Honeywell Lyric T6 – Slimme thermostaat met geofencing

Door: Jeroen Boer | 06 juli 2017 10:38

Review

Met de Honeywell Lyric T6 zet Honeywell zijn derde slimme thermostaat op de markt. Waar de evohome zoneverwarming als opvallende eigenschap heeft, kiest Honeywell bij de Lyric T6 voor geofencing als belangrijkste onderscheidende eigenschap.

Honeywell Lyric T6

Prijs: € 154,-
Draadloos: 802.11b/g/n, 868 MHz (communicatie tussen thermostaat en ketelmodule)
Compatibiliteit: OpenTherm, aan/uit-regeling en stadsverwarming
Voeding: 230 volt via ketelmodule
Afmetingen: 10,3 x 10,3 x 2,8 cm
App: Android, iOS
Website: www.honeywell.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Geofencing
  • Fijne app
  • OpenTherm- en aan/uit-regeling
  • Minpunten
  • Geen klokprogramma met geofencing
  • Grof ontwerp

Honeywells Lyric T6 is er in twee varianten: de bedrade T6 en de draadloze T6R. Beide varianten zijn geschikt voor OpenTherm, aan/uit-regeling en stadsverwarming. Wij zijn met de bedrade variant aan de slag gegaan die je net als iedere ‘ouderwetse’ thermostaat met een draadje ìn de muur verbindt. Hangt de Lyric aan de muur, dan kun je hem dankzij een aanraakscherm bedienen. De huidige temperatuur en de tijd worden altijd in beeld getoond. Zodra je het scherm aanraakt, verschijnen de overige gegevens in beeld. Het scherm zelf is helder, maar grafisch verder niet zo bijzonder.

Je kunt de Lyric T6 behalve via de app ook via de thermostaat instellen.

Installatie

Het installeren van de T6 is niet heel moeilijk en lijkt op de installatieprocedure van andere slimme thermostaten als de Nest. Uiteraard schakel je de verwarmingsketel uit en verwijder je de oude thermostaat. Vermoedelijk loopt er nu een draad vanaf de ketel naar de plek waar de thermostaat hang. Die draad moet je losmaken van je ketel en aansluiten op een kasje dat je bij de T6 krijgt. Dit kastje geeft de verwarmingsopdrachten door aan de ketel en voorziet de thermostaat zelf van netspanning. Vanaf dit kastje sluit je dan vervolgens weer een twee-aderige draad op je ketel aan, je kunt hiervoor bijvoorbeeld bel/signaaldraad voor gebruiken. Je kunt ook de bestaande kabel aangesloten laten op je verwarmingsketel, doorknippen en vervolgens aansluiten op het kastje. Daarnaast heeft het kastje netspanning nodig. De meeste ketels bieden netvoedingscontacten die je kunt gebruiken, maar Honeywell levert ook een netspanningssnoer met stekker mee.

De ketelmodule sluit je aan op je cv-ketel.

De muurplaat schroef je eenvoudig op de muur waarna je de thermostaat er op klikt. Het uiterlijk van de Lyric T6 is niet heel spannend. Het vierkante doosje is aan de zijkant donkergrijs terwijl de voorkant zwart is. Lelijk vinden we de Lyric T6 echter niet en de kleur past bij ons toevalligerwijs weer perfect bij de keuken. Het ruime scherm van de Lyric T6 is een aanraakscherm waarmee je de temperatuur kunt regelen en de thermostaat kunt instellen. Je kunt ook de initiële configuratie grotendeels via dit aanraakscherm doen, maar uiteindelijk heb je de app toch nodig en is het handiger om de thermostaat via de app in te stellen. De app is beschikbaar voor iOS of Android. Zonder configuratie biedt de Lyric T6 een eigen wifi-netwerk aan. Door hier verbinding mee te maken kun je via de app het apparaat instellen.

Het muurplaatje schroef je op de muur waarna je de thermostaat er op klikt.

Geofencing of klokprogramma

Je kunt de Lyric op twee manieren ‘programmeren’. Via een traditioneel klokprogramma waarbij je per dag de temperaturen kunt programmeren of via geofencing waarbij de locatie van je smartphone de temperatuur bepaalt. Via de app kun je instellen waar je woont waarna je met een cirkel het geofencing gebied kunt aangeven. Zodra je je binnen dit gebied begeeft, zal de thermostaat overschakelen naar het verwarmingsprogramma. Zo kun altijd in een warm huis thuiskomen zonder dat de verwarming onnodig aanstaat. Je kunt meerdere gebruikers toegang geven tot geofencing. Je moet wel één van de mogelijkheden kiezen, het is in combinatie met geofencing dus niet mogelijk om een klokprogramma met meerdere temperaturen te maken voor overdag wanneer je thuis bent. Met geofencing werk je met één temperatuur voor wanneer je thuis bent waarbij een nachtverlaging voor als je slaap wel tot de mogelijkheden behoort.

Geofencing zorgt voor het automatisch aanpassen van de temperatuur.
Je kunt de temperatuur ook handmatig aanpassen, al is dat in de zomer uiteraard niet nodig.
Ga je op vakantie, dan kun je het klokprogramma tijdelijk pauzeren.

Welke methode van programmeren je ook kiest, een extra handigheidje is de vakantie-instelling waarmee je de thermostaat gedurende een periode op een temperatuur vastzet. Deze mogelijkheid zal vooral van pas komen wanneer je het klokprogramma gebruikt, maar ook voor geofencers is het wellicht een geruststellende gedachte dat de verwarming op één temperatuur vaststaat. Al is het maar om een andere temperatuur in te stellen dan je normale afwezigheidstemperatuur.

De Lyric T6 is compatibel met Apples HomeKit en kun je via Siri-stembesturing bedienen. Verder zou de T6 ook geschikt moeten zijn voor Amazons Echo. Daarnaast is de Lyric T6 ook te koppelen met IFTTT. Helaas biedt Lyric zelf geen zogenoemde triggers en kun je bijvoorbeeld de geofencingstatus van Lyric niet voor iets anders gebruiken. Je kunt de temperatuur wel door triggers van andere apparaten of diensten in IFTTT laten instellen.

Conclusie

Met de Lyric T6 brengt Honeywell na EvoHome en Round Connected zijn derde slimme thermostaat op de markt. Ten opzichte van de twee eerdere slimme thermostaten wordt een fraaiere app gebruikt. Uiteraard kun je altijd vanaf overal de temperatuur zelf met de app voor je smartphone instellen en is er de mogelijkheid tot het traditionele klokprogramma. De nadruk ligt echter sterk op geofencing waarmee de temperatuur automatisch ingesteld wordt op basis van je locatie. Handig, maar het is wel een beetje jammer dat geofencen in combinatie met een klokprogramma niet mogelijk is. Wellicht wil je overdag een iets lagere temperatuur dan ’s avonds terwijl je toch heel de dag thuis bent.

0 Reactie(s) op: Honeywell Lyric T6 – Slimme thermostaat met geofencing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.