Getest: devolo Magic 2 WiFi

Door: partner-redactie | 28 december 2018 13:42

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Week 2
  3. Week 3

In huis heb je behoefte aan een snel en stabiel netwerk in alle kamers. Het liefst kun je overal in je woning online, zonder hiervoor extra kabels aan te leggen. Devolo maakt dit mogelijk dankzij de zogenoemde powerline-technologie. Ramon Hagenaars probeerde de Magic 2 uit in zijn eigen woning.

Week 1

Mijn naam is Ramon Hagenaars, 56 jaar, werk als project engineer/ software ontwikkelaar bij COAS Software Systems, Middelharnis

Na wat problemen met de pakketdienst, uiteindelijk op woensdag de Devolo doos in ontvangst mogen nemen. Het pakketje was keurig verpakt en kleiner, maar wel zwaarder dan ik had verwacht.

In de doos zitten 3 adapters (1 x lan adapter en 2 x WiFi adapters), een korte handleiding in 7 talen, en een begeleidende brief waarin staat dat het geadviseerd wordt om direct een software update te doen. Voor deze update moet je de devolo cockpit software installeren en daarnaast is er een app Home Network (niet My Devolo). De Firmware upgrade bestaat uit het downloaden van een file van de Devolo Site. Met behulp van de cockpit software connect naar je netwerk en zoekt daar alle adapters. Hierna kan je in ‘System’ kiezen voor ‘Firmware upgrade’ waar je het gedownloade bestand kiest, en na een click op ‘Ok’ worden de adapters van de nieuwe firmware software voorzien. Na een paar minuten zijn je adapters gereed voor het grote werk!

Omdat in de meterkast alle signalen mijn huis binnenkomen heb ik daar ook mijn router hangen en moet daar ook de lan-adapter worden geïnstalleerd. Helaas is de stekker zo op de adapter gepositioneerd dat als je de stekker in een dubbele wandcontactdoos steekt, je nog maar 1 van de 2 stopcontacten kan gebruiken en heb ik (tijdelijk) de adapter in een 3-weg stekker gestoken. Dit is niet een situatie waarmee ik optimale gegevens-overdracht zal hebben, maar heel veel demping zal 1 extra stekkerverbinding ook niet hebben denk (hoop) ik.

Voor het installeren en zien hoe het werkt, heb ik de eerste adapter in de woonkamer in het stopcontact gestoken. Het rode ledje gaat knipperen en na enige tijd zou het ledje wit moeten gaan knipperen en daarna continue moeten gaan branden, hij blijft maar knipperen! Dan maar eens op het schakelaartje gedrukt, nog niets! Vervolgens de handleiding maar eens even doorgebladerd. De handleiding bestaat hoofdzakelijk uit plaatjes met hier en daar 1 regeltje tekst. Hier had ik al gauw gevonden dat ik voor het ‘pairen’ niet alleen op het schakelaartje op de WiFi adapter moet drukken, maar ook op de Lan adapter. (later kom ik erachter dat je het “pairen” ook via de cockpit software kan starten zodat je niet elke keer bij een nieuwe adapter naar de meterkast hoeft te lopen.) Na het “pairen” te starten, verandert de knipperende rode led in een knipperende witte led, en binnen een minuut een continue brandende witte led. (De tweede adapter werd wel gelijk verbonden, dus ik vermoed dat er óf wat tijdens de upgrade is misgegaan, óf de adapter op een andere manier gereset is of zoiets).

Als ik nu in mijn lijst van “available networks” kijk zie ik “devolo-589” het lijkt te werken! Helaas heb ik niet even een foto gemaakt van de WiFi key achter op de adapter, dus ik ben bang dat ik de hele procedure opnieuw moet doorlopen. Na de adapter weer terug in het stopcontact te hebben gestoken en even te hebben gewacht zie ik dat het “pairen” nu automatisch gaat, en de adapters elkaar blijkbaar kennen.

Op mijn telefoon devolo-589 weer opgezocht, WiFi-key ingevuld en bingo! Verbinding!

Na de adapter boven op zolder te hebben geinstalleerd heb ik direct ( in minder dan een minuut) verbinding en zie ik weer devolo-589. Mijn telefoon schakelt direct van Ziggo over naar devolo omdat dat nu veruit het sterkste signaal is. Als ik de snelheid met speedtest meet krijg ik met verbinding met ziggo 23.5 Mbps, verbonden met de Devolo 47.8 dus meer dan een verdubbeling! Als ik met een kabel verbind krijg ik ruim 80 Mbps! Ook merk ik hier met een oude versterker (een Phillips radio-cassette combinatie uit 1974) dat het signaal uit de Devolo blijkbaar erg hard is, ik hoor hem over de speakers! En als ik beneden ben en op mijn telefoon het WiFi signaal bekijk blijkt dat het bijna net zo sterk is vanaf zolder dan van het Ziggo modem in de meterkast (op ongeveer 3 meter achter me). Al met al zeer veel belovend dus.