Geen bezorging naar Nederland? Gebruik een doorstuurservice

Door: dennis-gandasoebrata | 18 oktober 2020 09:35

Nieuws

Een belangrijke beperking bij het bestellen in het buitenland vormt het bezorgen van je pakket: je probeert een Nederlands adres op te geven, maar de winkel biedt je die optie eenvoudigweg niet. Een doorstuurservice biedt uitkomst. We stellen er enkele aan je voor.

Hoewel we op het internet met alles en iedereen verbonden zijn en we nagenoeg alles online kunnen bestellen, blijven er situaties waarin er beperkingen gelden. Een sprekend voorbeeld zijn webwinkels die alleen in eigen land bezorgen. Zie je een product in een buitenlandse winkel en wil je dat bestellen, dan val je met een Nederlands adres buiten de boot.

Voor deze situatie kun je gebruikmaken van een doorstuurservice. Goed voorbeeld hiervan is Forward2Me: een dienst waarmee je kunt winkelen in verschillende landen (Engeland, Duitsland, Japan en Turkije) en waarmee alle bestellingen netjes op de Nederlandse deurmat worden bezorgd. Een andere grote dienst is Shipito, dat zich specialiseert in Amerikaanse bestellingen.

Het proces van een doorstuurservice is relatief eenvoudig. Eerst meld je je aan bij de dienst, een kosteloos proces. Tijdens de registratie ontvang je een postadres. Het gaat hierbij om een fysiek bezorgadres in het land waarin je wilt bestellen. Zodra je je bestelling bij de webwinkel plaatst, geef je dat adres op. Zodra het pakket wordt ontvangen door de doorstuurservice, word je hiervan op de hoogte gesteld.

Via een persoonlijk dashboard kun je details bekijken. Zo bieden doorstuurservices vaak de mogelijkheden om een foto van het pakketje te bekijken (naast de controle ook goed voor de voorpret), om de verzenddocumenten te controleren en om aan te geven wat je met het pakketje wilt doen. Zo kun je het direct doorsturen, maar ook bundelen, weggooien of terugsturen naar de afzender.

Bestel je vaak meerdere producten in een land bij verschillende aanbieders? Veel doorstuurdiensten bieden de mogelijkheid om de bestellingen niet direct door te sturen, maar de losse bestellingen te bundelen in één grote verpakking en dan pas door te sturen. Dat scheelt verzendkosten.

Extra kosten

De doorstuurdiensten verdienen aan de verzendkosten die ze je berekenen en zijn afhankelijk van grootte en gewicht. Bovendien kun je bij veel aanbieders ook kiezen via welke koerier het pakket wordt verstuurd en hoeveel haast je hebt bij het doorsturen. Deze factoren bepalen het eindtarief.

In de praktijk betaal je zo’n 15 procent marge voor de doorstuurdienst. Soms bieden de diensten je aan om het pakket extra te verzekeren. Een aardige optie, maar controleer eerst welke bescherming wordt geleverd binnen het door jouw gekozen verzendcontract.

Is deze dekking naar je inzicht te laag, dan kun je gebruikmaken van de extra verzekering van de doorstuurservice die in de praktijk doorgaans beschadiging en verlies dekt.

Via een community

Een andere interessante ontwikkeling is tot slot Parcl. Parcl is een community die het winkelend publiek en partijen bij elkaar brengt die de pakketten kunnen doorsturen (forwarders). Het lidmaatschap is gratis: je betaalt alleen wanneer er een transactie plaatsvindt. Via de website geef je aan welke producten u wilt kopen en in welk land de aankoop is.

De forwarders kunnen op je aanvraag reageren en een prijsopgaaf doen van de aankoop. Je kunt kiezen uit de beste aanbiedingen. Via het platform kun je vervolgens in contact komen met de uitgekozen forwarder om de details en verdere voorwaarden te bespreken.

Nadat je tot overeenstemming bent gekomen, betaal je de bestelling. Het gaat hierbij om een totaalbedrag, dus inclusief verzendkosten. Je krijgt het adres van de forwarder, dat je vervolgens gebruikt om de bestelling te laten bezorgen.

Kenmerkend aan Parcl is de mogelijkheid om de forwarder ook de producten te laten bestellen, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt. Uiteraard betaal je ook voor deze dienstverlening. In dat geval keur je de aankoop goed, voordat deze daadwerkelijk naar je wordt verstuurd.

2 Reactie(s) op: Geen bezorging naar Nederland? Gebruik een doorstuurservice

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 oktober 2020 11:05 chrislaarman
  Bedankt, Dennis! Dit opent inderdaad mogelijkheden! :-)

  Onlangs nog heb ik aan zekere Duitse aanbieder op Amazon.de gevraagd, of hij zeker product (dat elders al niet meer te koop was) nou echt niet naar Nederland kon versturen. Nee, dus.
  Waarmee ik wil zeggen, dat het niet allemaal in het verre en onbekende hoeft te zijn.

  Overigens speelt ook minstens AliExpress voor doorstuurservice: die consumentenbestellinkjes gaan blijkbaar gebundeld vanuit een verzamelpunt in China naar bijvoorbeeld Schiedam, en worden vandaaruit afzonderlijk naar de bestellers verzonden. Al die Chinese aanbieders hoeven zich dus niet te bekreunen om zeewaardige verpakkingen en douane-formaliteiten.

  Omdat we hier onder electronica-gebruikers zijn: denk bij het elders bestellen van dingen met netvoeding om de netspanning en om de vorm van de stekker. Veel moderne netvoedingen zijn geschikt voor 110..240V. In mijn ervaring werden soms verloopstekkers (van hoekige naar ronde pennen) los (in de buitenverpakking) bijgevoegd.
  Denk ook aan het toepasselijke recht voor garantie. Inmiddels heb ik één ervaring met garantie. Een tablet die ik via Ali in China besteld had, is in Europa onderzocht en vervangen. Binnen de Chinese garantietermijn van één jaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2020 19:41 Lex1
  Ik ben nog snel even een hoop spullen aan het bestellen, vanaf 1 januari verdwijnt het invoervrije btw drempel van 22 euro.

  Over alles wat er dan binnen komt moet dan 21% btw worden betaald. Een ramp voor de hobby modelbouw wereld.

  Dus spullen uit het buitenland bestellen dat kan oninteressant gaan worden en laat dat nu net de bedoeling zijn. De Nederlandse handel en winkels klagen steen bij been.

  Ik hoop dat Chinese warenhuizen als Aliexpres, banggood een handelspost openen in Europa. De verzendkosten zullen dan wel hoger worden maar als je dan veel besteld is het nog goedkoper dan elders.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.