Google Grieptrends kwakkelt

Door: jeroen-van-riet-paap | 24 maart 2014 12:47

Internet & Thuis

Een onderzoek in Science komt met de opmerkelijke conclusie dat Google Grieptrends er vrijwel altijd naast zit.

Wat Google er wel mee aantoont is volgens de onderzoekers, de grootheidswaanzin van big data. Volgens Google kan de immense hoeveelheid zoekdata nauwkeurig voorspellen waar er een griepepidemie heerst. De big data-onderzoekers beweren zelfs dat zij het nog eerder weten dan griepexperts.

Het Amerikaans onderzoek veegt hier echter compleet de vloer mee aan. De onderzoekers legde de voorspellingen van Google naast de werkelijke griepgegevens en Google bleek er bijna altijd naast te zitten. Zo zat het compleet naast de varkensgriepuitbraak van 2009.

Meestal geen griep

De overgrote meerderheid van mensen die op Google naar "griep" of iets dergelijk zoekt, heeft namelijk helemaal geen griep. Mensen hebben namelijk vaak de neiging als ze zich niet lekker voelen om te denken dat ze griep hebben. Dit wordt gestaafd door het feit dat in de Verenigde Staten tachtig tot negentig procent van de mensen die hun huisarts vanwege griepklachten bezoeken, niet het griepvirus onder de leden hebben. Afgelopen maand had 8,8 procent van de op griep gecontroleerde Amerikaanse bloedmonsters ook daadwerkelijk het griepvirus.

Volgens de onderzoekers wordt Google Grieptrends vaak als een positief voorbeeld genoemd van big data. Ze vragen zich dan ook af of het falen van Google Grieptrends exemplarisch is voor andere toepassingen van big data.

1 Reactie(s) op: Google Grieptrends kwakkelt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 24 maart 2014 15:53 Anoniem
    Doet me denken aan mijn reactie 2½ maand geleden:
    http://computertotaal.nl/apps-software/vermijd-griepzones-met-de-app-sickweather-62382
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.