5 handige tips tegen online trollen

Door: lifehacking-nl | 21 augustus 2016 08:26

How To

Een internet-trol is echt niet iets van vroeger. Er zijn nog steeds figuren online die het leuk vinden om berichten en reacties te plaatsen die een emotionele reactie oproepen (het liefst woede, irritatie, verdriet). Wij geven je 5 tips om je te behoeden voor online trollen.

1. Duik de regels in

De meeste fora en websites hebben een reglement met duidelijke regels. Vaak is er een moderator die in de gaten houdt of gebruikers zich aan de spelregels houden. Overkomt je iets vervelends? Laat het de moderator weten. Er zijn helaas ook slimme trolls: die houden zich keurig aan de regels (geen scheldwoorden, links naar vreemde websites etc.) – die zijn moeilijker te vangen maar niks is onmogelijk. Als meerdere gebruikers over iemand klagen zal het snel afgelopen zijn. Bovendien zal een goede moderator een trol herkennen.Lees ook: De handigste sneltoetsen voor YouTube-fanaten.

2. Blijf rustig

Dit ligt misschien voor de hand maar is misschien wel het allerlastigste om uit te voeren. Een trol is er op uit om een emotionele reactie bij je op te roepen. Wat zou jij doen? Zou je reageren? Het beste is om dat niet te doen. Op Facebook kan je zelf reacties op je zelf-geplaatste foto verwijderen of onzichtbaar maken.

3. Maak schermafbeeldingen

Behalve het oproepen van een emotionele reactie geven trolls ook opzettelijk verkeerde informatie. Sla het bewijs op en maak schermafbeeldingen. Je kan daarvoor de PrintScreen-toets gebruiken op je computer, maar ook het Windows knipprogramma of Schermafbeelding op de Mac. Reageer niet maar verzamel bewijsmateriaal dat je later eventueel kan gebruiken (mocht het zo ver komen).

Een trol in z'n natuurlijk leefomgeving.

4. Delete persoonlijke informatie

De meeste trollen laten hier en daar een reactie achter en zijn niet uit op jou persoonlijk. Ze richten zich op iedereen die zich aangesproken zou kunnen voelen. Als het trollen wel een persoonlijk tintje krijgt (de trol spreekt je persoonlijk aan of geeft alleen een reactie op jouw posts) loop dan je privacy-instellingen na. Haal persoonlijke gegevens (telefoonnummer, adres, geboortedatum etc.) allemaal weg. Hetzelfde geldt voor foto’s. Loop ze na. Welke foto’s kan je vinden als je jezelf op Google Afbeeldingen opzoekt? Staan er foto’s tussen waarvan je liever niet hebt dat ze openbaar zijn? Waarschijnlijk heb je nu niet meer te maken met een trol maar gaat het echt een stap verder: een stalker of internetpester. Je kan hiervan aangifte doen bij de politie.

5. Verander je wachtwoord

Probeer iedere maand al je wachtwoorden aan te passen. Dit klinkt als een vervelende klus maar er zijn handige programma’s voor. Bijna alle browsers hebben een ingebouwde optie (zoals Firefox Password Manager).

0 Reactie(s) op: 5 handige tips tegen online trollen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.