Het beste thuisnetwerk: Monitor je netwerk

Door: ignace-de-groot | 30 juli 2017 13:06

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Het kan natuurlijk nuttig zijn dat je een oogje in het zeil houdt wat het netwerkverkeer betreft. Een firewall zoals die van Windows biedt weliswaar beveiliging naar binnenkomend verkeer toe, maar standaard blijft het uitgaand netwerkverkeer buiten schot. GlassWire kan een nuttige instrument zijn.

Wie thuis de computers en het netwerk onder zijn beheer heeft moet een beetje van alle markten thuis zijn en oog hebben voor heel wat aspecten van het computergebeuren. Je moet zorgen dat de software en drivers overal up-to-date zijn, dat er een degelijk antivirusprogramma draait, dat je snel kunt reageren op (aanstaande) problemen, dat er regelmatig back-ups worden genomen, dat je een gecrasht systeem snel weer kunt terugzetten, etc. In het tweede deel van deze zevendelige serie geven we inzicht in hoe je het beste je netwerk kunt monitoren.

Eerste deel nog eens teruglezen? Klik hier!

GlassWire houdt al het netwerkverkeer bij en visualiseert alles op een zeer bevattelijke manier. Bovendien monitort het programma dat verkeer en attendeert je wanneer er DNS-wijzigingen optreden, wanneer een malafide host wordt gecontacteerd of wanneer die verdacht verkeer detecteert, zoals bij ARP spoofing. Een ingebouwde firewall laat je toe dat specifieke verkeer meteen te blokkeren.

GlassWire notificaties

De installatie van GlassWire vergt weinig meer dan enkele keren op een knop drukken. De kans is groot dat er na de installatie meteen al een paar meldingen opduiken in een pop-upvenster nabij het Windows-systeemvak. Je krijgt hiervan een chronologisch overzicht op het tabblad Alerts van het hoofdvenster, maar via het menu kun je die ook per applicatie (Apps) of soort (Type) groeperen. Wat deze laatste betreft: via de knop Glasswire / Settings / Security / Unlock bepaal je geheel zelf welke type alarmmeldingen je te zien wilt krijgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk je te laten waarschuwen zodra de pc binnen een zekere periode een bepaalde hoeveelheid data van een specifiek type overschrijdt.

GlassWire brengt je op de hoogte van verdacht of ongewenst netwerkverkeer.

GlassWire datatransfers

Het tabblad Graph is handig als je wilt weten hoeveel data er op elk moment over je netwerkkaart gaan, zowel van het binnenkomende als het uitgaande verkeer. Standaard toont GlassWire je het verkeer van de laatste vijf minuten, maar dat is instelbaar. De ronde knoppen onderaan laten je inzoomen op een specifieke periode. Klik op de grafiek om te weten welke programma's voor het verkeer verantwoordelijk waren en welke servers erbij betrokken zijn. Nog meer details krijg je door de naam van een applicatie of host aan te klikken. Dit netwerkverkeer kun je trouwens ook per applicatie (Apps) of netwerkprotocol (Traffic) bekijken. Het tabblad Usage geeft je een mooi totaaloverzicht van je netwerkverbruik, opgedeeld volgens applicatie, host en type.

Zoals gezegd bevat Spiceworks ook een firewall, maar die is weinig meer dan een grafische interface rond de ingebouwde Windows-firewall. Wel is het vanaf het tabblad Firewall mogelijk met één muisklik het verkeer van een specifieke app te blokkeren.

Je krijgt een goed overzicht van en inzicht in al je netwerkverkeer.

Remote

De betaalde versie van Spiceworks kun je ook vanaf een 'centrale' computer verbinden met de Spiceworks-applicaties op andere systemen in je netwerk (circa 44 euro voor drie externe verbindingen). Dat vereist echter je expliciete toelating evenals enige voorbereiding via het Settings-paneel, zowel aan de kant van de centrale computer als op de andere toestellen. Je leest er meer over op in de handleiding.

Afhankelijk van de gekozen formule kun je meerdere toestellen op afstand monitoren.

0 Reactie(s) op: Het beste thuisnetwerk: Monitor je netwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.