Foscam E1: prima wifi-camera met teleurstellende software

© PXimport

Foscam E1: prima wifi-camera met teleurstellende software

Geplaatst: 25 juni 2018 - 11:19

Aangepast: 13 december 2023 - 15:26

Mark Gamble

Beveiligingsproducten voor in en om het huis zijn volop verkrijgbaar. Foscam doet ook al enige tijd mee met diverse camera's om huis en haard in de gaten te houden. De Foscam E1 is de eerste volledig draadloze wifi-camera van het bedrijf, die je overal vrijelijk kunt neerzetten. Maar hoe handig is dat eigenlijk?

De E1-camera kun je los neerzetten op bijvoorbeeld een tafel op een kast, maar het is ook mogelijk om hem om te hangen. Daarvoor wordt een speciale bevestiging meegeleverd, die je aan een muur kunt vastschroeven. De camera zelf wordt via een sterke magneet aan die bevestiging vastgemaakt en kun je - door de halfronde cirkel - in de gewenste stand draaien. De camera zit dan stevig vast, maar kan wel met een flinke ruk van de magneet worden losgetrokken. Dat moet ook wel mogelijk zijn, want omdat de camera op een oplaadbare batterij werkt, ontkom je er niet aan om deze van tijd tot tijd op te moeten laden.

Basisstation

Alhoewel de E1-camera volledig draadloos is, moet je - om de beelden te kunnen bekijken of opnemen - gebruik maken van een basisstation. Deze wordt meegeleverd met het hier besproken basis- of starterspakket. Dat basisstation vereist een stroomadapter en een vaste netwerkverbinding, dus helemaal onafhankelijk van kabels ben je niet. Het basisstation regelt de verbinding tussen de camera en de cloudopslag van Foscam. Bij de eerste setup moet je de camera met het basisstation verbinden. Dat kan gelukkig wel geheel draadloos en met een druk op de synchronisatieknop bovenop de camera en het basisstation. Een Engelstalige digitale stem vertelt je of het koppelen is gelukt. Je kunt maximaal vier E1-camera's met het basisstation verbinden, andere camera's van Foscam werken niet met het basisstation.

Het basisstation van de E1 is nodig om de camera te kunnen bedienen, maar werkt niet draadloos voor de internetverbinding; je moet een LAN-kabel naar je router of modem gebruiken.

© PXimport

Instellen

Na het koppelen van de camera kun je het systeem gaan configureren. Foscam heeft een smartphone-app voor Android en iOS waarmee je de beelden van de camera live kunt bekijken of eerder opgenomen beelden via de motion detectie kunt terugkijken. Om de app verbinding te laten maken met het basisstation, moet je eerst een account aanmaken en vervolgens de QR-code van het basisstation in de app registreren. Daarna is de installatie voltooid en kun je de camera en het basisstation gebruiken.

Camera

De E1- camera kan beelden opnemen in full hd-resolutie (1080P), maar als je energie wilt besparen, kun je ook voor een lagere resolutie kiezen. De camera heeft een kijkhoek van 110 graden, waardoor je een vrij breed spectrum van de gefilmde locatie kunt bekijken. Er is ook een nachtmodus om in het donker te kunnen filmen. Hij is geschikt voor zowel binnen als buiten, de camera is spatwaterdicht. Geluid opnemen is mogelijk en er is een 'talk-back'-functie, zodat je via de app (zie verderop) ook terug kunt praten.

De E1 heeft een 5000mAh oplaadbare accu ingebouwd. Het is geheel afhankelijk van het gebruikersscenario hoe lang je met de accu doet, maar wij konden er 8 dagen lang mee werken, waarbij de camera op de tuin gericht was. Via een meegeleverde usb-kabel en -adapter kun je de camera binnen drie uur weer volledig opladen, maar je zult de camera dan in de meeste gevallen en afhankelijk waar je hem hebt staan, of hebt opgehangen, op een andere plek moeten opladen. Tijdens het opladen kun je de camera overigens wel blijven gebruiken voor het maken van opnamen.

De E1-camera werkt draadloos en is voorzien van een 5000mAh accu.

© PXimport

Bedienen via app

De Foscam-app is nodig voor het terugkijken van de opnames en voor het instellen van de diverse camera-opties. Zonder app kun je niets wijzigen, want het basisstation kent geen webinterface waar zaken zijn in te stellen. De app werkt echter zowel via het mobiele netwerk als via je eigen wifi-verbinding, waardoor je dus ook buitenshuis naar de beelden kunt kijken. Via de app kun je de videokwaliteit van de camera's wijzigen, de firmware updaten of de gevoeligheid instellen. De camera moet vanzelfsprekend dan ook zijn aangesloten. Videopnames die door de camera worden gemaakt, worden getriggered door beweging, en je kunt kiezen uit drie gevoeligheidsopties: high, medium en low.

In de praktijk merken we dat medium het beste werkt, maar dat is ook deels afhankelijk van waar de camera op gericht is. Bewegende objecten als gordijnen en planten zorgen volgens er Foscam niet voor dat de camera aanspringt. Er is ook een functie waarbij je kunt kiezen uit Activity Detection en Human Detection, maar wij konden in de praktijk geen verschil tussen deze twee typen ontdekken. De camera neemt telkens maximaal tien seconden video op, en als er binnen die tien seconden opnieuw beweging wordt gedetecteerd, wordt direct weer opgenomen. De video's lopen echter niet naadloos in elkaar over; de camera neemt dan een seconde of drie niets op, dus wat er in de tussentijd gebeurt kun je niet terugzien. De beeldkwaliteit van de beelden is goed, zowel overdag als bij nachtopnames.

Dankzij de motion detection en de nachtmodus kun je zelfs tijdens de late uurtjes de meest louche figuren duidelijk in beeld brengen.

© PXimport

Beperkingen

De app biedt geen mogelijk om de camera alleen actief te zetten op bepaalde tijden, bijvoorbeeld om alleen beelden 's-nachts op te nemen. De camera reageert dus altijd op bewegingen, maar het zou beter zijn als je ook nog kunt instellen wanneer de camera actief mag zijn. Zeker omdat het een model betreft dat op batterijen werkt en je dus eigenlijk zou mogen verwachten dat je zelf de controle hebt over wanneer de camera kan worden ingezet.

Op een smartphone is het soms wat lastig om een opgenomen video terug te kijken.

© PXimport

Omdat de video's in de cloud worden opgeslagen, kun je ze via de app te allen tijde terugkijken, ook als de camera zelf offline is, bijvoorbeeld wanneer de batterij leeg is. De status van de batterij kun je per camera terugzien in de app. Via een timeline kun je door alle eerder gemaakte opnamen scrollen, maar dat werkt in de praktijk niet heel prettig; op een smartphone is de timeline net wat aan de kleine kant en wordt - als je de telefoon horizontaal gebruikt - het tijdstip van de opname zelf niet getoond en kun je ook niet meer terug- of vooruit bladeren naar andere dagen in de tijdlijn. Bovendien krijgen we vaak de melding 'Failed to playback, try again' als we door de tijdlijn scrollen. De Foscam-app geeft een melding op je smartphone als er een opname wordt gemaakt bij beweging en je kunt het beeld dan meteen terugkijken.

Wanneer er iets mis is met (de verbinding met) het basisstation, een camera niet meer werkt of de batterij ervan leeg is, krijg je hier echter geen melding in de app; alleen als de batterij bijna leeg is ontvang je van tevoren meldingen. Maar als je niet weet waarom een camera offline is, lijkt het alsof alles werkt, maar pas als je bepaalde opties probeert te wijzigen, merk je dat deze niet worden opgeslagen. Er staat dan alleen even kort in beeld 'Logging in...', maar vervolgens gebeurt er niks. Ben je van huis, dan weet je dus niet waarom er geen verbinding met de camera of het basisstation kan worden gemaakt. Het zou beter zijn als de gebruiker een melding in de app krijgt waarin bijvoorbeeld wordt aangegeven dat het basisstation of de camera offline is en dat er in logbestanden wordt bijgehouden wat er zich heeft plaatsgevonden.

Cloud

Gemaakte videobeelden worden bij Foscam in de cloud opgeslagen: alle video's die je dus op je smartphone of tablet terugkijkt, staan online opgeslagen. Het basisstation kan video's standaard bijvoorbeeld niet op je NAS of een andere server in eigen beheer opslaan, maar je kunt er wel een externe usb-drive op aansluiten, zodat de video's alsnog lokaal opgeslagen kunnen worden. Dat werkt alleen met usb-drives met een opslagcapaciteit van minimaal 16GB, en de drive moet FAT32- of EXFAT-geformatteerd zijn. Je kunt niet kiezen om de beelden alleen op de usb-stick op te slaan, ze worden ook altijd in de Foscam-cloud opgeslagen. Dat is nodig omdat je de beelden anders niet kunt terugkijken vanuit de app.

Foscam biedt ook de mogelijkheid om via een webbrowser opgeslagen video's terug te kijken via www.myfoscam.com. Maar omdat we dit niet aan de praat kregen hebben we contact opgenomen met Foscam, die ons vertelde dat het online terugkijken niet werkt voor de E1-camera. Je kunt wel via myfoscam.com inloggen met de accountgegevens van de app en kun je je apparaten erin terugvinden, maar live op opgeslagen video's terugkijken kan niet; je bent dan aangewezen op de app. Volgens Foscam wordt deze functie naar verwachting eind augustus alsnog uitgerold voor de E1-camera.

Conclusie

Hoewel de E1-camera in de basis een goed en degelijk apparaat is, dat bovendien mooie heldere videobeelden maakt, is het complete systeem het dat eigenlijk nét niet. Het is jammer dat je nu nog niet de opgemaakte opnamen vanuit iedere browser kunt beheren . Daarnaast ontbreken er in de app wat ons betreft was essentiële functies, zoals meldingen wanneer een of meerdere camera's het niet meer doen of wanneer het basisstation is uitgeschakeld of geen verbinding heeft met internet. Ook is het een gemis dat je niet kunt instellen wanneer je de camera actief wilt hebben, zodat je energie kunt besparen en langer met de accu kunt doen. Kortom: de software stelt ons eigenlijk teleur, terwijl het juist zo'n compleet beveiligingssysteem had kunnen zijn.

6,0

Ons oordeel

Foscam E1

Pluspunten

Eenvoudige installatie

Goede beeldkwaliteit

Minpunten

Handleiding erg summier

Geen app-meldingen bij verbindingsproblemen

Geen mogelijkheid om timers in te stellen

Conclusie

**Prijs:** € 309,95 **Frequentie:** 2.4GHz **Camerasensor:** 1/2.9inch CMOS **Kijkhoek:** 110 graden diagonaal **Videoopnamen:** 1920x1080 / 1280x720 **Videoformaat:** H.264 **Website:** [foscam.nl](https://www.foscam.nl/index.php/e1-1.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000