Getest: devolo Magic 2 WiFi

Door: partner-redactie | 28 december 2018 13:20

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Week 2 - Functionaliteit en gebruiksgemak
  3. Week 3 - Conclusie

In huis heb je behoefte aan een snel en stabiel netwerk in alle kamers. Het liefst kun je overal in je woning online, zonder hiervoor extra kabels aan te leggen. Devolo maakt dit mogelijk dankzij de zogenoemde powerline-technologie. Keimpe Jansma probeerde de Magic 2 uit in zijn eigen woning.

Week 1 - Eerste indruk en installatie

Woensdag 5 december heb ik de devolo Magic 2 Wifi ontvangen. Het geheel ziet er heel fraai en solide uit en wat op de doos staat zit er ook in. Nadat ik het geheel uitgepakt had ben ik meteen aan de slag gegaan met de installatie. Eerst vlug het installatieboekje doorgelezen. Het lijkt allemaal heel gemakkelijk.

Meteen maar uitproberen.

Ik had in eerste instantie de extra bijsluiter niet gezien?! Het bleek bij mij echter even niet zo gemakkelijk te gaan. Vooral de Magic LANadapter gaf problemen. Ik wilde deze adapter in de meterkast plaatsen. Dat is namelijk de plek, waar ook mijn router staat.

Na installatie volgens het boekje zie ik een knipperend wit lampje, welke uiteindelijk rood wordt. Mijn eerste gedachte was dat de Magic LAN-adapter in hetzelfde stroomcircuit moet zitten als de Magic WIFI-adapters en dat mogelijk het stopcontact in de meterkast daar niet onder valt. Ik ben geen elektricien, dus zeker weten doe ik dit niet.

Ik heb daarna een aantal andere stopcontacten geprobeerd, dichtbij de router natuurlijk, maar dat mocht niet baten. De installatie kan gelukkig op meerdere manieren plaatsvinden, daarom heb ik ook de andere methodes geprobeerd.

De handmatige installatie lukte mij echter ook niet. Uiteindelijk heb ik de WPS methode toegepast. Dat ging gelukkig werken. Dat is, vind ik, uiteindelijk ook de mooiste methode, omdat daarmee meteen de mesh-technologie gebruikt wordt en alle Magic-adapters inclusief mijn bestaande router in een gecombineerd netwerk wordt opgenomen.

Dan ontstaat er namelijk ook een perfecte verbinding. In de Cockpit applicatie (of via de Home Network App) heb ik aangegeven welk SID gebruikt moet worden en wat de naam moet zijn van het PLC netwerk. Ik heb ervoor gekozen daarvoor de naam te kiezen die ik thuis (SID) had. Gevolg is dat de verbinding in het hele huis dezelfde naam draagt.

Daarna draaide het geheel als een zonnetje.

Een Magic WIFI-adapter heb ik geplaatst in het stopcontact naast mijn PC. Mijn PC had ik door middel van een USB netwerk Wifi-adapter verbonden met mijn router en nu kon dat via de Magic WIFI-adapter met een LAN kabeltje.

De andere Magic WIFI-adapter heb ik boven in het kantoor geplaatst om te zien of daarna de verbinding beter en sneller wordt dan voorheen.