Mooie lettertypes zoeken: zo kun je dat ene font vinden

Door: Martin Gijzemijter | 29 oktober 2020 12:33

How To

Stel je hebt op een bepaalde website een mooi lettertype gevonden, dat je graag wil gebruiken voor bijvoorbeeld je PowerPoint-presentatie of Word-document. Hoe kom je er dan achter om welk lettertype het precies gaat? Gelukkig zijn er manieren waarmee de namen van de lettertypes zoeken én vinden een makkie wordt. Zo kun je mooie lettertypes online zoeken.

We leven gelukkig in een tijd dat steeds meer zaken centraal gedocumenteerd worden en dat brengt bepaalde voordelen met zich mee. In dit geval dat het dus soms mogelijk is om gigantische databases met lettertypen te doorzoeken. Dat zou nogal een klus zijn als je dat handmatig moest doen, daarom zijn er gelukkig tools die je daarbij helpen. Een fantastische site is What The Font.

What The Font

Wat je op deze site kunt doen, is een afbeelding uploaden met daarin het lettertype dat je zoekt. Vervolgens moet je even aangeven welke letter precies overeenkomt met welk deel van de afbeelding, waarna de site voor je op zoek gaat naar het juiste lettertype. Dat lukt niet altijd, maar zelfs als het niet lukt, krijg je nog altijd een lettertype dat er echt heel erg veel op lijkt.

Met What The Font kun je het lettertype voor je laten zoeken.

Zelf aanwijzingen geven

Als je geen afbeelding beschikbaar hebt, maar wél precies weet hoe het lettertype dat je zoekt eruitziet, dan is Identifont.com een fantastische website. Op deze website kun je ten eerste zoeken op verschillende criteria, zoals uiteraard de naam, maar ook de naam van het lettertype waar het op lijkt, het symbool dat erin voorkomt en de naam van de ontwerper / distributeur.

Interessanter is echter dat je ook een vragenlijst kunt doorlopen om aan de hand van Ja / Nee-antwoorden steeds een stapje dichter bij je lettertype te komen. Toegegeven, dit werkt iets minder nauwkeurig dan de service van WhatTheFont, maar het is wel een prima manier om in ieder geval het lettertype te vinden waar je enthousiast van wordt, en hopelijk precies dat lettertype dat je zoekt.

Als je tijdens het surfen een mooi lettertype tegenkomt op een website, dan kun je deze snel en gemakkelijk herkennen door de WhatFont-extensie te installeren voor je Google Chrome-browser. De extensie toont een icoontje in Chrome. Door hierop te klikken, verandert je muisaanwijzer in een vraagteken. Beweeg dit over de lettertypes van een website en je krijgt direct te zien om welk lettertype het gaat. Handig!

Identifont helpt je het lettertype vinden aan de hand van Ja / Nee-vragen.

3 Reactie(s) op: Mooie lettertypes zoeken: zo kun je dat ene font vinden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 september 2015 15:31 Anoniem
  g
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juli 2016 22:12 Anoniem
  Hoe kan ik mijn naam zo mooi mogelijk schrijven ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 november 2019 20:05 Kasander1
  Even getest met een vaag plaatje waar wat nog vagere tekst in staat.
  En het werkt ook nog! Ik moet toegeven dat ik mijn twijfels had maar die twijfel is nu weg.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.