Geoblokkades opgeheven: dit verandert er voor jou

Door: Mark Gamble | 19 maart 2018 22:49

Nieuws

Vanaf 20 maart zijn de zogeheten geoblokkades voor online diensten opgeheven. Dat betekent dat internetters ongeacht de locatie in de EU, altijd dezelfde producten en diensten kunnen gebruiken.

Geoblokkades waren een doorn in het oog van veel internetters. Webwinkels weigeren je sommige producten te verkopen omdat het product niet in het land waar je je bevindt wordt verkocht , YouTube weigert aan de hand van je locatie een video af te spelen en het het Netflix-aanbod lijkt in Duitsland ineens veel beperkter dan thuis op de bank... Een aantal van de voorbeelden waar internetters vóór 20 maart 2018 mee te maken hadden.

Veranderingen

In Europa is een wet aangenomen die dit aan banden moet leggen. Zo moet het productaanbod van webwinkels voor iedere internetter ongeacht in welk EU-land ze zich bevinden, hetzelfde zijn en mogen webdiensten niet geweigerd worden omdat je bijvoorbeeld in Nederland bent in plaats van Frankrijk. Het is voor webwinkels dus niet meer toegestaan om te discrimineren op grond van de nationaliteit van webshopbezoekers, de verblijfplaats of de vestigingsplaats. Voor iedereen in de EU geldt ongeacht het land dus hetzelfde aanbod aan producten en dezelfde prijzen. Wat wel mag is meer bezorgkosten rekenen, bijvoorbeeld wanneer een webwinkel in Frankrijk een product moet bezorgen in Nederland.

Streamingdiensten

De geoblokkade blijft op dit moment nog wel van kracht voor diensten als Netflix, YouTube en Spotify. In verband met de ingewikkelde auteursrechten op bepaalde videoproducties of muziek blijven de regels van kracht en kun je niet zonder meer jouw in Nederland aangeboden Neflix-series in een ander EU-land bekijken. De Europese Commissie is wel in een vergevorderd stadium om ook deze blokkade op te heffen, maar dat gaat niet al meteen per 20 maart in.

Tot die tijd is het dus nog niet mogelijk om de voor Nederland toegestane series in een ander land te bekijken. Dat geldt ook voor e-books en games.

Interactieve TV

KPN en Ziggo hebben echter al wel aangekondigd om vanaf 20 maart content van interactieve tv beschikbaar te stellen in een ander EU-land dan Nederland. Ook Telfort (onderdeel van KPN) heeft op 20 maart in een nieuwsbrief laten weten dat gemiste en opgenomen programma's via de Interactieve TV-app in ieder EU-land zijn te bekijken, met uitzondering van programma's waarvan het sowieso niet is toegestaan deze via de app te bekijken, zoals die van de BBC.

1 Reactie(s) op: Geoblokkades opgeheven: dit verandert er voor jou

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 20 maart 2018 17:05 Kasander1
    Het is een goede stap. Maar ik wacht liever tot de Amerikaanse Netflix ook in Nederland beschikbaar komt.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.