Geld besparen: diensten en accounts delen

Door: richard-veenstra | 01 mei 2018 10:36

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: productiviteit

07 Dropbox

Dropbox is een handige dienst om documenten te delen tussen je verschillende apparaten en tussen vrienden en familie. Je kunt met meerdere mensen op verschillende apparaten inloggen met hetzelfde account, maar dit wordt lastig als je tweestapsverificatie hebt ingesteld. Standaard krijg je 2 gigabyte gratis bij een persoonlijk account, je kunt dit upgraden naar een Plus- of Pro-abonnement voor respectievelijk 9,99 euro of 19,99 per maand. Bij beide abonnementen heb je dan 1 terabyte online opslag tot je beschikking. Wil je met een partner, vrienden of vriendinnen veel data delen, dan is het handig om eens naar de business-opties van Dr|opbox te kijken. Voor 12 euro per persoon krijg je namelijk 2 terabyte opslagruimte samen, plus allerlei handige extra’s die bij een Business-abonnement zitten. Dit is goedkoper dan het persoonlijke Professional-abonnement, en je kunt nu je Dropbox-ruimte gemakkelijk delen. Wil je meer ruimte, dan heb je voor 18 euro per persoon zelfs ongelimiteerde opslag tot je beschikking. Kies je voor een jaarlijkse in plaats van maandelijkse betaling, dan kost dit abonnement zelfs maar 15 euro per persoon per maand. Enige valkuil: je moet minstens drie mensen hebben die het Business-abonnement aangaan.

07 Bij Dropbox is het handig om een Business-abonnement te kiezen als je veel data wilt delen met vrienden of familie.

Google Drive

Google Drive biedt standaard geen abonnement voor families, maar je kunt natuurlijk prima de opslagruimte delen met meerdere mensen. Elk lid van de familie kan een Google-account aanmaken en heeft dan 15 gigabyte gratis opslagruimte tot zijn of haar beschikking. Bestanden of mappen zijn eenvoudig met de andere leden van de familie te delen.

08 Microsoft

Bijna iedereen gebruikt het Office-pakket van Microsoft, maar wist je dat je bij het Office 365-abonnement ook de beschikking hebt over online opslagruimte via OneDrive? Er zijn drie mogelijkheden om Office 365 te bemachtigen. De eerste optie is om het eenmalig aan te schaffen, je koopt dan Office 2016. Dit kost 149 euro, je mag dan volgens de licentie de software op één pc installeren en alleen gebruiken voor thuisgebruik. Het is niet geheel duidelijk wat Microsoft hier precies mee bedoelt overigens. Een betere optie is om een abonnement te nemen op Office 365. De goedkoopste optie is Office 365 Personal voor 69 euro per jaar, met dit abonnement mag je Office ook maar op één apparaat installeren. Het voordeel is wel dat dit ook op een Mac kan, die mogelijkheid heb je niet als je het pakket eenmalig aanschaft. Je krijgt hierbij ook 1 terabyte opslag bij voor OneDrive.

Qua kosten delen is het interessanter om voor 99 euro per jaar een Office 365 Home-abonnement te nemen. Nu mag je Office 365 op vijf apparaten installeren én heb je 5 terabyte online opslagruimte voor maximaal vijf gebruikers. Elke gebruiker mag overigens maximaal 1 terabyte gebruiken. Microsoft laat in het midden of deze vijf gebruikers in hetzelfde huishouden moeten wonen. Ga hiernaartoe en log in met je Microsoft-accountgegevens. Klik op Office 365 delen en geef een e-mailadres op van de persoon met wie je je abonnement wilt delen. De ontvanger moet zich nu voor een gratis Microsoft-account registeren, mocht hij of zij dit nog niet hebben gedaan. In de praktijk checkt Microsoft niet met wie je je abonnement deelt, je kunt het abonnement dus ook met vrienden delen.

08 Het Office 365 Home-abonnement is ideaal: je kunt het met vijf personen gebruiken.

Jaarlijks betalen

Je kunt ervoor kiezen om het Office 365-abonnement per maand te betalen, je betaalt dan 10 euro per maand in plaats van 99 euro per jaar. Als je per maand betaalt en wilt wisselen naar jaarlijkse betalingen, dan klik je bovenin op Overschakelen naar jaarlijkse betalingen. Sowieso handig om dit ook bij andere diensten/software te checken: bij veel andere diensten levert dit ook een besparing op.

Microsoft laat je middels een banner zien dat je kunt besparen op je abonnement.

09 Virusscanners

Bij bijna alle fabrikanten van virusscanners kun je ook gebruikmaken van gezinsabonnementen. Ga bijvoorbeeld naar www.mcafee.com en klik op Thuisgebruikers. Klik op Nu kopen en onderaan zie je dat McAfee drie verschillende licenties aanbiedt. De goedkoopste kost je 59,95 euro voor een jaar, maar deze mag je maar op één apparaat installeren. Veel slimmer is dan om de optie voor 89,95 euro per jaar te kiezen, die kun je namelijk op tien verschillende apparaten installeren. In de voorwaarden van McAfee wordt niet vermeld of deze mensen in hetzelfde huishouden moeten wonen. Ook concurrenten Kaspersky, Webroot en Symantec Norton hebben vergelijkbare aanbiedingen. Kijk zelf wel even goed met wie je de licenties allemaal mag delen, soms is dit niet helemaal duidelijk.

09 Kies voor een abonnement waarbij je de applicatie op meerdere apparaten tegelijkertijd mag gebruiken.

10 Deel je apps

Om aankopen te doen in de App Store van Apple heb je een Apple ID nodig. Je Apple ID heb je vervolgens ingeschakeld op je eigen iPhone of iPad. Je partner heeft wellicht ook een iPhone, maar deze heeft zijn of haar eigen Apple ID. Om nu niet dubbel te betalen voor alle apps, kun je natuurlijk prima met elkaars Apple ID inloggen in de App Store op je eigen apparaat. Zodra er een update beschikbaar is voor een app die niet bij jouw Apple ID hoort maar wel op je apparaat staat, moet je wel het Apple ID-wachtwoord van je partner opgeven. Er bestaat ook de mogelijkheid om je Apple ID te delen met je familie. Dit kan met behulp van de functie ‘Delen met gezin’. Eén persoon moet deze optie inschakelen en vervolgens anderen uitnodigen. Elk individu van een Apple-gezin mag maar van één gezin lid zijn. Op een iPhone stel je dit in door naar Instellingen /[je naam]/Stel ‘Delen met gezin’ in te gaan en de stappen te volgen. Ga hiernaartoe voor een heldere uitleg hoe je dit instelt.

Android-apps delen

Android heeft een soortgelijk systeem als Apple en noemt dit de Google Play-gezinsbibliotheek. Je kunt alle aangeschafte apps, boeken, films en games delen met zes anderen uit je gezin. Ga op je Android-apparaat naar de app Play Store en tik op het menu. Kies Account / Gezin, klik op Aanmelden voor gezinsbibliotheek en volg de stappen.

11 Studenten

Studenten opgelet! Als je bent ingeschreven bij een hogeschool, universiteit of academie, dan krijg je bij veel softwarefabrikanten studentenkorting. In de meeste gevallen kun je ergens in het bestelproces aangeven dat je student bent en zul je een bewijs van inschrijving moeten uploaden. Hoe de studentenkorting van een fabrikant precies werkt, verschilt van firma tot firma. Check dus voor aanschaf bij het bedrijf of jouw studenteninschrijving geldig is voor een korting. Je kunt ook een kijkje nemen bij www.surfspot.nl. Hier vind je goedkopere studentenlicenties voor allerlei software. Klik op een software-item en lees goed de voorwaarden door, sommige programma’s mag je namelijk alleen gebruiken als je verbonden bent aan een specifieke onderwijsinstelling. Zodra je deze verlaat, is je licentie officieel niet meer geldig. Microsoft heeft ook een handig alternatief voor studenten. Als je je hier aanmeldt voor Microsoft Imagine, dan heb je gratis toegang tot professionele software zoals Microsoft Azure, Visual Studio en Xamarin Studio. Je school of universiteit moet hiervoor wel door Microsoft zijn geaccrediteerd.

11 Meld je aan voor Microsoft Imagine en werk gratis met professionele software.

12 Alternatieve versies

Als je het niet erg vindt om met iets oudere software te werken, dan kun je net na een update van je favoriete software ook eens kijken of bedrijven nog een voorraad van de oude versie hebben. Soms worden deze programma’s of licentiecodes voor dumpprijzen verkocht. Als je de oude versie dan hebt geïnstalleerd, kun je eventueel nog kijken wat een upgrade naar de nieuwste versie kost, misschien ben je in totaal wel goedkoper uit. Een ander idee is om op zoek te gaan naar een lightversie of een alternatief van de software. Werk je af en toe met Adobe Photoshop, maar vind je een Adobe-abonnement veel te duur, weet dan dat goedkopere of gratis alternatieven als Affinity Photo, Pixelmator of GIMP bijna net zo goed zijn als het originele programma.

12 Affinity Photo doet niet onder voor Photoshop en koop je voor een paar tientjes.

13 Shoppen over de grens

Het kan ook slim zijn om wat buitenlandse webwinkels te bezoeken bij je jacht naar goedkope software. Het kan zomaar zijn dat een bepaald programma bij een webwinkel in Duitsland of België een stuk goedkoper is. Als de Britse pond laag staat, kan software uit het Verenigd Koninkrijk voordelig zijn. Webwinkels maakt het in de meeste gevallen niet uit dat de klant niet uit het Verenigd Koninkrijk komt, meestal krijg je toch een downloadlink en geen fysiek pakketje meer. En de gewenste taal kun je vaak bij installatie instellen.

Verder is het nog slim om voor specifieke software, bijvoorbeeld audio- of videobewerkingssoftware, eens naar gespecialiseerde webwinkels te kijken. We ontdekten bijvoorbeeld dat www.plugindiscounts.com en www.pluginboutique.com audio-plug-ins vaak een stuk goedkoper leveren. En Toolfarm levert goedkope licenties voor video-plug-ins. Dit soort voordelen zijn er bij meer gespecialiseerde verkoopsites.

13 Toolfarm levert goedkopere licenties voor video-plug-ins.

14 Windows-serienummers

Het fenomeen is je wel bekend: verschillende prijzen voor dezelfde versie van Windows. Als je Windows 10 Home via de officiële Microsoft-shop wilt kopen, kost het besturingssysteem 145 euro, in een webwinkel waarschijnlijk zo rond de 130 euro. Toch zie je ook vaak dat er versies voor 80 tot 100 euro worden aangeboden. Deze worden aangeduid met de term OEM. OEM staat voor Original Equipment Manufacturer. Deze versies van Windows zijn volkomen legaal, maar worden vaak niet in een doos geleverd en hebben minder documentatie. Ook kan het zijn dat de licentie iets afwijkt, bijvoorbeeld dat je het maar op één apparaat mag installeren, en als je je pc-componenten verandert, kan het zijn dat de code niet meer werkt. Dan zijn er nog versies van Windows 10 Home verkrijgbaar voor 10 tot 30 euro, dit is een schemergebied. Vaak gaat het hier om serienummers die niet bedoeld zijn voor de losse verkoop, bijvoorbeeld als ze uit een bundel voor een bedrijf of universiteit zijn gehaald. Waarschijnlijk worden de serienummers prima herkend en kun je er perfect mee werken, maar garantie is er niet. Check in ieder geval heel goed de reviews van de winkel waar je zo’n serienummer aanschaft.

0 Reactie(s) op: Geld besparen: diensten en accounts delen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.