Grote bestanden versturen met Firefox Send

© PXimport

Grote bestanden versturen met Firefox Send

Geplaatst: 28 mei 2020 - 12:50

Aangepast: 25 november 2022 - 10:24

Dirk Schoofs

Grote bestanden versturen kan online al bij verschillende diensten. Sommige betaald, anderen kun je gratis gebruiken. Een relatief nieuwe speler op dit gebied is Mozilla met Firefox Send.We bekijken de mogelijkheden!

Firefox Send is gratis, je hoeft geen informatie over jezelf prijs te geven en de bestanden worden gecodeerd verzonden. Met deze tool kun je 1 GB aan gegevens verzenden zonder in te loggen. Neem je wel de moeite om een log-in te maken, dan is het mogelijk om veel grotere bestanden uit te wisselen. Je kunt de dienst ook gebruiken in andere browsers dan Firefox. Het bedrijf hoopt stiekem dat door deze browservriendelijke opstelling het marktaandeel van Firefox opnieuw zal groeien. Send heeft ook een app voor Android; iOS laat nog even op zich wachten.

Rechtsboven staat de knop Aanmelden/Registreren, maar die heb je niet nodig als de bestanden die de deur uit moeten niet groter zijn dan 1 GB. Mozilla is een stichting en werkt dus niet met betaalde premium services. Als je toch een (gratis) Firefox-account aanmaakt, kun je bestanden delen tot 2,5 GB. Maar er zijn nog meer voordelen voor geregistreerde gebruikers.

Zij kunnen bestanden met meerdere personen delen; de koppelingen worden tot zeven dagen actief gehouden en het is mogelijk om gedeelde bestanden vanaf andere apparaten te beheren. Het aanmelden heeft niet veel om het lijf: je voert je e-mailadres in, bedenkt een wachtwoord en geeft je leeftijd op. Je activeert je aanmelding in de bevestigingsmail en klaar.

Bestanden met wachtwoord versturen

Ook het uploaden van bestanden is kinderlijk eenvoudig. Je kunt de blauwe knop gebruiken om naar de bestanden te navigeren, of je sleept deze bestanden simpelweg in het verzendvak van de webpagina. Hier lees je ook de totale grootte van het pakket dat je wilt delen. Bovendien geef je aan wanneer deze bestanden van de server zullen verdwijnen.

Je kunt een limiet instellen van een aantal downloads of een aantal dagen. Zo kun je aangeven dat de bestanden verdwijnen na 1, 2, 3, 4, 5, 20 of 50 downloads. Kies je voor een begrenzing in tijd, dan heb je de keuze tussen vijf minuten, één uur, één dag of zeven dagen

 

© PXimport

Voordat je op de blauwe knop klikt om de geselecteerde bestanden te uploaden, heb je de mogelijkheid om de optie Beveiligen met wachtwoord aan te vinken. Gaat het om meerdere bestanden, dan worden die samen verpakt in een zip-bestand. Daarna ontvang je een link die je zelf deelt met de beoogde ontvanger(s). Je kopieert de koppeling en verstuurt die via mail, messenger of een andere manier. Er vertrekt dus geen automatisch bericht vanuit Firefox Send naar je contactpersoon.

Zolang de ontvanger de bestanden niet downloadt, kan Mozilla dus niet achterhalen voor wie de bestanden bestemd zijn. Wanneer je contact op de link klikt, moet hij eerst het wachtwoord ingeven, als je deze beveiliging hebt geactiveerd. Daarna krijgt diegene de naam van het zip-bestand te zien en de namen van de bestanden die daarin gearchiveerd zitten.

Privacy by design

Mozilla beweert dat deze nieuwe tool probleemloos kan worden ingezet voor het versturen van privacygevoelige bestanden, omdat Firefox Send ‘private by design’ zou zijn. Omdat de verpakte bestanden die deze tool transporteert end-to-end gecodeerd zijn, kan zelfs Mozilla de inhoud van wat je deelt niet zien.

De bestanden worden over een beveiligde http-verbinding verstuurd naar een beveiligde server. En als iemand toch de url van het pakket zou onderscheppen, dan kan hij het nog niet openen als het beveiligd is met een wachtwoord.

 

© PXimport

Voor de beveiliging doet Firefox Send een beroep op de Web Crypto API. Dit genereert een sleutel, codeert het bestand en plaatst vervolgens de sleutel in de url die je met de ontvanger deelt.

Het feit dat de sleutel uit de url kan worden gehaald via het juiste wachtwoord is een gebruiksvriendelijke manier om bestanden te beveiligen. Dit betekent ook dat Web Crypto vanuit hun servers voortdurend nieuwe code kunnen pushen om de beveiliging nog sterker te maken.

Firefox Send of WeTransfer?

Kort nog even over de voornaamste verschillen met concurrent WeTransfer. Bij WeTransfer moet je je als afzender bekend maken via je mailadres. Ook denken de meeste gebruikers dat ze bij deze dienst het mailadres van de ontvanger moeten ingeven, maar dat is niet zo. Wanneer je op de knop met de drie puntjes klikt, kun je de instelling Versturen als link selecteren en dan krijg je gewoon een transferlink. Bij Firefox Send hoeft geen van beide adressen bekend te zijn, als het gaat om bestanden niet die niet groter zijn dan 1 GB.

WeTransfer is een Nederlands bedrijf. Wanneer je vanuit de EU uploadt met een Europees ip-adres worden je gegevens in principe in Europa opgeslagen, maar dit is geen garantie: het bedrijf houdt zich uitdrukkelijk het recht voor om je bestanden toch naar de servers in de VS te sturen. Ook Firefox Send maakt gebruik van Amerikaanse servers.

Bestanden op servers in de VS vallen onder het Amerikaanse rechtssysteem en mogen door de Patriot Act bekeken worden onder het mom van terrorismebestrijding. Bij WeTransfer mag je zonder te registreren 2 GB aan gegevens versturen in de gratis formule. Bij Firefox Send kun je gratis 2,5 GB verzenden, maar dan moet je je wel registeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000