Hoe kan Facebook per ongeluk je adresboek stelen?

Door: Joris Peterse | 18 april 2019 11:17

Blog

Sinds 2016 heeft Facebook van 1,5 miljoen nieuwe gebruikers het adresboek uit de e-mailaccounts gekopieerd. Zonder toestemming van de gebruiker. Facebook claimt dat dit per ongeluk ging.

Wanneer gebruikers een nieuw Facebook-account maakten, vroeg het sociale netwerk naar het wachtwoord van de e-mailaccounts. Deze zou Facebook nodig hebben om te verifiëren dat het om een echt persoon gaat. Nadat een gebruiker Facebook z’n e-mailwachtwoord toevertrouwde, begon het sociale netwerk niet alleen de verificatie, maar ook harkte het Facebook direct het adresboek van de gebruiker binnen. Dit werd direct gedaan, zonder toestemming te vragen dus.

Gebruikers die zich na 2016 hebben aangemeld voor Facebook moeten zich zorgen maken.

Datahonger

Uiteraard is Facebook erg benieuwd naar je adresboek. Het zijn persoonsgegevens die ontzettend waardevol zijn voor het sociale netwerk, in dit geval zijn het zelfs ook contactgegevens. De honger naar persoonsgegevens is al sinds de start ziekelijk geweest en Facebook is bereid daarvoor over de grens te gaan, moreel of juridisch. De laatste jaren is Facebook dan ook veelvuldig negatief in het nieuws gekomen, bijvoorbeeld na het Cambridge Analytica-schandaal. Er gaan ook al jaren geruchten op dat Facebook in staat is via de smartphone continue mee te luisteren en nauwkeurige locatiegegevens te misbruiken voor contactsuggesties.

Helaas mag het nieuws dat Facebook betrapt is op het stelen van adresboeken niet verrassend genoemd worden. De reactie van het bedrijf is wel tekenend. De gegevens zouden per ongeluk gekopieerd worden en Facebook belooft de gegevens te verwijderen.

Per ongeluk?

Het excuus dat er per ongeluk persoonsgegevens verzameld worden, gebruiken techbedrijven wel vaker. Google bijvoorbeeld, dat met zijn Street View-auto’s niet alleen wegen in kaart bracht, maar tegelijkertijd ook uitgerust waren met antennes om wifinetwerken van huishoudens in kaart te brengen. ‘per ongeluk’ aldus Google. Begin februari kwam Facebook nog in het nieuws omdat ze ‘per ongeluk’ wachtwoorden onversleuteld opsloegen op hun servers. Wat natuurlijk een goudmijn is voor hackers of onbetrouwbare Facebook-medewerkers.

Het is dus onwaarschijnlijk dat Facebook een fout heeft gemaakt en dat de stellingname dat het ‘per ongeluk’ gebeurd een te makkelijk excuus is. Je programmeert niet per ongeluk een tool die de adresboeken uit mailaccounts rooft. Dat is ongeloofwaardig.

Wellicht is het juist zorgwekkender als Facebook niet heeft gelogen, en het oogsten van adresboeken wél per ongeluk is gegaan. Dat zou wederom laten zien dat Facebook extreem nalatig is met de enorme hoeveelheid data die het verzamelt. Als Facebook vergeet toestemming te vragen, dan is het aannemelijk dat ze het vaker zijn vergeten toestemming te vragen, zonder dat gebruikers en media Facebook hebben kunnen betrappen.

Koppel dat met het nieuws dat Facebook ook nog eens nalatig is met het beheren van al die gebruikersdata (van datadeling met het dubieuze Cambridge Analytics tot het onversleuteld opslaan van wachtwoorden) en je kunt stellen dat een volgend schandaal een kwestie van tijd is.

Wat kun je doen als je bang bent dat Facebook met je adresboek aan de haal is gegaan?

Facebook is onbetrouwbaar

Wat kun je doen als je bang bent dat Facebook met je adresboek aan de haal is gegaan? Helaas niks, behalve erop vertrouwen dat Facebook zijn beloftes nakomt en de adresboeken weer verwijdert. Maar vertrouwen in Facebook, dat lijkt niet heel verstandig. Het enige wat je kunt doen is het zekere voor het onzekere nemen: geen nieuwe Facebook-diensten meer gebruiken, de mobiele website van Facebook gebruiken en de apps van Facebook van je smartphone en tablet te verwijderen. Ook kun je natuurlijk je Facebook-account verwijderen.

1 Reactie(s) op: Hoe kan Facebook per ongeluk je adresboek stelen?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 25 april 2019 16:21 timmera
    Als je echt het zekere voor het onzekere wil nemen, is er maar één manier: je Facebook-account verwijderen. Ik begrijp niet dat er na zoveel "opzettelijke" foutjes mensen nog steeds een account hebben.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.