Getest: devolo Magic 2 WiFi

Door: partner-redactie | 28 december 2018 13:08

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Week 2
  3. Week 3

In huis heb je behoefte aan een snel en stabiel netwerk in alle kamers. Het liefst kun je overal in je woning online, zonder hiervoor extra kabels aan te leggen. Devolo maakt dit mogelijk dankzij de zogenoemde powerline-technologie. Danny Devos probeerde de Magic 2 uit in zijn eigen woning.

Week 1

De Devolo Magic 2 WiFi set bestaat uit een compacte verpakking in de klassieke Devolo kleuren blauw en wit. In de doos bevinden zich de 1x LAN adapter, 2x WiFi adapters , een bijbehorende netwerkkabel van 2m en een beknopte maar duidelijke installatiehandleiding.

Specifieke en uitgebreide handleidingen, voor zowel de LAN- als de WiFi adapter, kunnen van de website van Devolo gedownload worden.

De LAN adapter is qua afmetingen 2,2 cm korter en 1 cm minder breed dan de WiFi adapters en dat uit zich dan ook in het gewicht. De WiFi adapter is inderdaad zwaarder. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de kwaliteit van de gebruikte componenten, maar of dat ook te merken is in de prestaties, valt af te wachten.

Een duidelijke afgetekende groene sticker op de verpakking vermeldt “WiFi overal met MESH en Highspeed tot 2400 Mbps”. De mesh- technologie is de recentste techniek en belooft een veel betere verspreiding van het WiFi bereik. De meeste fabrikanten gebruiken hiervoor eveneens een met mesh uitgeruste router, maar Devolo vertrekt vanuit een bestaande klassieke router en bouwt dan verder het netwerk uit met de voor mesh ontwikkelde adapters.

Installatie

Een belangrijk punt voordat ik over ga tot de installatie, is dat men eventueel bestaande powerlines van het net haalt, want deze beïnvloeden toch wel de prestaties. Dit wordt trouwens ook aangeraden door de fabrikant. De voorgaande Devolo sets zijn niet compatibel met de nieuwe mesh-technologie, maar kunnen indien noodzakelijk parallel gebruikt worden.

Bij deze heb ik mijn 2 oude Belkin AV+ powerlines ( 200 Mbps) zonder WiFi verwijderd, maar heb ik niet nagelaten toch even de behaalde snelheden van deze oudere generatie op te tekenen.

Vervolgens heb ik de aanbevolen updates van zowel de LAN adapter (laatste firmware versie Magic_2_lan 7.8.1.9) en de Cockpit software (Versie 5.0.1) geïnstalleerd. Voor de WiFi adapters kan men niet rechtstreeks de firmware downloaden, deze moeten hun updates via het internet krijgen en dat is ook zo gebeurd (Laatste FW 5.0.1 van 11/10/2018), maar men moet minstens een 24-tal uren geduld oefenen.

Ik heb me verder zo strikt mogelijk gehouden aan de opeenvolgende stappen beschreven in de handleiding. Dit betekent dan men eerst en vooral moet beginnen met de 2 WiFi adapters in het stopcontact te steken. Eens de witte led permanent brandt kan men overgaan tot het aansluiten van de LAN adapter en deze verbinden met de router. Nadat bij alle adapters de witte leds permanent branden is onderling zowel de verbinding als de versleuteling afgesloten. Echter om de mesh technologie in te schakelen is er een extra procedure voorzien. Hiervoor dient u de WiFi adapter in een nabijgelegen stopcontact (binnen de 10 m) te steken en nadat de witte led permanent brandt de Home knop kort indrukken. De witte led knippert nu en vervolgens drukt men op de bestaande router de WPS knop in. Nadat de witte leds op beide toestellen permanent branden, is het proces geslaagd. De 2de WiFI adapter ondergaat dezelfde procedure. Men kan nu de WiFi adapters van het net halen en deze plaatsten waar men ze oorspronkelijk voorzien had.

Bij mij verliep deze laatste procedure niet vlekkeloos. Ik kon geen verbinding opbouwen met de WiFi adapters, ook niet met de bijgeleverde sleutels. Dan maar geprobeerd om op de Web-UI te geraken van de LAN adapter. Het adres heb ik moeten ophalen in de tabel van mijn router en was 192.168.0.100 . Maar als ik dit adres opgaf kreeg ik de webinterface van mijn internetradio voorgeschoteld. Dus dan maar de netwerkverbinding van de internetradio onderbroken en een nieuwe poging ondernomen. Nu kon ik wel op de Web-UI van de Devolo adapter en heb ik het adres 192.168.0.136 toegekend. Vooraleer dit adres werd aanvaard moest ik de LAN adapter van het net halen en terug plaatsen. De Cockpit software is hierbij niet altijd een hulp. Soms verschijnen alle adapters, meestal echter enkel de LAN adapter. Dit is niet verbeterd door een software update.

Gelukkig kon ik telkens beroep doen op de tabel van mijn router om de toegewezen adressen op te halen. Hierdoor kreeg ik toegang tot de Web-UI van de WiFi adapters en stelde vast dat de WPS functie enkel de gegevens van mijn gastnetwerk had gekopieerd en dit niet standaard stond ingeschakeld. Vandaar dat er geen verbinding kon opgebouwd worden. Heb dan manueel in de WiFi netwerkmodus zowel de SSID als het paswoord ingegeven en vanaf dit ogenblik waren de verbindingsproblemen opgelost, het gastnetwerk blijft verder uitgeschakeld.

Naderhand heb ik vastgesteld dat je met de Devolo Home Network app heel wat kunt oplossen en deze wel degelijk altijd de adapters vertoont in tegenstelling tot de Cockpit software.

Als je dit aan de hand hebt en niet echt vertrouwd met de IT branche kan ik mij voorstellen dat je geduld uiterst zwaar op de proef wordt gesteld. Tot hier het relaas van de installatie.