dan 199 euro. Een deel van de beveiligingssystemen vereist bovendien een maandelijks abonnement om gebruik te kunnen maken van alle functies. Bij de Eufy-set van Anker is dat niet nodig. Zo kom ik bij het eerste voordeel van deze alarmset: je hebt geen bijkomende kosten en dat is wel zo prettig. Bij concurrerende systemen betaal je drie tot tien euro per maand voor bijvoorbeeld cloudopslag. De Eufy-set slaat je gegevens lokaal op, waarover straks meer.

Inhoud van de doos en installatie

De 5-in-1-alarmset bestaat uit een basisstation, een bedieningspaneel, een bewegingsmelder en twee setjes bewegingssensoren. Je hangt de bewegingsmelder op in een ruimte naar keuze. Ik heb hem in de woonkamer opgehangen. De twee setjes bewegingssensoren zijn bedoeld om ieder een raam of deur in de gaten te houden. Ik heb ze op mijn voor- en achterdeur geplakt (aan de binnenkant, uiteraard). Zo registreert de set eventuele ongenodigde gasten die via de bekende wegen mijn huis binnendringen.

Op deze foto zie je de inhoud van de alarmset, min de tweede set bewegingssensoren.

De installatie van het alarmsysteem is eenvoudig. Ik was binnen twintig minuten klaar. Download de Eufy-app en volg de stappen om het basisstation te installeren. Bevestig de sensoren op de gewenste plekken en stel het bedieningspaneel in, onder andere door een eigen pincode te kiezen. Je kunt het paneel neerleggen of ophangen. Ik heb hem in de gang opgehangen zodat ik snel mijn pincode kan invullen als ik het huis verlaat of binnenkom. Zo voorkom ik dat het alarm afgaat als de (zelfgekozen) vertragingstijd afloopt.

De sensoren zijn compact en kleiner dan die van Ring Alarm. Het bedieningspaneel is ook kleiner en ziet er naar mijn mening strakker en meer premium uit.

Een minpunt is de slechte verkrijgbaarheid van losse sensoren. Die kun je nodig hebben om meer ramen, deuren of kamers te beveiligen. De sensoren kosten een paar tientjes per stuk, maar zijn minder goed te koop dan de concurrentie. Anker maakt het dus niet aantrekkelijk om het systeem te vergroten.

Dit kan het basisstation

Het basisstation heeft verschillende functies. Ten eerste legt hij de verbinding met de sensoren en is hij op zijn beurt verbonden met je wifinetwerk. Als het basisstation zonder internet zit, werkt je systeem dus niet. Prettig is dat je het - compacte - basisstation via een ethernetkabel kunt aansluiten.

Ook heeft het station een ingebouwde sirene. Gaat het alarm af dan krijg je een melding via de app, maar gaat het station ook loeien. Dat klinkt en is handig, al had ik er meer van verwacht. Want waar de Ring Alarm hard genoeg is om door je buren of voorbijgangers gehoord te worden, mag je met de Eufy-alarmset blij zijn als je de sirene hoort terwijl je boven bent.

Tot slot functioneert het basisstation als opslagmedium. Dat is met name handig als je meer Eufy-domotica hebt, bijvoorbeeld een beveiligingscamera of deurbel. De videofragmenten die ze opnemen, worden dan bewaard op het ingebouwde opslaggeheugen van het station. Hier kun je ook een usb-stick in stoppen.

Alarmset werkt naar behoren

Als je een alarmset koopt om je huis te beveiligen, hoop je 'm nooit echt nodig te hebben. Maar om te testen of hij goed werkt, ben ik meermaals 'vergeten' mijn pincode in te vullen als ik via de voor- of achterdeur thuiskwam en het alarm ingeschakeld was. En ja hoor: na het eindigen van de binnenkomstvertraging, kreeg ik meteen een melding op mijn smartphone en startte de (relatief zachte) sirene in het basisstation. Hetzelfde gebeurde toen ik het alarm had ingeschakeld en vanuit de gang de woonkamer in liep. Op dit vlak heb ik dus niets te klagen.

Smart home-integratie kan beter

Anker kan zijn smart home-integraties wel verbeteren. Het is op dit moment mogelijk om het alarmsysteem te koppelen aan de Google Assistent en Amazon Alexa. Die laatste gebruik ik thuis momenteel niet, de Google Assistent wel. Ik heb via de Eufy-app mijn account gekoppeld aan de Assistent en kan wat basale acties uitvoeren. Echte slimme acties mis ik nog. Zo zou ik graag willen zeggen 'Hey Google, schakel het alarm in', maar dit kan alleen via het bedieningspaneel of de Eufy-app. Mogelijk komt hier later verandering in.

De Eufy-app is gelukkig erg gebruiksvriendelijk, biedt genoeg instellingen en werkt naar behoren.

De Eufy-bewegingsmelder (links) is kleiner dan die van Ring
De bewegingssensor op een raam

Conclusie: Eufy by Anker alarmset kopen?

Ik vind het Eufy by Anker 5-in-1-alarmsysteem een goede keuze als je een betrouwbaar alarmsysteem onder de 199 euro zoekt. Extra prettig is dat deze set geen bijkomende kosten kent in de vorm van een abonnement. Het voornaamste nadeel is voor mij de slechte verkrijgbaarheid van aanvullende sensoren, die je misschien wel wilt kopen om je huis optimaal te beveiligen. Hopelijk komt hier nog verandering in. Voor nu is het goed om te weten dat het alarmsysteem gebruiksvriendelijk is en doet wat hij belooft.

1 Reactie(s) op: Eufy by Anker 5-in-1-beveiligingssysteem: goed én goedkoop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 augustus 2021 20:35 hollandusa
  toch heel benieuwd waarom het base station een usb poort heeft? en zou het niet verstandig zijn om het base station in een afgesloten ruimte te plaatsen zoals een metrkast waarbij het alarm nog wel te horen is? anders wordt het misschien kapot gemaakt door de inbreker!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.