Gaat Huawei opnieuw de mist in?

Door: Justin Doornekamp | 07 augustus 2019 14:31

Huawei P30 Pro
Blog

De Verenigde Staten hebben de ban op Huawei opgeheven, maar de Chinese techreus blijft het zichzelf moeilijk maken. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post heeft Huawei Noord-Korea geholpen bij het opzetten van een 3G-netwerk, dat spionage vanuit het land mogelijk zou maken.

The Washington Post kreeg documenten in handen, waaruit blijkt dat Huawei een samenwerking is aangegaan met het Chinese staatsbedrijf Panda International Information Technology voor diverse telecommunicatieprojecten in Noord-Korea. De projecten zouden al acht jaar lopen en omvatten onder meer de uitrol van een 3G-netwerk in Noord-Korea, dat gebruikt zou worden door de overheid om dissidenten op te sporen. Via Panda zou Huawei in het geheim netwerkapparatuur leveren aan het land.

In de documenten staan opdrachten, contracten en gedetailleerde spreadsheets uit een database en werden aangeleverd door een voormalige, anonieme werknemer van Huawei. Twee andere bronnen bevestigde tegenover de Washington Post dat er inderdaad een samenwerking heeft plaatsgevonden tussen Huawei en Noord-Korea.

De acties van Huawei zullen wederom niet in de smaak vallen bij de Verenigde Staten, die zich zorgen maken om de veiligheid van Huawei-producten. Ook zou de Chinese techreus zich te weinig aantrekken van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Als de beweringen van The Washington Post kloppen, dan kan Huawei opnieuw een probleem op de hals halen, gezien het telecombedrijf Amerikaanse technologie gebruikt in zijn componenten. En de VS hebben juist strenge sancties op Noord-Korea opgelegd, vanwege zijn nucleaire wapenprogramma en de schending van mensenrechten.

Niets concreets

De Amerikaanse overheid onderzoekt al sinds 2016 of Huawei banden heeft met het dictatoriale regime, maar tot dusver is daar niets concreets uitgerold. De techreus ontkent iets verkeerd te hebben gedaan, maar de Amerikanen zijn daar niet van overtuigd en blijven het bedrijf in de gaten houden.

"Huawei houdt zich aan alle wetten en reguleringen in de landen en regio's waarin het actief is, ook op het gebied van export en sancties binnen de EU, VS en VN", aldus een woordvoerder van Huawei tegenover The Washington Post, daaraan toevoegend dat Huawei nu niet actief is in Noord-Korea.

De woordvoerder wilde niet ingaan op specifieke vragen van de krant, bijvoorbeeld of Huawei in het verleden direct of indirect wel eens zaken heeft gedaan met Noord-Korea. Ook wilde hij niet ingaan op de authenticiteit van de gelekte documenten.

Huawei P20 Lite, smartphone, android

1 Reactie(s) op: Gaat Huawei opnieuw de mist in?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 7 augustus 2019 18:57 chrislaarman
    Bij mijn weten is die ban binnenkort (uit mijn hoofd: 19/8) weer van kracht. Dat nieuws rond Noord-Korea kwam (voor mij) op 22/7. Vandaag is 7/8.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.