Gebruik een cloud camera om je huis te beveiligen

Door: redactie-computertotaal | 09 januari 2014 12:33

How To

Vakantieperiodes en feestdagen zijn voor inbrekers ideale momenten om hun slag te slaan. Een goede beveiliging van je huis op die momenten is dus aan te raden. Maar misschien heb je geen zin om daar honderden (zo niet duizenden) euro's aan uit te geven. Een cloud camera is dan een goed alternatief.

Een verscheidenheid aan cloud-gebaseerde opnameapparatuur maakt het tegenwoordig makkelijker dan ooit tevoren om je woonomgeving op afstand in de gaten te houden. Met vrijwel iedere soort webcam kun je live beelden van je huis over je draadloze netwerk streamen, en ze op je laptop, telefoon, of tablet bekijken. Veel camera's kunnen ook nog bewegingen detecteren, zodat ze je kunnen waarschuwen als er iets aan de hand is terwijl je weg bent, en je kunt reageren door de politie te bellen en je buren op de hoogte te brengen.

In dit artikel beschrijf ik hoe je een simpel bewakingssysteem kunt installeren met behulp van cloud-gebaseerde camera's, zodat je een oogje in het zeil kunt houden, waar je ook bent.

Om te beginnen heb je alleen maar een met het web verbonden camera en een cloud-gebaseerde video-opname account nodig. Veel nieuwe webcams bevatten functies en diensten waarmee je de videostream van op afstand bij kunt houden. Er zijn ook standalone cloud opnamediensten die je in staat stellen om je huidige camera te gebruiken. Dus als je al wat spullen hebt kun je binnen enkele minuten opnames gaan maken.

Camera opties

Goed: Computer webcam

Als je een laptop of een all-in-one desktop hebt, is de kans groot dat je al een werkende webcam hebt. Je kunt die webcam gebruiken in combinatie met een dienst als Camcloud om nu meteen een bewakingssysteem te installeren. Als je PC goed zicht biedt op de meest waarschijnlijke inbraakplek, dan kan het apparaat de lafhartige activiteit vastleggen en je op tijd waarschuwen zodat je actie kunt ondernemen.

Als je je afvraagt of er geen reële kans bestaat dat dieven de laptop waarmee je het bewijs van hun inbraak vastlegt zullen stelen, dat is inderdaad een terechte bezorgdheid. Maar terwijl de dieven zich misschien met je camera uit de voeten maken, hebben ze de videobeelden niet - die zijn veilig opgeslagen in de cloud. En als ze proberen om de hardware te pakken is hun gezicht dichter bij de camera waardoor je een prima close-up krijgt.

Beter: Draadloze cloud-webcam met weergave/opname

Een draadloze webcam zal je meer flexibiliteit bieden dan een ingebouwde laptop webcam, omdat je hem overal kunt plaatsen, en misschien zelfs kunt verstoppen zodat potentiële dieven niet weten dat ze in de gaten gehouden worden. Sommige webcams, zoals de Trendnet Wireless Day/Night Cloud Camera TV-IP751WIC bevatten eenvoudige cloud weergavediensten recht uit de doos. Andere, zoals de Dropcam (149 dollar), geven je tegen een maandelijkse vergoeding krachtigere functies zoals bewegingsdetectie, automatisch opnemen, en tweeweg audio.

Best: Meerdere cloud-webcams met weergave/opname

Als het lukt, neem dan drie of vier camera's en plaats ze op verschillende plekken in je huis, ervoor zorgend dat je de meest waarschijnlijke plekken waar indringers binnen zouden kunnen komen dekt. Verenig alle camera's in één enkele cloud bewakingsaccount met bewegingssensorwaarschuwingen, en het zal vrijwel onmogelijk zijn voor een inbreker om zonder jouw medeweten door je huis te lopen.

Onze favoriet: Dropcam

Voor eenvoud en verfijning is de dag/nacht camera van Dropcam (149 dollar) een geweldige optie voor thuissurveillance. De standaardversie biedt 4X zoom en tweeweg audio, zodat je mensen kunt laten weten dat je ze kunt zien, mocht je dat willen. De opnamekwaliteit bij weinig licht is prima, dus je kunt zelfs in het donker gezichtskenmerken detecteren.

Voor 50 dollar extra biedt de Dropcam Pro 8X zoom, nog betere prestaties bij weinig licht, en betere audiokwaliteit. Dropcam's mobiele apps voor iOS en Android waarschuwen je wanneer één van je camera's bewegingen detecteert, zodat je in real-time kunt zien wat er gebeurt. Als het de UPS-chauffeur blijkt te zijn kun je bijvoorbeeld de ingebouwde speaker van de camera gebruiken om hem toestemming te geven om je pakketje bij de buren af te leveren terwijl je weg bent.

Dropcam maakt continue video-opnames om alles vast te leggen wat je camera's zien, en slaat deze vervolgens op zodat je de beelden later kunt bekijken. De dienst heeft twee lagen: Het 7-dagen plan voor 99 dollar per jaar slaat maximaal 168 uur video op voor doorlopende controle, terwijl het 30-dagen plan voor 299 dollar per jaar 720 uur aan opnames opslaat. Voor gewone thuisgebruikers zou het 7-dagen plan meer dan voldoende moeten zijn.

A la carte dienst

Als je je bestaande webcam gebruikt, is de kans groot dat je deze met Camcloud's opnamedienst kunt gebruiken. Net als Dropcam kun je met Camcloud live streams van activiteit van één van je verbonden camera's bekijken. Er is een gratis optie voor mensen die slechts één camera hebben, en je kunt er maximaal 30 minuten aan materiaal mee opnamen. Voor 5 dollar per maand kun je een onbeperkt aantal camera's verbinden en maximaal 24 uur aan materiaal opslaan.

Er zijn een aantal elementaire beveiligingsstrategieën die je moet gebruiken, of je nu een a la carte dienst gebruikt of een geavanceerder systeem als Dropcam. Let op de volgende dingen om het meeste uit je cloud-gebaseerde systeem te halen.

- Dek alle mogelijke ingangen. Als je op meer dan één manier je huis binnen kunt komen, zorg dan dat je ze allemaal in de gaten houdt. Plaats indien mogelijk ook een camera aan de buitenkant van je huis, of bij een raam met uitzicht op de straat of je oprit. Hierdoor verhoog je de kans dat je het nummerbord of andere informatie over een auto vastlegt die kan worden gebruikt in een politierapport.

- Verberg je camera's. Als inbrekers je camera's kunnen zien is de kans groot dat ze ze gewoon mee zullen nemen. Hoe beter je de camera's verstopt, hoe groter de kans dat je belastend materiaal vastlegt. Uiteraard wordt alles wat je camera opneemt op een beveiligde server opgeslagen waar inbrekers niet bij kunnen, maar je wilt toch het liefste beeldmateriaal van de volledige inbraak hebben.

- Stel bewegingsdetectiewaarschuwingen in. Goede cloud bewakingsdiensten waarschuwen je meteen wanneer één van je camera's bewegingen detecteert. Dan heb je genoeg tijd om 112 te bellen en de politie naar je huis te sturen, zelfs wanneer je duizenden kilometers van huis bent.

- Gebruik een noodvoeding. Sluwe inbrekers schakelen soms de stroom naar je huis uit voordat ze inbreken, waardoor je bewakingssysteem nutteloos is. Maar een noodvoeding kan je camera's, router, en modem aan de praat houden, zelfs tijdens een stroomstoring.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com, geschreven door Robert Strohmeyer (@caretpi). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

3 Reactie(s) op: Gebruik een cloud camera om je huis te beveiligen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 maart 2014 06:22 Anoniem
  Je zou ook zelf een NAS kunnen neerzetten. Je koopt hem eenmalig en hebt geen dure abonnementen nodig. Zorg wel dat hij verstopt is. Een Zavio ip camera is ook een optie, want die heeft gratis cloud tot 5GB.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 november 2015 22:33 Anoniem
  mooi ding alleen geen opslag waardeloos dus
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2019 06:53 Rick65#
  Heb een cvi set gekocht om mn huisje in de gaten te houde. https://www.365cam.nl/product/camera-set/
  Echt super happy mee en nee heb geen aandelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.