Hoe snel wordt 5G?

Door: Justin Doornekamp | 14 december 2018 17:53

5G in Nederland server
Blog

Grote telecomspelers zoals providers, chipmakers en smartphonefabrikanten maken zich op voor de komst van 5G-internet, dat sneller moet zijn dan je huidige internetverbinding. Maar hoe snel eigenlijk?

Telecomproviders zijn druk bezig met het testen van de eerste 5G-netwerken, om te zien hoe nieuwe antennes hiervoor ingezet kunnen worden. Daarnaast moeten de mobiele frequenties voor 5G nog worden verdeeld. Het kan dus nog even duren voordat je volledig van 5G kunt genieten. In 2019 zullen de eerste telefoonfabrikanten smartphones aankondigen die deze snelle internetverbinding ondersteunen.

5G is vol in ontwikkeling, dus het is vooralsnog onmogelijk te zeggen hoe snel je internetverbinding zal worden. Vooral hier in Nederland, aangezien nog onbekend is welke frequenties er gebruikt mogen worden. Het is wel duidelijk dat 5G significant sneller zal zijn dan het huidige 4G, mogelijk wel tientallen keren sneller. Daarmee worden op termijn vaste breedbandverbindingen wellicht ook voorbijgestreefd.

Van megabit naar gigabit

Hoewel concrete informatie over snelheden nog moet komen, geven eerste testen evenwel al een redelijk goed beeld van wat we kunnen verwachten als 5G wordt gelanceerd. Het is veilig te veronderstellen dat we bij dataoverdracht met 5G kunnen praten in termen van gigabits per seconde in plaats van megabits per seconde, zoals bij 4G. 1Gbps staat hierbij voor 1.000 Mbps en met 5G kun je deze snelheden voor het eerst bereiken op een mobiel apparaat.

In sommige schattingen wordt er al vanuit gegaan dat downloadsnelheden tot duizend keer sneller kunnen zijn dan 4G, mogelijk tot 10 Gbps of meer. Hierdoor zou het in principe mogelijk zijn om hele HD-films te downloaden in minder dan een seconde. Andere ramingen zijn iets terughoudender, maar zelfs dan wordt gemikt op snelheden die enkele tientallen malen sneller zijn dan de huidige snelheden. Ter vergelijking: met 3G zijn in principe downloadsnelheden mogelijk van 384 Kbps en met 4G 100 Mbps.

Over de uploadsnelheden is meer onduidelijkheid, maar de verwachting is dat er eveneens snelheden tot 10Gbps gehaald kunnen worden. Dit hangt uiteraard ook samen met de uiteindelijke downloadsnelheid.

2 Reactie(s) op: Hoe snel wordt 5G?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 december 2018 21:20 Claude
  Prachtige getallen die je doen dromen.
  Kunnen we wellicht Telenet met zijn dure kabel vaarwel zeggen.
  Zal het ook voor nieuwe concurrenten best wel mogelijk zijn op de Belgische te dure telecom markt geld te verdienen en de prijs wat voor de consument te drukken.
  Is dan ook wel noodzakelijk, als je automatisch rijdende auto's met elkaar wil doen communiceren in een massa file zoals wij die kennen.
  Ook de communicatie binnen de woningen tussen toestellen onderling en naar buiten/binnen toe, zal er wel bij varen.
  In sommige landen in Afrika, Indië, … is internet gratis. Waarom bij ons dan zo duur?
  China zal met zijn face-recognician controle systeem in zijn handen wrijven, maar ook bij ons zal de toekomstige voice-dictatuur zeer nabij zijn, als toestellen in huis via de ingebouwde voice scanning continu kunnen bepalen waar je je exact in huis bevind, welke meubels je bezit en registreert wat je aan het doen bent, met wie, en… dit bovendien allemaal elders wordt opgeslagen.
  Leuk om weten, maar de mensen weten dit nog niet. De steeds meer aanwezige camera's in de straten registreren met face-recognician en nummerplaatherkenning wel waar je buiten huis bent.
  Zo zal iedereen onwetend een enkelband dragen.
  Eng niet !? Dat is de toekomst, en … eens een dictatuur op die manier, altijd een dictatuur. Geen ontkomen aan.
  Allemaal vanwege enkele aanslagen en de naïviteit van de massaconsument.
  Grtjs.
  Roland
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 december 2018 12:08 ardsur
  die beloofde 5G snelheden: eerst zien, dan geloven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.