Getest: devolo Magic 2 WiFi

Door: partner-redactie | 28 december 2018 13:08

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Week 2
  3. Week 3

Week 2

Na de perikelen van de installatie kon ik eindelijk overgaan tot de interessantste bezigheid namelijk het gebruik van deze Devolo set.

Even een korte beschrijving van de testopstelling. Op het gelijkvloers in de eetkamer staat mijn vaste PC verbonden met de DLink WiFi-Router DIR 825. Een tweede PC bevindt zich in de slaapkamer van mijn zoon en is verbonden met een bedrade netwerkaansluiting. Omdat hij toch wat draadloze toestellen gebruik (Tablet en Smartphone) en de draadloze verbinding vanaf mijn router absoluut ontoereikend is, werd er indertijd geopteerd voor een WiFi Repeater . Op de bovenverdieping heb ik nog een oude PC in gebruik voor testdoeleinden allerlei, en in een andere ruimte een bioscoop- installatie met een beamer. De content voor deze beamer wordt gestreamd via een DLink Boxee Box. Hier wringt echter het schoentje. Zowel de oude pc als de Boxee Box zijn aangesloten op powerlines van Belkin, de AV+ met een max. theoretische overdracht van 200 Mbps en de gemeten doorvoersnelheid bedraagt slechts max. 27,8 Mbps. Dit geeft uiteraard, bij HD mediabestanden, aanleiding tot artefacten en zelfs stilstand van de weergave, vrij ergerlijk als je aan het genieten bent van een film. Om te internetten op de oude PC is dit nog doenbaar, maar grote bestanden downloaden à 3 MB/s is tegenwoordig niet meer van deze dag, zeker als je een internetverbinding hebt van 200 Mbps (=25 MB/s).

Mijn verwachtingen waren dus groot, vooral met de aangekondigde snelheid van 2400Mbps die de Devolo set in petto had. Wel moet ik hier opmerken dat deze snelheid enkel geldt tussen de powerlines onderling en deze 2400 Mbps waarschijnlijk enkel gehaald worden onder ideale omstandigheden van een labo.

Maar goed, dan maar overgegaan tot metingen. Gedurende een week (inclusief WE) heb ik dit 3 x per dag op de 2 locaties uitgevoerd en op 3 tijdstippen ; ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Telkens ook een onderscheid gemaakt tussen de WiFi en de LAN aansluiting. De tabel is te vinden in onderstaande tabel.

Hieruit valt onmiddellijk uit te maken dat het eindgemiddelde, WiFi + LAN, 81,4 Mb/s bedraagt. Ik maak hier geen onderscheid omdat het algemeen gemiddelde voor beiden dicht bij elkaar liggen. Dit is niet schitterend te noemen, maar toch een pak sneller dan mijn oude Belkin’s. Ook werd een mkv bestand gedownload van mijn Nas naar de bovenverdieping via de Devolo powerline en hier werd een quasi constante snelheid gemeten van 10 MB/s. In vergelijking met mijn oude Belkin’s (3 MB/s) een merkelijk verschil en dus ruim voldoende om HD video te streamen naar mijn Beamer. En inderdaad, een film bekeken en geen enkele onderbreking vastgesteld.

Wat enigszins de resultaten kan beïnvloed hebben is de elektriciteit in mijn woning . Deze heeft zowel 220v- als 380v kringen en daarenboven nog een omvormer die zorgt voor de stroominjectie van de zonnepanelen. Deze toestand kan dus moeilijk vergeleken worden met de ideale omstandigheden van labo testen uitgevoerd door Devolo. Ik ben benieuwd naar de resultaten en bevindingen van de andere leden van het testteam.