Getest: devolo Magic 2 WiFi

Door: partner-redactie | 28 december 2018 14:03

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Week 2
  3. Week 3

In huis heb je behoefte aan een snel en stabiel netwerk in alle kamers. Het liefst kun je overal in je woning online, zonder hiervoor extra kabels aan te leggen. Devolo maakt dit mogelijk dankzij de zogenoemde powerline-technologie. Rob Lemaire probeerde de Magic 2 uit in zijn eigen woning.

Week 1

Omdat in mijn thuisnetwerk niet overal Wifi bereik is, heb ik in de afgelopen jaren wel eens een Homeplug van een kennis geleend. Helaas bleek het in mijn situatie niet goed te werken. Met een extra accespoint en een Wifi repeater heb ik het kunnen verbeteren, maar optimaal is het zeker niet.

Dank zij Computer!Totaal kreeg ik de mogelijkheid om eens de nieuwste technologie van te testen. De verpakking ziet er goed uit en er staat veel informatie op de doos. De onderdelen zijn netjes verpakt. De Wifi adapters zijn wel groter dan de Homeplug ’s die ik in het verleden heb gehad. De installatie handleiding lijkt daarentegen erg beperkt. Het is mij onduidelijk waarom ik moet beginnen met het downloaden (installeren) van een app. In mijn geval voor Android. Dat gaat zonder problemen. Voor mijn (Windows) laptop kom ik via de in de handleiding genoemde (.com) URL uit bij een Spaanse site. Na Nederland gekozen te hebben, kom je op de NL home site van Devolo. Daar maar het juiste product opgezocht zodat ik de software kon downloaden. Daar stond trouwens ook een uitgebreide handleiding, dus die heb ik ook alvast maar gedownload. Onduidelijk is of de software geïnstalleerd moet worden vooraf of nadat de adapters in de stopcontacten zitten.

De adapters dienen rechtstreeks in een (liefst enkelvoudige) wandcontactdoos gestoken te worden en niet in een multistekkerdoos, Bij meerdere wandstopcontacten naast elkaar, dienen de andere stopcontacten niet gebruikt te worden, voor optimale bandbreedte. Ik volg de installatie handleiding zo exact mogelijk, dus ik noteer eerst een Wifi-code die op de achterkant van 1 van de Wifi adapters staat. Daarna steek ik beide Wifi adapters in het stopcontact en wacht tot de juiste ledjes knipperen en daarna steek ik de LAN adapter in stopcontact en verbind de LAN-kabel met mijn router. Na enkele minuten branden alle led lampjes op de juiste manier.

Ik probeer vervolgens met mijn smartphone verbinding te maken met het nieuwe Wifi netwerk. Ik krijg de melding dat ik een onjuiste Wifi code gebruik. Tja, 50% kans dat ik de goede had opgeschreven. Ik moet de code van de andere Wifi adapter hebben en krijg nu al snel verbinding. De basisinstallatie is hier mee toch vrij vlot voltooid. De optionele mesh technologie sla ik over. De app en de software op mijn laptop heb ik ook nog niet hoeven te gebruiken. Ik kan zonder problemen de Windows software installeren.