Houd cyberaanvallen live in de gaten

© PXimport

Houd cyberaanvallen live in de gaten

Geplaatst: 10 december 2018 - 04:37

Aangepast: 14 december 2022 - 11:27

Ronald Smit

Zonder dat we het doorhebben vindt er een cyberoorlog plaats, criminelen, overheden en bedrijven bevechten elkaar met online wapens. Sommige sites brengen deze strijd in kaart.

Er worden per seconde heel wat cyberaanvallen uitgevoerd. Denk aan stiekeme digidieven die op grote schaal gegevens proberen te jatten. Maar nog veel meer aan dingen als DDoS-aanvallen met als doel het doel lam te leggen of in ieder geval flink te vertragen van infrastructuur. Je kunt in een oogopslag zien wie wie aanvalt en waarmee. Bijvoorbeeld op de 'threatmap' van Fortinet. Wat daarbij ten eerste opvalt is dat (hoe kan het ook anders) cyberaanvallen geen grenzen kennen.

Het is precies ook dat wat het hele 'cyber'-gebeuren aan criminaliteit (maar ook als defensiewapen) zo interessant maakt. En uitdagend voor opsporingsdiensten. Laat je overigens vooral niet afschrikken door wat je op een site als het netgenoemde exemplaar ziet. Het is bovendien ook nog maar een fractie van wat er werkelijk gaande is. Het is vooral eye candy die het onder meer goed doet in films. Desondanks kan zo'n kaart wel inzicht geven als er echt grootschalige problemen ten gevolge van aanvallen zijn. Je kunt dan een beetje zien wat er gaande is en of de problemen wellicht alweer opgelost zijn. De site die pretenteerde de meeste live data te tonen betreffende cyberaanvallen. De Norse Attack Map, was eerst wat dat betreft dé plek om te bezoeken. Helaas lijkt deze bekende pagina alweer een tijdje 'dood' te zijn. De kaart verschijnt wel, maar de data ontbreekt. Met een tamelijk statisch geheel tot gevolg. Check de pagina desondanks zo af en toe eens, want als ie weer tot leven komt is het een mooie.

Ook Fortinet laat live cyberattacks zien

© PXimport

Kaspersky

De 'aanvalskaart' van Kasperky oogt ongetwijfeld het mooist van alle cyberattack-kaarten. Je ziet een 3D-wereldbol met daarop live (hoe live is niet helemaal duidelijk) de aanvallen/virusbesmettingen. Klik op een land, waarna dat wordt gecentreerd en je ziet meteen op welke plek deze locatie als slachtoffer staat. Zoals je ziet in de screenshot bovenaan dit artikel ligt Nederland vrij zwaar onder vuur. In ieder geval op het moment dat wij dit plaatje vastlegden. Als je op More Details in het locatievenster klikt, zie je een heel stuk preciezer welke infecties het meest verspreid worden. Hierbij geldt dat de hier getoonde gegevens in ieder geval niet live zijn; de gegevens worden elke nacht om middernacht bijgewerkt. Doe je trouwens helemaal niks in de kaartweergave van de Kaspersky aanvalskaart, dan start automatisch de demo-mode. En die is deels redelijk psychedelisch te noemen. Ofwel: doe even niks en geniet van een aardige show.

Nut?

Zoals we al meldden kun je je afvragen of er een echt praktisch nut is voor dit soort kaarten. Het is natuurlijk vooral een soort van show-off die in de gemiddelde crime-serie op tv niet misstaat. Voor de rest heb je er niet héél veel aan. Behalve dan dat het een goede reminder is om altijd alert te blijven tijdens het gebruik van je computer. Zorg dat er - met name onder Windows - goede beveiligingssoftware is geïnstalleerd en klik niet wildwoest op links in mails. Opletten is en blijft het advies, anno 2018 meer dan ooit tevoren helaas.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten