De beste tips & trucs voor Safari op je Mac

Door: Ronald Smit | 13 juli 2018 09:07

Safari is zowel in een macOS als iOS-versie beschikbaar
How To

Safari is de standaardbrowser voor zowel macOS als iOS. En het moet gezegd worden: het is een prima bruikbaar stukje software waar eigenlijk weinig aan mankeert. Een alternatieve browser installeren onder macOS is dus niet echt noodzakelijk.

Safari is een browser die eigenlijk grotendeels voor zich spreekt. Maar er zijn nog best wat 'verborgen' aardigheidjes te vinden. Echter, we gaan eerst maar eens terug naar de basis. In macOS. Bovenin het venster van Safari vind je de adresbalk, hier type je het gewenste adres (URL) in, gevolgd door een druk op Enter. Net als iedere zichzelf respecterende moderne browser beschikt Safari natuurlijk over tabbladen. Om een nieuw tabblad toe te voegen klik je op het plusje helemaal rechts van de tabbladenbalk. Je kunt nu op de verse tab een nieuwe pagina openen. Spreekt allemaal redelijk voor zich, hopen we.

Minder voor zich sprekend maar erg handig is dat tabbladen tussen de macOS- en iOS-versies van Safari automatisch gesynchroniseerd kunnen worden. Enige vereiste daarvoor is dat je - naast een recente versie van beide besturingssystemen - Bluetooth op zowel je Mac als een of meer van je iOS-apparaten als een iPad of iPhone inschakelt. En ook dat al deze apparaten op hetzelfde Apple-account zijn aangemeld. Is dat allemaal in orde, dan werkt het vanzelf. Open op bijvoorbeeld je iPad maar eens een pagina of tab in Safari. Als het goed is zie je dan links onder in het dock op je Mac een Safari-pictogram met daarin een miniatuur iPadje verschijnen. Klik hierop en je ziet op je computer hetzelfde tabblad als op de iPad.

Andersom kregen wij vreemd genoeg niet aan de praat. Wat soms schijnt te helpen is op alle apparaten uitloggen bij je Apple-account en weer aanmelden. Helemáál lekker werkt deze feature dus nog niet, maar het veelbelovende begin is er. Overigens is deze mogelijkheid te danken aan Handsoff, een techniek waarmee je allerlei dingen kunt uitwisselen tussen je Mac en i-apparaat. Zo kan je bijvoorbeeld op je iPhone iets kopiëren en dat vervolgens plakken op je Mac. Handig!

Handsoff zorgt ervoor dat je tabbladen live kunt syncen tussen verschillende Apple-apparaten

PDF maken

Een ander handig trucje is dat je in Safari snel een PDF van een geopende pagina kunt maken. In macOS doe je dat door in het menu Archief van de browser op Exporteer als pdf te klikken. Geef een bestandsnaam op en klaar. Wil je de gemaakte PDF later uitwisselen met iemand anders, check dan even of er geen 'gekke' tekens in de bestandsnaam voorkomen. Windows kan niet overweg met dingen als / of ? in een bestandsnaam. Ook in Safari onder iOS zijn PDF's te maken. Erg praktisch, want zo kun je allerlei pagina's voor offlinegebruik gereed maken om later te kunnen lezen op een plek waar geen (of geen fatsoenlijk) internet beschikbaar is. Een PDF maken in de mobiele versie doe je als volgt. Start Safari en open de gewenste pagina. Tik op de deelknop rechtsboven in beeld en scroll in de tweede menubalk (met de zwart-wit pictogrammen) naar rechts tot je de optie Maak pdf aan tegenkomt. Tik hierop en een preview verschijnt. Tik hierin weer op de deelknop rechtsboven en kies een geïnstalleerde pdf-viewer waarin je het bestand wilt openen en bewaren. Ook kan je als alternatief op Gereed rechtsboven tikken, waarna je een map kunt selecteren om de PDF in te bewaren.

Een andere optie - ook praktisch als je een versie eerder dan iOS 11 gebruikt, want daarin ontbreekt de pdf-knop - is om in Safari eerst weer op de deelknop te tikken. Tik dan op Druk af in de rij met zwart-wit pictogrammen. Maak op de preview van de af te drukken pagina('s) een spreidbeweging met twee vingers. Tik in de grote preview op de deelknop rechtsboven in beeld en kies weer een PDF-reader waarin je het op deze manier gemaakte PDF-bestand wilt bewaren. Overigens geldt bij beide methoden dat de conversie van html naar PDF niet altijd vlekkeloos verloopt. Dat ligt niet aan Safari, maar aan hoe de webpagina is opgebouwd.

Ook in iOS maak je snel een PDF van een in Safari geopende pagina

0 Reactie(s) op: De beste tips & trucs voor Safari op je Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.