Grip op je internetverbinding met OpenDNS

Door: robbin-ooijevaar | 20 oktober 2017 09:13

How To

Geen controle over de internetverbinding kan een gemis zijn, vooral in gezinnen met opgroeiende kinderen. In dit artikel gaan we hier iets aan doen. OpenDNS biedt meerdere mogelijkheden om internetverkeer in te perken. Zo houd je ongewenste websites eenvoudig buiten de voordeur.

OpenDNS

Een dns-server zorgt er onder andere voor dat een webadres dat je intypt uitkomt bij het ip-adres van de server waar de website op draait. Standaard gebruiken al je apparaten in je thuisnetwerk de dns-server van je internetaanbieder. Door een dns-server van OpenDNS in te stellen, heb je de mogelijkheid om ongewenste websites uit te sluiten. Als je deze adressen instelt op je router, computer of ander apparaat, worden ongewenste websites direct geblokkeerd.

OpenDNS voorkomt dat jouw computers ‘foute’ websites kunnen benaderen.

Family Shield VS Home

OpenDNS is er in twee smaken: OpenDNS Family Shield en OpenDNS Home. Met OpenDNS Family Shield kun je direct aan de slag. Je hebt alleen de adressen nodig van de dns-servers en die zijn: 208.67.222.123 en 208.67.220.123. Als je meer controle wilt over de onderdelen die OpenDNS voor je blokkeert, maak dan een gratis OpenDNS Home-account aan via www.opendns.com. Bij Settings kun je aangeven welk type websites je wilt tegenhouden. Onderaan vind je de adressen van de dns-servers.

Router

Het instellen van een alternatieve dns-server kan op twee plekken: instellen op het ‘eind-apparaat’ (computer, smartphone enz.) of instellen in je modem/router. Dit laatste is het handigst omdat je de apparaten hierachter automatisch beveiligt. Het nadeel is dat je de beheermodule van je modem/router goed moet kennen en dat is voor veel mensen een brug te ver.

Dns in Windows 10

Voor Windows 10 stel je als volgt een andere dns in. Geef in je startmenu de zoekopdracht Netwerkcentrum en open het gelijknamige onderdeel. Klik op je netwerkverbinding (onder toegangstype) en kies Eigenschappen. Klik op Internetprotocol versie 4 en kies Eigenschappen. Activeer De volgende DNS-serveradressen gebruiken en stel aangepaste dns-serveradressen in.

De truc in deze how to heeft beperkingen omdat hij gemakkelijk omzeild kan worden, bijvoorbeeld door over te stappen op 4G of een ander wifinetwerk. Technisch onderlegde mensen kunnen er nog meer bedenken, maar voor de doorsnee gebruiker biedt OpenDNS een goed filter tegen ongewenste websites.

Stel een alternatieve dns-server in voor je netwerkverbinding in Windows 10.

0 Reactie(s) op: Grip op je internetverbinding met OpenDNS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.