Google is stuk: het internet wordt niet meer geïndexeerd (UPDATE)

Door: Daan Doedens | 22 mei 2019 17:22

Google
Nieuws

Google kampt met een groot wereldwijd indexeringsprobleem. Sinds het einde van de ochtend, Nederlandse tijd, worden artikelen en pagina's niet meer geïndexeerd. Het is niet bekend wat er aan de hand is, maar het Webmasters-team van Google houdt het op 'indexeringsproblemen'. UPDATE: de problemen lijken inmiddels weer opgelost, maar zijn ook weer even teruggekomen.

UPDATE 20:09 UUR

De indexeringsproblemen lijken inmiddels te zijn opgelost. Hieronder vind je de rest van het oorspronkelijke bericht.

UPDATE vrijdag

De problemen zijn weer terug. Volgens Google hebben de nieuwe problemen niks te maken met de oude, maar de symptomen zijn hetzelfde: nieuwe pagina's worden niet geüpdatet. Op dit moment lijken ook de nieuwe issues weer opgelost.

Normaal gesproken gaat de Googlebot het internet af, op zoek naar pagina's die geïndexeerd, en daarna getoond kunnen worden in de zoekresultaten. Sinds een uur of 12:00 gebeurt dat opeens niet meer. Ook Google Nieuws wordt niet meer geüpdatet, ook niet in het buitenland.

Wat er precies aan de hand is, is niet duidelijk. Google erkent het probleem wel, getuige deze tweet:

Wat is er aan de hand?

Volgens Google zijn er dus 'indexproblemen' die mogelijk tot statische zoekresultaten leiden. In al onze testjes was dat het geval, dus het lijkt erop dat dat nogal een understatement is.

Het lijkt er dus op dat er grootschalige technische problemen zijn bij Google, maar er bestaat ook een mogelijkheid dat Google bewust de indexering op pauze heeft gezet vanwege een aanval of mogelijke malwarebesmetting.

Aan de andere kant kan het ook simpelweg het resultaat zijn van een grote update in het algoritme. Google voert jaarlijke meerdere van dat soort updates uit, en hoewel meestal alles goed gaat, kan het zijn dat het dit keer wat minder vlekkeloos is verlopen.

Hoe werkt Google precies?

Google's zoekmachine werkt met de zogenaamde Googlebot, een ingewikkeld algoritme dat continu het internet afstruint op zoek naar pagina's die het kan indexeren. Eenmaal geïndexeerd kunnen die pagina's in jouw zoekresultaten terechtkomen; grote kans dat je Computer!Totaal wel eens op die manier bent tegengekomen.

Maar die indexeringsfunctie staat op dit moment dus uit, in elk geval deels. Daardoor worden nieuwe pagina's niet meer opgenomen in de zoekresultatenpagina of Google Nieuws, en kun je via die wegen dus geen recente pagina's vinden.

Niet de eerste keer

Vorige maand kampte Google ook al eens met flinke indexeringsproblemen. Toen betrof het bestaande pagina's die opeens gedeïndexeerd werden. Het duurde toen twee weken voor de problemen waren opgelost.

Google is stuk
Ook alle nieuwe artikelen op Computer!Totaal zijn niet via Google te vinden.

En nu?

Met de problemen van vorige maand en de huidige indexeringsissues kunnen we stellen dat zelfs een groot bedrijf als Google ofwel een grote fout kan maken, of kwetsbaar is voor interne problemen of aanvallen van buitenaf. Dat giganten als Facebook en ook Google zelf daar niet immuun voor waren wisten we natuurlijk al, maar tot nu toe bleef het vooral beperkt tot privacy-gerelateerde issues. Google's zoekmachine, toch het belangrijkste wapenfeit van het bedrijf, bleef tot nu toe buiten schot.

Maar nu dus niet meer. Voor de doorsnee gebruiker is het vooral lastig dat bepaalde pagina's nu niet of minder goed gevonden kunnen worden, veel meer is er niet aan de hand. Maar veel bedrijven baseren hun gehele strategie op de data die Google aanlevert. Als die data niet klopt, zoals vorige maand, of in het geheel niet beschikbaar is, zoals nu, komen dat soort strategieën op losse schroeven te staan.

Zelf hoef je je nog niet zo'n zorgen te maken, het duurt hooguit wat langer voor je vindt wat je zoekt. Als je dit artikel in Google of Google Nieuws bent tekengekomen, betekent dat dat de problemen voorbij zijn. Voorlopig.

0 Reactie(s) op: Google is stuk: het internet wordt niet meer geïndexeerd (UPDATE)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.