Exodus bij Facebook: een overzicht

Door: Justin Doornekamp | 02 december 2018 14:34

Facebook logo
Blog

Het wordt rustig aan de top bij Facebook. Bestuurder na bestuurder stapt op bij de sociale netwerksite, vermoedelijk vanwege onenigheid met oprichter Mark Zuckerberg. Een overzicht.

Zuckerberg zou volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal sinds juni van dit jaar een “oorlogsbeleid” voeren, waarbij sterk leiderschap volgens de topman nodig is. Daarmee lijkt het Cambridge Analytica-privacyschandaal hem niet in de koude kleren te zitten. Diverse topbestuurders konden zich niet vinden in het beleid dat Zuckerberg voert en stapten op bij Facebook en bij dochterbedrijven als Instagram, WhatsApp en Oculus.

Kevin Systrom en Mike Krieger

Systrom en Krieger zijn de oprichters van Instagram en vertrokken in september, vermoedelijk omdat zij zich niet konden vinden in een nieuwe functie binnen de sociale netwerksite waarmee alle gps-locaties van gebruikers aan Facebook worden doorgegeven. Volgens techwebsite TechCrunch zou deze optie momenteel getest worden.

Brian Acton en Jan Koum

Ook bij Whatsapp stapten oprichters Brian Acton en Jan Koum op. Acton liet tegenover Forbes weten vooral onenigheid te hebben met Zuckerberg over het privacybeleid. Facebook lijkt vooral geld te willen verdienen aan gerichte advertenties in Whatsapp, waarvoor dataverzameling noodzakelijk gaat zijn. Acton en Koum bleken niet bereid om mee te werken aan deze fundamentele koerswijziging en voelden zich genoodzaakt om op te stappen.

Brendan Iribe

Afgelopen maand stapte Brendad Iribe, mede-oprichter van Oculus, op bij Facebook. De annulering van de nieuwe VR-headset Rft 2 zou volgens TechCrunch de reden zijn voor het vertrek. Het was al bekend dat er een verschil in inzicht bestond over de toekomst van Oculus, waardoor Iribe eerder zijn positie als CEO opgaf om zich volledig te concentreren op de ontwikkeling van de VR-bril.

Brendan Iribe
Mede-oprichter Brendad Iribe van Oculus.

Alex Stamos

In augustus van dit jaar vertrok ook Alex Stamos, die verantwoordelijk was voor de beveiliging van Facebook. Volgens The New York Times stapte Stamos eveneens op vanwege een meningsverschil, dit keer over de te varen koers met betrekking tot het bestrijden van nepnieuws.

Colin Stretch

Topjurist Colin Stretch van Facebook kondigde in juli van dit jaar zijn vertrek aan via een aankondiging op de sociale netwerksite. Hij legde de reden van zijn vertrek niet helder uit, maar wees wel op een herstructurering binnen het bedrijf. Volgens The Wall Street Journal zou de jurist hierdoor een lagere positie krijgen. Stretch zou overigens inmiddels hebben aangekondigd toch te blijven bij Facebook, minimaal tot de zomer van 2019. “Facebook is nog steeds in crisis”, aldus de jurist.

Elliot Schrage

Na meer dan tien jaar bij Facebook te hebben gewerkt, stapte Elliot Schrage op als hoofd van de communicatieafdeling van de sociale netwerksite. Schrage werd flink bekritiseerd vanwege de afhandeling van alle schandalen waarin Facebook terecht kwam.

Rachel Whetstone

Whetstone was bij Facebook aangenomen om de communicatie voor WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger te overzien. Vervolgens werd ze al snel gevraagd om te helpen bij de controverses waarin het bedrijf terecht kwam, gerelateerd aan het misbruiken van gebruikersgegevens, het verspreiden van nepnieuws en het beïnvloeden van verkiezingen. Daar voelde Whetstone weinig voor. In augustus werd bekend dat zij de overstap van Facebook naar Netflix heeft gemaakt.

0 Reactie(s) op: Exodus bij Facebook: een overzicht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.