Het beste thuisnetwerk: Monitor je netwerk

Door: ignace-de-groot | 30 juli 2017 13:06

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Gezondheidsmonitoring

De veiligheid van de systemen in je netwerk is ongetwijfeld één van je grootste aandachtspunten. Uiteraard heb je overal een antivirustool draaien (zie ook verder voor een gratis gecentraliseerde oplossing), maar je wilt bijvoorbeeld ook (op elk moment kunnen) weten hoe het op die systemen met de status van de firewall zit, of Windows Update wel actief is, of de back-up nog wel draait, of er geen publieke bestandsdeling actief is, en of de antiphishingbeveiliging op de browsers wel is ingeschakeld. Dit alles en net iets meer maakt de tool Opswat Metadefender Endpoint je duidelijk vanuit één centrale beheermodule in de cloud.

Veiligheidsscore

Net als bij GlassWire dien je ook hier op de gewenste systemen een desktopprogramma te installeren (een client), die we via een cloudservice zo dadelijk centraal gaan beheren. Dat kan gratis tot 25 toestellen. Je vindt deze tool hier, waar je Download aanklikt bij Download Metadefender Endpoint. Nadat je je e-mailadres hebt ingevuld, kun je het programma downloaden voor Windows of OS X. De installatie vergt enkele muisklikken.

Enige tijd na de installatie begint het programma aan een lokale scan om na te gaan hoe veilig je systeem wordt geacht. Begint die scan niet automatisch, dan vind je het programma Gears.exe standaard in de map C:\Program Files(x86)\OPSWAT\GEARS Client. Deze scan resulteert in een globale veiligheidsscore. Wanneer je hierop doorklikt, krijg je die score uitgesplitst in een aantal deelrubrieken, waaronder Firewall, Patch Management, Backup, Antivirus en Antiphishing. Elk van deze rubrieken kun je ook weer aanklikken voor meer detailinformatie, en bij sommige rubrieken verschijnt rechtsonder nog eens een paginering (bijvoorbeeld wanneer je verschillende back-uptools hebt geïnstalleerd).

Een veiligheidsscore van 80% ... niet zo slecht (aangezien we geen schijfencryptie willen).

Centrale cloudservice

Zoals gezegd kun je tot 25 computers toevoegen aan één centrale beheermodule. Daar heb je echter een account voor nodig. Surf naar http://go.opswat.com, open het tabblad Register en vul de gevraagde gegevens in (desnoods met enige fantasie). Even later ontvang je een bevestigingsmail en na je activatie kun je je aanmelden bij de OPSWAT Portal. Bij Metadefender Endpoint Management klik je op het plusje zodat de licentiesleutel zichtbaar wordt. Die noteer je, waarna je de lokaal geïnstalleerde tool opstart en daar de rubriek Manage My Device opent. Hier vul je dan de licentiesleutel in en bevestig je met Add to GEARS Cloud.

De applicatie uitrollen naar je andere pc's en die aan je cloudportal koppelen kan echter ook makkelijker. Meld je aan bij je portal en klik bij Metadefender Endpoint Management op Login. Vervolgens klik je op +Devices en klik je op één van beide links: op deze manier krijg je een aangepaste installatie van de tool die de computer automatisch aan je portal koppelt. Open je in deze portal de rubriek Devices, dan krijg je een overzicht van alle aangekoppelde systemen. Klik op zo'n systeem om (veel) meer details te zien over de veiligheidsstatus, vergelijkbaar met wat je via de lokale client te zien krijgt.

We raden je echter zeker aan ook door de rubriek Configure te lopen: hier kun je onder meer instellen wat de tool zoal moet controleren en hoe vaak je welke rapporten via e-mail wil toegestuurd krijgen.

Een beheermodule in de cloud toont je de veiligheidsissues in één oogopslag.

0 Reactie(s) op: Het beste thuisnetwerk: Monitor je netwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.