Geld besparen: diensten en accounts delen

Door: richard-veenstra | 01 mei 2018 10:36

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: productiviteit

Grote kans dat je niet alleen woont en dat je partner en je kinderen ook gebruikmaken van de diensten waar jij je op hebt geabonneerd. Waarom niet geld besparen door de kosten delen? Bij diensten als Spotify, Office 365 en Netflix kun je gezinsabonnementen afsluiten en daarmee bespaar je makkelijk kosten. En bij sommige diensten kun je ook met een simpele truc met meerdere mensen van hetzelfde account gebruikmaken. Aan het eind van het artikel laten we je ook nog zien hoe je aan goedkope softwarelicenties komt.

Wij Nederlanders zijn een zuinig volk en daar zijn we trots op, toch? Als we ergens op kunnen besparen, dan doen we dat graag. Grote kans dat je op allerlei internetdiensten abonnementen hebt en simpelweg elke maand geld laat afboeken door Netflix en co. Dit kan ook anders. We gaan kijken hoe je geld kunt besparen of hoe je door een paar simpele legale trucs met meerdere personen toegang hebt tot dezelfde inhoud. We starten met de entertainment-sector in je huishouden.

01 Netflix

Netflix groeit als kool en steeds meer mensen nemen een Netflix-abonnement. De meeste mensen kiezen dan een Basic-abonnement, waar je 7,99 euro per maand voor betaalt. Met dit abonnement kun je maar op één scherm tegelijkertijd kijken. Wil je op twee schermen tegelijk kunnen kijken, dan upgrade je gemakkelijk naar een Standaard-abonnement. Dit kost maar 3 euro per maand meer en nu kunnen je partner en jij naar elk een andere serie kijken via hetzelfde account. Een ander voordeel is dat je nu ook alle inhoud in HD-kwaliteit kunt bekijken. Je hoeft je bovendien niet op dezelfde locatie te bevinden. Theoretisch kun je het abonnement dus ook delen met een vriend of vriendin, al is dit volgens de voorwaarden van Netflix illegaal. Goed nieuws: er zijn geen verhalen bekend dat Netflix actief achter het delen van Netflix-accounts met anderen aangaat. Wil je met nog meer mensen een Netflix-account delen, dan kun je voor 13,99 euro per maand een Premium-abonnement nemen. Hiermee kunnen vier mensen tegelijkertijd naar een andere stream kijken en heb je de beschikking over ultra-hd-kwaliteit, mits de specifieke serie of film dit ondersteunt.

01 Met een Premium-abonnement kunnen vier mensen tegelijkertijd naar iets anders op Netflix kijken.

02 Netflix online en offline

Ook als je een Basic-account hebt, kun je het account met meerdere mensen gebruiken, je moet dan wel een beetje creatief zijn. Elk account is namelijk voorzien van profielen, per account kun je vijf profielen instellen. Elk familielid kan zijn eigen favorieten aanmaken en zijn of haar kijkgeschiedenis inzien. Voor kinderen kun je zelfs een speciaal account inrichten zodat er geen materiaal voor volwassenen te zien is. Op de mobiele versie van Netflix kun je bovendien sommige inhoud offline opslaan. Na het downloaden zet je je smartphone of tablet in vliegtuigmodus en start je je film of serie, je partner kan dan op een ander apparaat online kijken. Op deze manier kun je met een Basic-abonnement tóch met twee personen tegelijkertijd naar iets anders kijken. Eén persoon kijkt offline een serie terwijl de andere persoon een livestream kijkt. Vergt wel wat voorbereiding dus.

Amazon en Videoland

Sinds 2016 is Amazon ook in Nederland actief met Amazon Prime Video. De dienst heeft maar één abonnement voor 5,99 euro, maar hiermee mag je wel op drie schermen tegelijkertijd kijken. Helaas is het aanbod nog (lang) niet zo groot als bij Netflix. Bij Videoland kijk je op maximaal vier schermen tegelijkertijd voor 8,99 euro per maand.

03 Spotify

Spotify werkt in principe hetzelfde als Netflix, maar hier heb je met één account ook maar de beschikking over één profiel. Als je partner dus de hele dag naar de soundtrack van La La Land luistert, zie jij de komende weken dus verrassend veel muziekaanbevelingen die met deze soundtrack te maken hebben. Je kunt met twee personen op hetzelfde account zijn ingelogd, maar zodra je partner op zijn of haar apparaat een liedje begint af te spelen, wordt jouw stream meteen geblokkeerd. Met Spotify op je mobiel kun je echter wel duizenden songs offline opslaan als je een Premium-account hebt. Op deze manier kan de ene persoon naar een offline liedje luisteren, terwijl de andere persoon live naar Spotify luistert. Vind je dit een te grote beperking, upgrade dan naar een Premium for Family-account. Dit kost 5 euro meer dan een normaal Premium-account. Tot zes personen krijgen nu een apart Premium-account, met eigen afspeellijsten en aanbevelingen. Deze zes personen moeten wel allemaal op hetzelfde adres wonen, het maakt dus niet uit of het familieleden of huisgenoten zijn. Spotify gaat in tegenstelling tot Netflix wel actief achter misbruik aan. Er zijn gevallen bekend dat Spotify gebruikers van een Family-account downgradet naar een Free-account bij een vermoeden van misbruik. Gebruikers moeten dan verifiëren dat ze op hetzelfde adres wonen.

03 Een gedeeld Spotify-abo (Premium for Family) kost 14,99 euro per maand.

04 Andere muziekdiensten

Google biedt vergelijkbare opties voor zijn muziekdienst Google Play Muziek (als concurrent van Spotify). Bij het Family-account (14,99 per maand) maken tot zes personen tegelijkertijd gebruik van hetzelfde account op maximaal tien apparaten per persoon. Bij Google hoef je echter niet op hetzelfde adres te wonen, enige vereisten zijn dat iedereen uit de groep in Nederland woonachtig is, een Google-account heeft en geen lid is van een andere gezinsgroep.

Een andere grote speler op de muziekmarkt is Apple. Apple Music biedt veel exclusieve inhoud aan en heeft eenzelfde soort familieaanbieding. Voor ook weer 14,99 euro per maand hebben zes mensen een gezamenlijk account.

04 Van Google hoef je niet op hetzelfde adres te wonen.

Studentenkorting

Ben je student, dan kun je op veel streamingdiensten korting krijgen. Spotify en Apple Music bieden je 50 procent korting op een maandabonnement van 9,99 euro. Netflix en Google bieden deze optie helaas niet.

05 Boeken lezen met Kobo Plus

Voor films, series en muziek zijn tegenwoordig goede abonnementen en streamingdiensten beschikbaar, maar ook bij de digitale boekenmarkt zien we wat beweging. Bol.com biedt voor 9,99 euro per maand e-boeken aan in de vorm van een Kobo Plus-abonnement. Je Kobo Plus-abonnement is gekoppeld aan je Bol.com-account, maar je kunt dit wel op maximaal vijf apparaten tegelijk gebruiken. Als jij en je partner dus allebei een Kobo-e-reader hebben, deel je dit abonnement gewoon met elkaar. Het maakt ook niet uit waar je je bevindt, theoretisch kun je dus ook een abonnement delen met vrienden of familieleden die niet op hetzelfde adres wonen. Bedenk wel dat deze vrienden dan wel met jouw Bol.com-account eventueel aankopen kunnen doen! Je hoeft voor een Kobo Plus-abonnement trouwens niet per se een Kobo-e-reader te hebben, er zijn ook apps voor iOS en Android beschikbaar. Er is één groot nadeel aan een Kobo Plus-abonnement: het aanbod is veel kleiner dan het normale aanbod van Kobo, op dit moment heeft Bol.com het over tienduizenden titels. Ter vergelijking: in de Kobo Store zijn meer dan vijf miljoen boeken digitaal te koop.

05 Lees je digitale boeken op maximaal vijf apparaten met Kobo Plus.

Amazon en Bruna

Amazon heeft ook een boeken-abonnement genaamd Kindle Unlimited. Helaas is deze dienst nog niet in Nederland beschikbaar. Boekwinkel Bruna heeft een vergelijkbare dienst met de naam Bliyoo.

06 Steam

Speel je graag videogames? Dan ben je vast bekend met Steam, het online platform waar je duizenden games kunt downloaden voor je pc of game-console. Met Steam Family Sharing kun je deze games delen met je familie (of vrienden). Je hoeft hiervoor geen extra abonnement af te sluiten, ga gewoon naar Instellingen / Account en schakel de deelfunctionaliteit in bij Instellingen / Gezin. Je moet wel de Steam Guard-bescherming hebben ingeschakeld op je pc. Je mag maximaal tien apparaten tegelijkertijd machtigen, maar slechts één gebruiker kan de game spelen. Als iemand anders een game speelt en jij logt in, dan heeft de ander een paar minuten de tijd om het spel af te maken of zich uit te loggen. Denk er wel aan dat je gehele bibliotheek nu gedeeld wordt en je niet per spel een machtiging kunt geven. Sommige games kunnen niet worden gedeeld vanwege licentiebeperkingen.

06 Deel je Steam-games met de Steam-gezinsbibliotheek.

0 Reactie(s) op: Geld besparen: diensten en accounts delen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.