Harman/Kardon Citation Oasis DAB: de slimste wekkerradio

Door: Rens Blom | 23 oktober 2020 17:05

Review

Wat gebruik jij als wekker? Een traditionele domme wekker, je smartphone of juist iets anders? De Harman Citation Oasis DAB is een wekker die ook functioneert als dab-radio, draadloze smartphoneoplader en Google Assistent-speaker. Klinkt gaaf, maar is zo'n alles-in-een-product 200 euro waard?

Harman/Kardon Citation Oasis

7,5
Score
75
Score: 75
  • Pluspunten
  • Fraai ontwerp
  • Geluidskwaliteit speaker
  • Slim en compleet
  • Minpunten
  • Draadloze oplader niet krachtig genoeg
  • Prijs
  • Onhandige fysieke bediening

De Citation Oasis DAB van Harman/Kardon is een bijzondere gadget. In mijn ogen is het vooral een slimme wekkerradio, maar Harman prijst 'm aan als een slimme luidspreker die ook als wekker gebruikt kan worden. Toegegeven: je kunt de gadget inderdaad in de woon- of studeerkamer zetten en hem als slimme speaker met digitale klok gebruiken. Ik heb 'm op mijn nachtkastje gezet en drie weken als wekker gebruikt.

Stijlvol ontwerp met onhandigheden

Harman verkoopt de Citation Oasis DAB in de kleuren zilver en zwart. Ik testte die eerste uitvoering en vind het apparaat er stijlvol uitzien. De stoffen afwerking komt strak maar huiselijk over en de plastic bovenkant voelt luxer aan dan de naam doet vermoeden. Het apparaat is met 218 x 148 x 66 millimeter wel een stuk groter dan een normale wekkerradio en vult mijn nachtkastje daarom flink op. Het gewicht is met 1,2 kilo ook niet mis, al heb ik hier geen erg in omdat de Oasis DAB op een vaste plek staat. Dankzij de antislipvoetjes staat hij stevig. Goed om te weten: het apparaat werkt alleen als de meegeleverde lader in het stopcontact zit. Het snoer is het lang genoeg maar niet uitzonderlijk lang.

De Citation Oasis DAB heeft een lcd-schermpje op de voorkant waar de tijd en andere informatie op zichtbaar is. Het scherm is niet aanraakgevoelig. De bovenkant huisvest een draadloze Qi-oplader (waarover zo meteen meer) en een aantal knoppen. In het midden zit de enige fysieke knop, die de muziek pauzeert of hervat en je tien minuten laat snoozen als je wekker afgaat. Links en rechts van deze knop zitten vijf aanraakgevoelige knopjes. Hiermee regel je het volume, je favoriete radiostations, de input-methode (bluetooth, DAB of anders) en zie je welk alarm je ingesteld hebt.

Een aardig concept dat in de praktijk minder goed bevalt. Ik vind de knopjes te klein en te dicht bij elkaar zitten en druk daarom regelmatig de verkeerde in, zeker als ik net wakker ben. Onhandig vind ik dat je met de knopjes geen wekker kunt zetten, alleen bekijken. Een wekker instellen kan alleen via de app of spraakbesturing. Dat werkt weliswaar vlot, maar in sommige situaties is het fijner om met een paar klikken een wekker in te stellen of aan te passen.

Op de achterkant zitten flink wat knoppen en aansluitingen. Je kan er de nachtmodus mee activeren (om wifi uit te schakelen), de microfoons aan- en uitzetten (nodig voor de spraakbesturing) en de schermhelderheid mee regelen. Een audiokabel aansluiten kan op de 3,5mm-poort en de usb-a-poort kan een apparaat opladen met 5 Watt. Dat is niet snel, maar genoeg om een gemiddelde smartphone in een nacht op te laden. Het meegeleverde DAB-antennesnoer sluit je aan op de DAB-poort. Of niet, als je geen waarde hecht aan online radiostations.

Slimme speaker klinkt uitstekend

Als je bekend bent met een slimme speaker die werkt via de Google Assistent, is de Harman Citation Oasis DAB zo ingesteld. Pak de Google Home-app erbij, sluit de wekkeradio aan en volg de stappen in de app. Binnen vijf minuten is het apparaat klaar voor gebruik. Ingebouwde microfoons laten je praten tegen de Oasis. Je kunt vragen stellen, domotica aansturen, muziek starten en natuurlijk een wekker zetten. 'Hey Google, zet een wekker morgen om 6 uur' en klaar. De Google Assistent-functie werkt even goed als op de Google Home's en Nest Hubs waar ik al langer tegen praat.

De geluidskwaliteit van de Oasis DAB is echter een stuk beter. Dit merk je vooral bij het afspelen van muziek. De wekkerradio die geen wekkerradio is kan veel harder zonder te vervormen, heeft duidelijk meer bas en klinkt gebalanceerd. Zang komt helder over, een een drumsolo klinkt lekker vol en dreunend en de hoge tonen van een keyboard zijn goed te onderscheiden van andere instrumenten. Ik vind de 200 euro kostende Oasis DAB weinig onderdoen voor mijn even dure Sonos One-speaker. Prettig is dat je de Harman-speaker kunt koppelen aan andere Chromecast-geschikte-speakers voor meer volume in je hele huis.

Je kunt muziek, podcasts en meer luisteren via bekende diensten als Spotify, TuneIn en honderden andere kleinere platformen. Ook kun je Apple Music streamen via AirPlay (vanaf een Apple-apparaat) en Chromecast. De Citation Oasis DAB is ook geschikt voor luisteren via bluetooth en een 3,5mm-poort. En uiteraard als DAB-radio, met prima geluidskwaliteit. Het bereik en de geluidskwaliteit hangt af van waar de wekkerradio staat. Ik heb 'm op een nachtkastje, vlakbij het raam en met de antenne naar het raam gericht.

Draadloze oplader valt tegen

De ingebouwde draadloze oplader klinkt gaaf, maar valt me tegen. Met een vermogen van 5 Watt laadt hij je smartphone namelijk langzaam of zelfs niet op. Sommige toestellen vereisen namelijk minimaal 7,5 of 10 Watt om op te laden. Mijn OnePlus 8 Pro is één van die toestellen, en laadt daarom niet goed op via Citation Oasis DAB. Heb je een telefoon die draadloos kan opladen, dan raad ik je aan te controleren hoeveel Watt hij minimaal nodig heeft. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf. Goed om te weten: accessoires als smartwatches en draadloze oordopjes laden wél goed op via de wekkerradio.

Conclusie: Harman Citation Oasis DAB kopen?

De Harman Citation Oasis DAB is een bijzondere gadget die vanwege zijn schermpje en DAB-radiostations vooral overkomt als wekkerradio. Een die ondertussen ook draadloos je smartphone kan opladen en beter geluid biedt dan een normale wekkerradio. Hartstikke mooi, maar in de praktijk ben ik minder enthousiast. Ik vind de plaatsing van de knopjes niet logisch en mis de mogelijkheid om via de knopjes een wekker in te stellen. Bovendien is de ingebouwde draadloze oplader te zwak om sommige telefoons op te laden. Onhandig als je nu - zoals ik - zo'n toestel gebruikt en het maakt de Oasis DAB ook minder toekomstbestendig.

Als wekker vind ik 'm dus niet ideaal. De Oasis DAB maakt meer indruk als goed klinkende speaker met ondersteuning voor uiteenlopende bedrade en draadloze geluidsbronnen. De slimme mogelijkheden via de Google Assistent zijn hierbij mooi meegenomen. Heb je hier geen behoefte aan dan kun je de microfoons uitschakelen of - handiger - een domme speaker met vergelijkbare geluidskwaliteit - kopen.

Al met al vind ik de Citation Oasis DAB een heel interessant product dat door een paar technische ontwerpkeuzes niet helemaal uit de verf komt. Dat zou ik niet zo erg vinden als 'ie grofweg honderd euro kostte, maar Harman vraagt 199 euro voor de gadget. Dat vind ik wel erg veel geld voor een slimme wekker of klok. Aan de andere kant klinkt de Citation Oasis bijna even goed als een reguliere slimme speaker die hetzelfde kost, en biedt hij dus wat extra's. Om die reden vind ik 'm wel een interessant alternatief voor een Sonos One of twee Nest Audio's.

0 Reactie(s) op: Harman/Kardon Citation Oasis DAB: de slimste wekkerradio

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.