Hoe je huis steeds slimmer wordt

Door: Justin Doornekamp | 03 februari 2019 17:19

Blog

In het slimme huis van de toekomst zijn steeds meer huishoudelijke apparaten met elkaar verbonden. Techbeurs CES heeft begin januari laten zien waar het naar toe gaat.

Koelkasten, thermostaten, speelgoed en vrijwel al het andere in huis zullen binnen niet al te lange tijd slimmer en slimmer worden. Alles om je huishouden gestroomlijnder te maken. En de producten blijven zichzelf verder ontwikkelen door alle vergaarde informatie over jouw dagelijkse leven. Hoewel dit ervoor zorgt dat de producten beter zullen aansluiten op jouw persoonlijke situatie, roept dat evenwel ook vragen op over je privacy. De informatie die slimme apparaten vergaren, is immers zeer aantrekkelijk voor adverteerders.

Meer slimme apparaten in huis

Toch lijken veel consumenten erg enthousiast. Onderzoeksbureau IDC verwacht dat er tegen 2022 circa 1,3 miljard slimme producten worden verscheept, twee keer zoveel als in 2018.

De slimme apparaten moeten vooral je leven gestroomlijnder maken. De techniek erachter stelt partijen als Amazon, Google en partners in staat om jouw informatie te gebruiken om hun diensten en advertenties beter aan te laten sluiten op jouw voorkeuren.

Dit kun je verwachten

Whirlpool maakte op de CES-beurs in Las Vegas bijvoorbeeld bekend te werken aan een slimme oven. Door het glas van de oven kun je nog steeds zien hoe het ervoor staat met je maaltijd, maar je kunt door middel van het 27-inch lcd-scherm nog meer informatie krijgen. Bijvoorbeeld op welke hoogte in de oven je je kalkoen precies moet garen. Het scherm is ook te gebruiken om door je agenda te bladeren of om een recept op te zoeken en laat zelfs stap-voor-stap kookvideo's zien van het Whirlpool's Yummly-platform.

En dan is er nog de slimme wc van Kohler. Vraag het toilet om door te spoelen of om de bril omhoog te doen en het gebeurt. Bovendien is de bril verwarmd en kun je muziek afspelen via de speakers in de wc. Niets is te gek voor Kohler, die gebruikers van het toilet een “handsfree”-optie wil bieden. Het bedrijf maakte meer slimme huishoudelijke apparaten: van een bad dat zelf de temperatuur van het water kan bepalen tot een kraan die weet hoeveel water je nodig hebt voor een bepaald recept.

Alles verbonden

Wie de ontwikkelingen op CES in de gaten heeft gehouden, komt erachter dat in de nabije toekomst veel huishoudelijke apparaten slim worden en met elkaar in verbinding staan. Wat te denken van de tandenborstel die aangeeft waar je extra goed moet poetsen? Of een luchtjesverspreider, die zelf bepaalt hoe je huis ruikt.

De lijst is eindeloos en waar het ophoudt blijft de vraag. Op techbeurs CES kregen we in ieder geval een (soms ietwat verontrustend) beeld van hoe ons toekomstige huis eruit gaat zien.

whirlpool yummly

0 Reactie(s) op: Hoe je huis steeds slimmer wordt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.