Google moet Android aanpassen: wat gaat er veranderen?

Door: Justin Doornekamp | 02 april 2019 16:46

Android Go Google
Blog

Om een nieuwe megaboete te voorkomen, voert Google enkele aanpassingen door aan Android. Wat gaat er veranderen?

Vorig jaar kreeg de internetgigant nog een recordboete van de Europese Commissie van 4,34 miljard euro, vanwege machtsmisbruik met zijn mobiele besturingssysteem Android. Daarmee zou Google zich volgens de commissie schuldig hebben gemaakt aan oneerlijke concurrentie.

Om een nieuwe boete te voorkomen, grijpt Google nu in. De internetgigant gaat gebruikers van een Android-telefoon actief vragen welke browser of zoekmachine ze willen installeren. Hierdoor moeten gebruikers zich er bewuster van worden dat er ook nog andere opties zijn. Op welke manier Google dit precies gaat doen blijft vooralsnog onduidelijk.

De aanpassing van Android is een van de diverse stappen die Google neemt om de zorgen bij de Europese Commissie eens en voor altijd weg te nemen.

"We luisteren aandachtig naar de feedback die we krijgen, zowel van de Europese Commissie als van gebruikers. Als gevolg zullen we in de komende maanden verdere updates doorvoeren aan onze producten", stelde senior vicepresident Ken Walker van Google in een blog, zonder in te gaan op details.

Eerste aanpassingen gedaan

De eerste gebruikers in de Europese Unie merken al wat van de veranderingen. Zo zien sommigen nu externe linkjes naar producten, banen en bedrijven boven de zoekbalk van Google. Linkjes naar concurrenten verschijnen nu ook boven de betaalde resultaten.

Deze doorgevoerde veranderingen vertonen veel overeenkomsten met de oplossing die Google in 2013 bood, toen de internetreus ook al de klacht kreeg dat in de zoekresultaten vaak eigen diensten te vinden waren. Zowel klanten als concurrenten van het bedrijf vonden destijds dat deze oplossing alsnog tekort schoot. Sindsdien is de relatie tussen Brussel en Google er niet bepaald beter op geworden, hetgeen uiteindelijk leidde tot onder meer de megaboete vorig jaar.

Concurrenten stellen evenwel dat de recente aanpassingen aan Android nog steeds niet voldoende zijn. "We zien dat Google alsnog weinig bezoekers naar de rest van het web stuurt", aldus senior vicepresident Luther Lowe Public Policy van Yelp. Lowe voerde diverse gebruikersonderzoeken uit naar de recente aanpassingen door Google. "Links naar concurrenten werken gewoonweg niet en ik kan mij niet voorstellen dat de Europese Commissie hiermee akkoord gaat."

Brussel bekijkt momenteel of de recente veranderingen aan Android voldoende zijn om de zorgen weg te nemen. In aanloop naar een uitspraak hierover gaf de commissie afgelopen maand opnieuw een boete, dit keer van 1,49 miljard euro. Uit onderzoek bleek dat tussen 2006 en 2016 bepaalde onwettelijke contracten tussen Google en derde partijen zijn gesloten. Door deze contracten kregen alleen deze partijen, zoals nieuwssites of webshops, toegang tot Googles zoektechnologie. Uit de contracten blijkt dat andere advertentienetwerken hierdoor werden benadeeld.

Ook Microsoft de fout in

Enkele jaren eerder kreeg Microsoft ook al een vergelijkbare boete, vanwege het niet bieden van een browserkeuze in Windows 7. Microsoft schotelde gebruikers van Windows al jaren automatisch de eigen browser Internet Explorer voor en ondanks afspraken veranderde daar in Windows 7 niets aan. Microsoft kwam er wel beduidend beter van af met een boete van slechts 561 miljoen euro.

2 Reactie(s) op: Google moet Android aanpassen: wat gaat er veranderen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 april 2019 21:08 Kasander1
  "De internetgigant gaat gebruikers van een Android-telefoon actief vragen welke browser of zoekmachine ze willen installeren."

  Gebeurd dat ook bij Windows???
  Gebeurd dat ook bij Linux???
  Gebeurd dat ook bij Apple???

  Nee, nee en nee. Waarom dan wel bij Android?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 april 2019 13:08 Joris Peterse
  @Kasander1 Het is de monopoliepositie. Hetzelfde is gebeurd bij Microsoft, die een browserkeuzescherm in Windows moest maken. Ook kun je in Windows prima een standaard zoekmachine kiezen. Apple's iOS ligt ook onder een Europees vergrootglas vanwege machtsmisbruik, dus daar kan ook nog wel het een en ander gebeuren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.