Films en series streamen met je Chromecast

Door: Joris Peterse Joris | 06 april 2014 09:04

How To

Zo'n Chromecast is een ideaal apparaatje om video's van bijvoorbeeld YouTube of Netflix naar je tv te streamen. Maar wat zou het fijn zijn om ook films en series van je pc op het grote scherm van je tv te krijgen. Dat kan eenvoudig met Plex!

Voordat we uitleggen hoe je videobestanden van je pc naar je tv streamt gaan we er voor het gemak van uit dat je je Chromecast geïnstalleerd hebt. Om vervolgens naar je Chromecast te kunnen streamen maken we met Plex van je pc een soort mediaserver. Dit doe je door het programmaatje van Plex op je pc (Windows, Mac, Linux of NAS) te installeren. Bovendien is het mogelijk om je smartphone of tablet als afstandsbediening te gebruiken, maar dat leggen we je zo uit.

Account

Na de installatie opent een browservenster waarin je een account aanmaakt. De mogelijkheden van Plex zijn uitgebreider met een account, maar onderin het venster kun je er ook voor kiezen geen account te maken. Vervolgens doorloop je een wizard waarin je aangeeft waar je videobestanden zich bevinden. Niet alleen video's overigens, ook kun je aangeven waar je foto's en muziek staat, deze stream je namelijk ook eenvoudig naar je Chromecast. Ook kun je kanalen kiezen. Het aanbod lijkt wat beperkt, maar als je na de wizard bij kanalen op het plus-tekentje drukt zie je een uitgebreider overzicht van kanalen, waaronder bijvoorbeeld Uitzending Gemist en RTL XL.

Verschillende soorten bestanden kunnen worden opgenomen in de mediabibliotheek.

Wanneer Plex je mediabestanden heeft geïndexeerd, kun je naar je Chromecast streamen. Let er wel even op dat je pc zich in hetzelfde (draadloze) netwerk bevindt als de Chromecast. Kies een video of een kanaal, druk op het Chromecast-icoontje en vervolgens op Play en je video wordt op de tv afgespeeld.

Afstandsbediening

Nog comfortabeler is het als je je smartphone of tablet kan inzetten als afstandsbediening. Hiervoor heb je de betaalde Plex app nodig (en een account, zodat de mediabibliotheek gesynchroniseerd kan worden met de smartphone of tablet). Deze app is beschikbaar voor iOS en Android en kost € 4,49 (iOS) of € 3,64 (Android). Met deze app kun je na het inloggen media van je computer op de tv afspelen, maar ook video's en foto's van je mobiele apparaat. Let er wel even op dat als je via je mobiele apparaat video's van je computer naar de Chromecast afspeelt, dat je computer natuurlijk wel aan moet (blijven) staan.

Gebruik je smartphone als afstandsbediening!