'Facebook moet stoppen met volgen niet-leden'

Door: Daan Doedens Daan Doedens | 15 juni 2015 09:58

Internet & Thuis

Facebook is nog niet af van de Europese aantijgingen op het gebied van privacy. De Belgische privacywaakhond heeft het bedrijf voor de rechter gesleept wegens het schenden van de rechten van mensen zonder een Facebook-account. De zaak start donderdag in Brussel.

Dat meldt de Belgische krant De Morgen. De Privacycommissie wil dat Facebook meteen stopt met het volgen van niet-leden en leden die hebben aangegeven niet gevolgd te willen worden. De commissie verdenkt Facebook ervan op te slaan welke sites de gebruikers bezoeken. In een reactie heeft Facebook de commissie inmiddels gevraagd de rechtszaak stop te zetten, maar daar gaan de Belgen niet op in.

"Met name de manier waarop de sociale netwerksite leden maar ook niet-leden heimelijk traceert en gegevens ervan verwerkt, is flagrant. Zelfs mensen die uitdrukkelijk aangeven dat ze niet gevolgd willen worden, worden toch gevolgd."

- Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische Privacycommissie

Algoritme

Overigens heeft Facebook dit weekend het algoritme aangepast waarmee het bepaalt welke berichten gebruikers te zien krijgen. Ook de factor tijd komt daar nu bij kijken. Hoe langer je met een bepaalde post bezig bent, hoe hoger soortgelijke posts in je tijdlijn terechtkomen. Zo hoef je niet meer een post te liken of erop te reageren om te laten blijken dat je interesse hebt in soortgelijke posts.

3 Reactie(s) op: 'Facebook moet stoppen met volgen niet-leden'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 juni 2015 14:58 Oscar
  Vraag me af, of dat zoveel zal uithalen, die clausule, staat gewoon in de cookies voorwaarden, Facebook past gewoon de voorwaarden aan, het resulteert hooguit, dat een Facebook bezoeker, die geen Facebook account heeft, óók al heeft een Facebook lid, zijn/haar profiel openbaar gemaakt, zal moeten inloggen, of zich zal moeten registreren in Facebook, om informatie over Facebook leden te kunnen inzien. Iets dat voorheen niet hoefde. Het probleem is, dat internetters, op akkoord met gebruiksvoorwaarden (die niemand leest) klikken. Zonder te beseffen, waar ze mee akkoord gaan, Facebook zal eenvoudig verklaren, dat het volgen van een bezoeker in de (vele) regels van de gebruiksvoorwaarden staat, waar men mee akkoord was gegaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juni 2015 21:10 Anoniem
  @Oscar
  Het probleem is gewoon als je dat allemaal leest bij elke aankoop of het aanmaken van een account, dat men niets meer kan kopen op updaten. Zo kan men niet zo goed functioneren in deze wereld (wel nog als senior maar niet als student of werkende).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2015 00:37 Oscar
  Het probleem is gewoon, dat de meeste internetters, ruim 90%, op akkoord klikken, zonder zich te realiseren, waar men mee akkoord gaat, en ja, de makers, van applicaties, en websites weten dat, en maken daar gebruik van.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.