© PXimport

Getest: devolo Magic 2 WiFi

Geplaatst: 28 december 2018 - 11:08

Aangepast: 14 december 2022 - 13:34

Partnerredactie

In huis heb je behoefte aan een snel en stabiel netwerk in alle kamers. Het liefst kun je overal in je woning online, zonder hiervoor extra kabels aan te leggen. Devolo maakt dit mogelijk dankzij de zogenoemde powerline-technologie. Danny Devos probeerde de Magic 2 uit in zijn eigen woning.

Week 1

De Devolo Magic 2 WiFi set bestaat uit een compacte verpakking in de klassieke Devolo kleuren blauw en wit. In de doos bevinden zich de 1x LAN adapter, 2x WiFi adapters , een bijbehorende netwerkkabel van 2m en een beknopte maar duidelijke installatiehandleiding.

Specifieke en uitgebreide handleidingen, voor zowel de LAN- als de WiFi adapter, kunnen van de website van Devolo gedownload worden.

De LAN adapter is qua afmetingen 2,2 cm korter en 1 cm minder breed dan de WiFi adapters en dat uit zich dan ook in het gewicht. De WiFi adapter is inderdaad zwaarder. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de kwaliteit van de gebruikte componenten, maar of dat ook te merken is in de prestaties, valt af te wachten.

Een duidelijke afgetekende groene sticker op de verpakking vermeldt “WiFi overal met MESH en Highspeed tot 2400 Mbps”. De mesh- technologie is de recentste techniek en belooft een veel betere verspreiding van het WiFi bereik. De meeste fabrikanten gebruiken hiervoor eveneens een met mesh uitgeruste router, maar Devolo vertrekt vanuit een bestaande klassieke router en bouwt dan verder het netwerk uit met de voor mesh ontwikkelde adapters.

Media has no description

© PXimport

Installatie

Een belangrijk punt voordat ik over ga tot de installatie, is dat men eventueel bestaande powerlines van het net haalt, want deze beïnvloeden toch wel de prestaties. Dit wordt trouwens ook aangeraden door de fabrikant. De voorgaande Devolo sets zijn niet compatibel met de nieuwe mesh-technologie, maar kunnen indien noodzakelijk parallel gebruikt worden.

Bij deze heb ik mijn 2 oude Belkin AV+ powerlines ( 200 Mbps) zonder WiFi verwijderd, maar heb ik niet nagelaten toch even de behaalde snelheden van deze oudere generatie op te tekenen.

Vervolgens heb ik de aanbevolen updates van zowel de LAN adapter (laatste firmware versie Magic_2_lan 7.8.1.9) en de Cockpit software (Versie 5.0.1) geïnstalleerd. Voor de WiFi adapters kan men niet rechtstreeks de firmware downloaden, deze moeten hun updates via het internet krijgen en dat is ook zo gebeurd (Laatste FW 5.0.1 van 11/10/2018), maar men moet minstens een 24-tal uren geduld oefenen.

Ik heb me verder zo strikt mogelijk gehouden aan de opeenvolgende stappen beschreven in de handleiding. Dit betekent dan men eerst en vooral moet beginnen met de 2 WiFi adapters in het stopcontact te steken. Eens de witte led permanent brandt kan men overgaan tot het aansluiten van de LAN adapter en deze verbinden met de router. Nadat bij alle adapters de witte leds permanent branden is onderling zowel de verbinding als de versleuteling afgesloten. Echter om de mesh technologie in te schakelen is er een extra procedure voorzien. Hiervoor dient u de WiFi adapter in een nabijgelegen stopcontact (binnen de 10 m) te steken en nadat de witte led permanent brandt de Home knop kort indrukken. De witte led knippert nu en vervolgens drukt men op de bestaande router de WPS knop in. Nadat de witte leds op beide toestellen permanent branden, is het proces geslaagd. De 2de WiFI adapter ondergaat dezelfde procedure. Men kan nu de WiFi adapters van het net halen en deze plaatsten waar men ze oorspronkelijk voorzien had.

Bij mij verliep deze laatste procedure niet vlekkeloos. Ik kon geen verbinding opbouwen met de WiFi adapters, ook niet met de bijgeleverde sleutels. Dan maar geprobeerd om op de Web-UI te geraken van de LAN adapter. Het adres heb ik moeten ophalen in de tabel van mijn router en was 192.168.0.100 . Maar als ik dit adres opgaf kreeg ik de webinterface van mijn internetradio voorgeschoteld. Dus dan maar de netwerkverbinding van de internetradio onderbroken en een nieuwe poging ondernomen. Nu kon ik wel op de Web-UI van de Devolo adapter en heb ik het adres 192.168.0.136 toegekend. Vooraleer dit adres werd aanvaard moest ik de LAN adapter van het net halen en terug plaatsen. De Cockpit software is hierbij niet altijd een hulp. Soms verschijnen alle adapters, meestal echter enkel de LAN adapter. Dit is niet verbeterd door een software update.

Gelukkig kon ik telkens beroep doen op de tabel van mijn router om de toegewezen adressen op te halen. Hierdoor kreeg ik toegang tot de Web-UI van de WiFi adapters en stelde vast dat de WPS functie enkel de gegevens van mijn gastnetwerk had gekopieerd en dit niet standaard stond ingeschakeld. Vandaar dat er geen verbinding kon opgebouwd worden. Heb dan manueel in de WiFi netwerkmodus zowel de SSID als het paswoord ingegeven en vanaf dit ogenblik waren de verbindingsproblemen opgelost, het gastnetwerk blijft verder uitgeschakeld.

Naderhand heb ik vastgesteld dat je met de Devolo Home Network app heel wat kunt oplossen en deze wel degelijk altijd de adapters vertoont in tegenstelling tot de Cockpit software.

Als je dit aan de hand hebt en niet echt vertrouwd met de IT branche kan ik mij voorstellen dat je geduld uiterst zwaar op de proef wordt gesteld. Tot hier het relaas van de installatie.

Week 2

Na de perikelen van de installatie kon ik eindelijk overgaan tot de interessantste bezigheid namelijk het gebruik van deze Devolo set.

Even een korte beschrijving van de testopstelling. Op het gelijkvloers in de eetkamer staat mijn vaste PC verbonden met de DLink WiFi-Router DIR 825. Een tweede PC bevindt zich in de slaapkamer van mijn zoon en is verbonden met een bedrade netwerkaansluiting. Omdat hij toch wat draadloze toestellen gebruik (Tablet en Smartphone) en de draadloze verbinding vanaf mijn router absoluut ontoereikend is, werd er indertijd geopteerd voor een WiFi Repeater . Op de bovenverdieping heb ik nog een oude PC in gebruik voor testdoeleinden allerlei, en in een andere ruimte een bioscoop- installatie met een beamer. De content voor deze beamer wordt gestreamd via een DLink Boxee Box. Hier wringt echter het schoentje. Zowel de oude pc als de Boxee Box zijn aangesloten op powerlines van Belkin, de AV+ met een max. theoretische overdracht van 200 Mbps en de gemeten doorvoersnelheid bedraagt slechts max. 27,8 Mbps. Dit geeft uiteraard, bij HD mediabestanden, aanleiding tot artefacten en zelfs stilstand van de weergave, vrij ergerlijk als je aan het genieten bent van een film. Om te internetten op de oude PC is dit nog doenbaar, maar grote bestanden downloaden à 3 MB/s is tegenwoordig niet meer van deze dag, zeker als je een internetverbinding hebt van 200 Mbps (=25 MB/s).

Mijn verwachtingen waren dus groot, vooral met de aangekondigde snelheid van 2400Mbps die de Devolo set in petto had. Wel moet ik hier opmerken dat deze snelheid enkel geldt tussen de powerlines onderling en deze 2400 Mbps waarschijnlijk enkel gehaald worden onder ideale omstandigheden van een labo.

Maar goed, dan maar overgegaan tot metingen. Gedurende een week (inclusief WE) heb ik dit 3 x per dag op de 2 locaties uitgevoerd en op 3 tijdstippen ; ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Telkens ook een onderscheid gemaakt tussen de WiFi en de LAN aansluiting. De tabel is te vinden in onderstaande tabel.

 

© PXimport

Hieruit valt onmiddellijk uit te maken dat het eindgemiddelde, WiFi + LAN, 81,4 Mb/s bedraagt. Ik maak hier geen onderscheid omdat het algemeen gemiddelde voor beiden dicht bij elkaar liggen. Dit is niet schitterend te noemen, maar toch een pak sneller dan mijn oude Belkin’s. Ook werd een mkv bestand gedownload van mijn Nas naar de bovenverdieping via de Devolo powerline en hier werd een quasi constante snelheid gemeten van 10 MB/s. In vergelijking met mijn oude Belkin’s (3 MB/s) een merkelijk verschil en dus ruim voldoende om HD video te streamen naar mijn Beamer. En inderdaad, een film bekeken en geen enkele onderbreking vastgesteld.

Wat enigszins de resultaten kan beïnvloed hebben is de elektriciteit in mijn woning . Deze heeft zowel 220v- als 380v kringen en daarenboven nog een omvormer die zorgt voor de stroominjectie van de zonnepanelen. Deze toestand kan dus moeilijk vergeleken worden met de ideale omstandigheden van labo testen uitgevoerd door Devolo. Ik ben benieuwd naar de resultaten en bevindingen van de andere leden van het testteam.

Media has no description

© PXimport

Week 3

Algemene indrukken:

De Devolo Magic2 WiFi set zit in een compacte en mooie verpakking met heel wat informatie erop vermeld . De hardware, 2x WiFi en 1 LAN adapter hebben een afgewerkt design en zijn in een vlekkeloos witte kleur gehouden, zodat deze perfect neutraal in de woning passen. Zeer belangrijk want de echtgenote zou hier wel eens bezwaren kunnen uiten.

Installatie:

De meegeleverde installatiegids is over het algemeen duidelijk , maar hou u vooral aan de volgorde van de installatie. Gaat men hals over kop aan de slag is een mislukking gegarandeerd. Wat mij nogal verwarrend leek was de optionele instelling om de powerlines geschikt te maken voor mesh in een gezamenlijk netwerk. Nadien, bij gebruik van het netwerk, werd het duidelijk en is best aangenaam om te ervaren. Men moet namelijk niet meer zoals vroeger bij een verzwakte verbinding telkens opnieuw op de beste verbinding inloggen, dit gebeurd nu volledig automatisch. Eens de installatie volledig doorlopen is kan men de WiFi adapters ergens inpluggen waar men het noodzakelijk acht, de gemaakte instellingen blijven bewaard en dus onmiddellijk klaar voor gebruik.

Media has no description

© PXimport

Gebruiksgemak

Tijdens de hele testperiode van een 14-tal dagen heb ik geen noemenswaardige gebreken kunnen vaststellen. Nooit waren er onderbrekingen, ook niet bij het downloaden van bestanden > 10 GB. Alle WiFi hardware zoals GSM’s, tablets en laptops verbonden zich probleemloos met de WiFi adapters.

Belgische klanten moeten er wel op letten om hun Devolo set aan te kopen in België. De adapters vanuit NL of DE zijn namelijk niet geschikt voor de Belgische norm van stopcontacten, die een aardingspin bezitten. Hier is dan een extra overgangsstekker nodig en dat is, gezien de zware WiFi adapters niet echt ideaal.

Voordelen

- Merkelijk sneller dan oude powerlines
- Uiterst geschikt om te streamen
- Stabiele verbindingen
- Handig in gebruik
- App Devolo Home Network eenvoudig maar nuttig
- WiFi adapters uitgerust met 2 x Gb aansluitingen

Nadelen:

- Logge WiFi adapters
- Slechts 1 netwerk kabel aanwezig
- De Cockpit software meestal onbruikbaar
- Prijs is te hoog

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten