Getest: De 3 beste wifi-mesh-systemen

Door: Jeroen Boer | 24 april 2017 11:43

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Ubiquiti AmpliFi HD

In tegenstelling tot Netgear Orbi en Linksys Velop bestaat Ubiquitis AmpliFi niet uit identieke nodes. De set omvat een router aangevuld met twee mesh-points die je net als bijvoorbeeld een repeater direct in het stopcontact steekt. De router is een compact vierkant doosje dat opvalt door een rond aanraakscherm. Dit scherm geeft je statusinformatie als de internetsnelheid, ip-informatie en de tijd. De onderkant bevat een verlichte ledring, maar die kun je (eventueel via een tijdschema) uitschakelen. De router heeft een wan-aansluiting, vier lan-aansluitingen en een niet-functionele usb-poort (wellicht in de toekomst bruikbaar voor bijvoorbeeld het aansluiten van een harde schijf).

De mesh-points vallen op door hun forse antenne die middels een magnetisch kogelgewricht verstelbaar is. Heb je stopcontacten op geschikte plekken, dan is plaatsing erg eenvoudig. Heb je dat niet, dan is de vormgeving waarschijnlijk eerder een nadeel, want een verlengsnoer gebruiken is lastig. Alle componenten zijn gebaseerd op AC1750-technologie en bevatten een 2,4- en 5GHz-radio met ieder drie datastromen. Qua routermogelijkheden krijg je meer dan bij Velop en kun je bijvoorbeeld een eigen dns-server kiezen. Ook de mogelijkheden rondom de dhcp-server en adresreservering zijn uitgebreider. Toch halen de configuratiemogelijkheden het niet bij de doorsnee normale router. Je kunt gelukkig een eigen router gebruiken, want net bij Orbi kun je AmpliFi ook instellen als een accesspoint-systeem (bridge). Voor controlfreaks is wellicht interessant dat dit het enige systeem is waarop je indien gewenst een aparte ssid voor de 2,4- en 5GHz-band kunt instellen.

Uitstekende app

De app geeft veel informatie over de achterliggende werking van het systeem.

De installatie is erg eenvoudig en maakt gebruik van een app voor iOS of Android, er is buiten het instellen van de internetconfiguratie geen webinterface. De mesh-points bevatten lampjes die aangeven of de link met het netwerk in orde is en ook in de app wordt dit duidelijk getoond. De plaatsing komt wat minder kritiek dan die van Linksys Velop, maar is niet zo vrij als bij Orbi. AmpliFi valt positief op door de app die van alle geteste systemen de meeste informatie over de achterliggende werking van het systeem geeft. Zo kun je in de app naast de verbindingskwaliteit ook zien op welke manier de nodes onderling met elkaar verbonden zijn. Er is hierbij daadwerkelijk een (verwacht) verschil tussen beide testscenario’s zichtbaar. Grappig is dat je een node een geluidje kunt laten maken om helemaal zeker te weten dat alles goed is ingesteld. Ook over de clients krijg je veel informatie, zo kun je bijvoorbeeld zien met welke node een client verbonden is. Ubiquiti heeft kortom erg goed nagedacht over de app.

Prestaties

In het mesh-scenario waarin de router op de begane grond staat en de mesh-points op beide hogere verdiepingen, halen we op de begane grond 473 Mbit/s en op de eerste verdieping 165 Mbit/s. Hoewel vervolgens de signaalsterkte tussen beide mesh-points volgens de app heel goed is, is op zolder van die 165 Mbit/s nog maar 91,3 Mbit/s over. Een dubbele ‘hop’ geeft dus een flinke dip in de snelheid. In het tweede scenario (sterconfiguratie) halen we op de eerste verdieping waar de router staat een snelheid van 456 Mbit/s. Op de begane grond halen we 150 Mbit/s terwijl we op de zolder 186 Mbit/s halen. AmpliFi is dus het minst krachtig, want de verbinding over een verdieping is gemiddeld 165 Mbit/s. Uiteraard heb je wel het voordeel dat clients op iedere verdieping op volle sterkte verbinding maken met een accesspoint. Het geheel werkt daardoor heel stabiel en clients roamen bovendien goed naar het juiste accesspoint.

Ook over clients geeft AmpliFi veel informatie.

Ubiquiti AmpliFi HD

Prijs
€ 399,- (3 nodes)
Website
www.wimood.nl
Kopen
bol.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Uitstekende app
 • Accesspointmodus
 • Eenvoudige installatie
 • Prijs
 • Minpunten
 • Laagste snelheid
 • Mesh-antennes lastig plaatsbaar

Conclusie

Na het testen van drie wifi-systemen kunnen we concluderen dat ieder systeem in een sterconfiguratie het beste presteert. Net als bij een wifi-repeater is er een duidelijke snelheidsdaling bij het nogmaals doorzetten van een signaal. Echt meshen waarbij er meerdere verbindingen zijn tussen nodes voor de beste prestaties is in onze Nederlandse huizen dan ook niet mogelijk. Tegelijkertijd krijg je bij iedere geteste set wel meer wifi voor je geld op verschillende verdiepingen van een huis dan bijvoorbeeld bij een dure AC5300-router.

Kijken we naar de rauwe prestaties, dan heeft Orbi de beste papieren. Orbi is in staat om een signaal met een snelheid van 350 Mbit/s over een verdieping heen te tillen zonder dat de plaatsing van de nodes kritisch is. Linksys doet het met zo’n 230 tot 300 Mbit/s ook goed, maar is daarbij wel erg kritisch qua plaatsing. AmpliFi HD kan zo’n 160 Mbit/s over een verdieping heen tillen.

Ben je op zoek naar een uitstekend wifi-netwerk op de begane grond en eerste verdieping, dan moet je zonder twijfel voor Orbi kiezen. Velop is ook met twee nodes verkrijgbaar, maar presteert minder goed. Wil je snelle wifi op drie verdiepingen met de router op de begane grond, dan is de keuze lastiger. Orbi is hier (nog) niet echt voor ontworpen, maar doet het met een (prijzige!) optionele satelliet alsnog aardig. Linksys’ Velop presteert met drie nodes in een dergelijke situatie het beste. Daar staat tegenover dat het lastig kan zijn dat Velop zijn 5GHz-netwerk hoofdzakelijk op dfs-kanalen uitzendt en enkel werkt in een routermodus. Het qua snelheid minder presterende AmpliFi HD is als accesspoint-systeem inzetbaar en een stuk goedkoper. Voor zowel Velop als AmpliFi HD en Orbi met de optionele satelliet geldt dat hoewel de snelheid verschilt, de dekking op alle verdiepingen prima is.

Wil je drie nodes gebruiken en kun je de router op de middelste verdieping plaatsen, dan presteren alle systemen goed. De keuze is dus nog best lastig, maar we zijn vooralsnog het meest onder de indruk van Orbi. Heb je drie nodes nodig, dan kun je voor Velop of AmpliFi HD kiezen. Het zou goed kunnen dat de systemen in jouw huis beter werken en je aan twee nodes al genoeg hebt.

Hieronder vind je alle testresultaten op een rijtje. Klik op de tabel (pfd) voor een grotere versie.

0 Reactie(s) op: Getest: De 3 beste wifi-mesh-systemen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.