Illegaal downloaden is niet te stoppen

Door: maikel-dijkhuizen | 14 april 2015 12:39

Blog

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Het begon allemaal met mp3'tjes via Napster, tegenwoordig wisselen we onderling ook veel grotere mediabestanden zoals films en series gratis met elkaar uit. Niet voor niets zijn usenet (nieuwsgroepen), bittorrent en streamingdienst Popcorn Time zeer populair. Is illegaal downloaden wel te stoppen?

Allerlei auteursrechtorganisaties voeren namens de entertainmentindustrie al jarenlang een vruchteloze oorlog tegen illegale aanbieders van films, series, muziek en digitale boeken. Er wordt ontzettend veel geld gestoken om torrentsites, nieuwsgroepenfora en omstreden streamingdiensten een halt toe te roepen. Daarnaast bemoeit ook de overheid zich in toenemende mate met de downloadproblematiek. Maar wij vragen ons af: zijn alle ingrijpende maatregelen van de entertainmentindustrie en de autoriteiten wel de moeite waard?

Piratenoorlog

Het volgende is slechts één van de voorbeelden waaruit we zien hoe moeilijk het voor instanties is om illegale downloads te bestrijden. Afgelopen december nam de Zweedse politie tijdens een inval in een datacentrum een aantal servers van The Pirate Bay en enkele verwante websites in beslag, waarna de torrentsite enkele weken op zwart ging. De politie deed de inval vanwege vermeende schending van het auteursrecht. Verschillende rechthebbenden hadden in Zweden aangifte gedaan tegen de torrentsite. Inmiddels is The Pirate Bay weer opgestart. Tevens circuleren er op internet allerlei kopieën met het archief van de tijdelijk gevallen torrentsite, zoals www.oldpiratebay.org en www.thepiratebay.ee. Gebruikers kunnen via deze websites ook torrentbestanden

downloaden.

Naast The Pirate Bay zijn de afgelopen jaren onder meer usenetforum FTD, uitwisselingsdienst Megaupload en nzb-website NZBMatrix offline gegaan na ingrijpen van auteursrechtorganisaties en de lokale autoriteiten. Daarentegen zijn er allerlei verse alternatieven opgestaan, waardoor film- en muziekmaatschappijen nog een lange weg moeten afleggen om het illegale downloadaanbod uit te roeien. Gaat dat überhaupt ooit wel gebeuren? En kan de entertainmentindustrie niet beter lering trekken uit de illegale downloadnetwerken en zijn energie vervolgens steken in een fatsoenlijk legaal alternatief? We onderzoeken beide kwesties in dit artikel en laten diverse deskundigen aan het woord. We blikken eerst terug op de lange downloadtraditie, waarbij we laten zien welke strijd de entertainmentindustrie al jarenlang voert. Vervolgens bespreken we de huidige stand van zaken.

Het archief van The Pirate Bay is eenvoudig bereikbaar via allerlei mirrorsites.

Downloadverbod

Jarenlang was het in Nederland toegestaan om muziek en films voor eigen gebruik te downloaden, ook al was de bron onrechtmatig. De thuiskopieheffing op onder andere harde schijven, lege dvd's en mp3-spelers compenseerde de rechthebbenden. In april 2014 bepaalde het Europese Hof dat de thuiskopieregeling onvoldoende is om de geleden schade te compenseren. Sindsdien mag de Nederlandse overheid downloaden uit illegale bron niet meer toestaan. Het is dus wettelijk verboden om beschermde werken via onder andere usenet, bittorrent en Popcorn Time te downloaden.

Na iedere tegenslag sterker terug

Downloadpioniers

Het op grote schaal illegaal uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde bestanden, begon allemaal in 1999 met Napster. Dit was het eerste wereldwijde peer-to-peernetwerk om gratis muziekbestanden mee uit te wisselen. Miljoenen muziekliefhebbers wisten de weg naar Napster te vinden. Niet vreemd, want het aanbod telde maar liefst tachtig miljoen liedjes. De rechthebbenden zagen hun omzet dalen en kwamen in verweer. De Amerikaanse band Metallica sleepte in 1999 Napster voor de rechter. Enkele platenmaatschappijen en artiesten volgden het voorbeeld van Metallica, waarna de rechter oordeelde dat Napster alle auteursrechtelijk beschermde bestanden moest verwijderen.

In 2001 trok Napster de stekker uit zijn illegale peer-to-peernetwerk. Tegenwoordig wordt deze bekende naam gebruikt voor een legale streamingdienst.

Muziekliefhebbers hoefden na de val van Napster niet lang te wachten op een alternatief. Al snel kwamen Kazaa en LimeWire namelijk om de hoek kijken. Een groot verschil met Napster was dat gebruikers van deze downloadnetwerken nu ook video's onderling deelden. Deze programma's maakten in tegenstellig tot Napster geen gebruik van een centrale server. Het netwerk was zelfvoorzienend en daardoor zeer moeilijk te bestrijden voor rechthebbenden. Na allerlei rechtszaken verschenen er op het web diverse alternatieve versies van beide programma's. Tegenwoordig maken nog maar heel weinig mensen gebruik van deze verouderde downloadnetwerken.

Onder de naam WireShare circuleert er op internet nog altijd een fork van LimeWire.

17 Reactie(s) op: Illegaal downloaden is niet te stoppen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 april 2015 11:48 Anoniem
  Ik erger me mateloos aan de hypocriete houding van de C!T redactie t.a.v. het illegaal downloaden. Er wordt geen enkele aandacht besteed aan de morele kant van de zaak. Illegaal is illegaal en daarvoor is elk excuus een slappe smoes: Er zouden onvoldoende legale alternatieven zijn ? Die zijn er: gewoon een CD of DVD-tje kopen in de winkel. Of wil je niet te lang wachten op de Amerikaanse series: via Internet bestellen bij Amazon of zo. En anders heb je maar even geduld. Waarom zou je recht hebben om op elk moment maar te kunnen zien waar je zin in hebt. Kan ik niet op een legale manier een BMW kopen omdat die te duur is ? Dan jat ik hem toch gewoon. Kul-argumenten om een doorgeschoten consumentisme goed te praten. Downloaders zouden best willen betalen ? Onzin: dat doen ze nu al niet en zullen ze niet gaan doen. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2015 13:12 Anoniem
  Ik ben het helemaal eens met de vorige reactie. Maar ik ben een Hollander en je weet vast wel als die iets voor niets kan krijgen gaat hij er absoluut ook niet voor betalen tenzij er problemen door ontstaan zoals boetes of afsluiten wat kennelijk ook niet zomaar kan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2015 14:19 Anoniem
  Die moraalverhaaltjes zijn allemaal mooi en prachtig, maar feit is dat illegaal downloaden niet meer te voorkomen is. En dat zal ook altijd zo blijven. Welke morele kant van de zaak moet er dan aandacht krijgen. Dat het eigenlijk niet mag en niet goed is? Foei? Helaas leven we niet in zo'n wereld. En daarnaast kunnen bedrijven ook inventiever met de situatie van vandaag leren omgaan en andere verdienmodellen zoeken. Ik zou dus niet weten waarom Computertotaal hier niets over zou mogen schrijven?! Als u niet illegaal wilt downloaden en dat moreel verwerpelijk vindt, dan moet u dat vooral niet doen. Dat is namelijk een keuze.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2015 15:35 Anoniem
  Ik denk niet dat zozeer storend is dat Computertotaal erover schrijft, maar wel het morele standpunt wat ze innemen. Ze zeggen letterlijk dat illegaal downloaden gewenst is. Daarmee praten ze illegaal gedrag dus goed.

  Ik kan ook geen kaartje voor een concert van de Rolling Stones o.i.d. veroorloven. Moeten we dan maar op grote schaal die kaartjes gaan vervalsen?

  Het draait er altijd om dat mensen denken dat ze het recht hebben om iets te kunnen horen of te zien, zonder ervoor te betalen. Maar dat recht hebben ze niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2015 15:44 Anoniem
  Ik erger me mateloos aan de onderste reactie. Downloaden gelijkstellen aan stelen is een kulargument waar een discussie op voorhand al harder op doodslaat dan een godwin.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2015 18:39 Anoniem
  Computertotaal laat hier precies zien waar het werkelijke probleem ligt: gebrek en verkrijgbaarheid van legale content. Spotify en Itunes hebben het downloaden van muziek teruggedrongen. Toch zijn beide aanbieders niet gratis. Zelfde voor Netflix.
  Zoals het artikel al aangeeft is content vooral regionaal ipv globaal beschikbaar. Het internet kent geen geografische beperking, waarom content wel? Omdat de makers het niet willen? Nee, niet de makers, maar de distributeurs willen dat niet. Het sluit niet aan bij het verdienmodel en zij zijn niet ingesteld om de content snel aan te passen (lees: vertalen) Zij zitten nog steeds vastgeroest aan het idee dat content eerst in vaste vorm moet verschijnen. In de muziekindustrie is het besef dat dit achterhaald is al redelijk doorgedrongen.

  Waarom worden bijvoorbeeld de laatste seizoenen van series niet online beschikbaar gesteld? Desnoods met een kleine premiumtoeslag.
  Mijn kasten puilen uit van de DVDs die ik gekocht heb, maar het grootste deel is niet eens uit de doos gehaald. Waarom? Omdat ik ze heb gedownload, zodat ik ze veel makkelijker met verschillende devices kan bekijken op mijn netwerk.
  Downloaden impliceert niet meteen freeriden.

  Wat eigenlijk nog veel kwalijker is, is wetgeving naar de hand van een verouderd systeem te zetten. Bijvoorbeeld de te lange duur van het auteursrecht heeft ongewenste bijverschijnselen; zo is muziek (niet mainstream) uit de jaren 80 en 90 vrijwel niet meer verkrijgbaar op legale wijze. Beter zou zijn muziekrechten na een bepaalde periode automatisch over te hevelen naar het publieke domein. Bovendien zouden de rechten uitsluitend overdraagbaar moeten zijn naar natuurlijke rechtspersonen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2015 20:49 Naajra
  Het is toch van de gekke, waarom nog steeds kopieerheffig betalen op je nieuwe telefoon, ipad of harddisk als kopieren illegaal is?
  Het is of het één of het andere, of je heft een kopieer bijdrage en mensen mogen vrij downloaden of je beboet illegale downloaders, maar nu betalen heel veel mensen een boete vooraf voor downloaden terwijl ze dat niet doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 april 2015 09:30 sellh
  Inderdaad zijn er niet altijd legale alternatieven. Tot een paar jaar geleden waren er hobbyisten te vinden op het web die oude elpees van Nederlandse artiesten (jaren 50, 60, 70) digitaliseerden en online aanboden.
  Die elpees worden via de reguliere kanalen in het geheel niet aangeboden, maar Stichting Brein heeft deze hobbyisten zoveel angst aangejaagd dat ze gestopt zijn.
  Als je wil dat mensen bijvoorbeeld die oude elpee van Leen Jongewaard kopen in plaats van illlegaal downloaden, bied dan ook de kans en breng deze elpee legaal op dvd uit. Stichting Beeld en Geluid heeft dit soort oude elpees een periode legaal op cd uitgebracht, maar ook dat is al weer gestopt en er zijn geen alternatieven meer behalve de oude elpees zelf aanschaffen op het Waterlooplein of Marktplaats en zelf digitaliseren.
  Illegale uitwisseling verbieden, prima, maar bied dan wel alternatieven aan belangstellenden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 april 2015 10:20 ardsur
  Ik lees diverse reacties van Gast, maar het vremde is dat Gast tegenargumenten tegen zichzelf geeft. Wellicht heeft Gast en gespleten persoonlijkheid? of waait zijn gedachte mee met de wisselende winden.

  OK, zijn opmerking dat downloaders van beschermd materiaal voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, is niet juist. Het moet zijn "gratis op de eerste rang willen zitten" !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2015 00:05 Anoniem
  Kom op mensen wakker worden. Illegaal downloaden is juist legaal want de kant van diegene die de software maken met bugs erin en daarvoor veel te veel voor vragen is dan wel normaal legaal? En dan de films waarvan 80% niets waard zijn en moet ik daarvoor allemaal gaan betalen om het even later de prullenmand in te gooien? Ben wel gek zeker. Ik download veel en zeker voor duizenden euro's als ik alles bij elkaar wil tellen maar hoeveel is er nog van over gebleven waar ik dagelijks mee werk? Bitter weinig. Overdreven betalen voor wat bits en bytes en dan nog met bugs zitten… dat is pas abnormaal illegaal en daarom zijn er gelukkig mensen die dit ook inzien en de handen in elkaar slaan zodat we het tenminste in deze tijde van crisis kunnen gebruiken dit zonder een euro kwijt te zijn. Hip hoera voor deze wakkere bewuste mensen en betaal jullie maar heerlijk voor rommel want dat is het meestal! We leven nog niet in een duurzame wereld van kwaliteit en samenwerking maar in een kwantitatieve wereld van rommel waar het zo snel mogelijk klaar moet zijn, snel geld op moet brengen, concurrentie wat nergens goed voor is want het creëert alleen maar meer nutteloze nepbomen in een menselijk aangelegd oerwoud van bs., corruptie, en noem maar op en wie is hier niet bij gebaat? Juist, wij de kleintjes dus leer ook downloaden want je kan dat geld veel beter gebruiken voor zaken die er wel tot toe doen zoals jullie gezin en met alle onkosten daarbij.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2015 01:05 Anoniem
  @ardsur: Wanneer je een reactie plaatst zonder in te loggen wordt je reactie als Gast gepubliceerd.
  De posts zijn dus van verschillende mensen.

  @sellh: Daar zit inderdaad het probleem, oud materiaal wordt niet meer opnieuw uitgegeven, dus je kunt er op legale wijze niet meer aankomen. Daarom voerde ik het publiek domein aan, zo was het vroeger namelijk al, alleen heeft de content-industrie met lobbyen de wetgeving naar haar hand weten te zetten en pleit zij voor nog strengere wetgeving.

  Het is zelfs zo dat bepaalde historische feiten een prijskaartje krijgen; zo is de I have a dream-speech van Martin Luther King een melkkoetje geworden http://motherboard.vice.com/blog/copyright-king-why-the-i-have-a-dream-speech-still-isn-t-free Als je de speech legaal zou willen bekijken kost je dat minimaal $ 20,-.

  Deze speech heeft IMO zo'n historisch belang dat deze tot het publieke domein zou moeten horen, het is een zeer belangrijk stuk in de Afro-Amerikaanse geschiedenis.

  Dat krijg wanneer je geld laat regeren……
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2015 11:01 Anoniem
  @adsur: misschien kan je beter niet reageren als je niet snapt hoe het werkt…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2015 13:17 Jorispeterse
  Ik denk dat Adsur juist liever ziet dat mensen de moeite nemen om in te loggen, in plaats van anoniem te reageren, om zo een overzichtelijkere discussie te kunnen voeren. :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2015 20:43 Anoniem
  @Jorispeterse, het gaat om de inhoud van de reactie en niet om wie het zegt. Wát een onzin…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2015 21:13 Anoniem
  Ik wil wel inloggen maar ik heb geen abonneenummer. Misschien een tip hier om dat nummer weg te laten en misschien een forum erbij? Dat maakt het opeens een stuk overzichterlijker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 april 2015 13:39 Jorispeterse
  Als je rechtsbovenin op het poppetje klikt en registreren kiest, kun je een account aanmaken om mee te reageren op de site. Er is een veld voor een abonneenummer, maar deze is niet verplicht.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juni 2015 15:28 jas7812
  Nu ook tijdschriften en websites die alleen vertellen hoe je moet downloaden al strafbaar lijken te zijn wordt het wel steeds lastiger om illegaal te downloaden: http://gratismuziekdownload.nl/nieuws/frans-tijdschrift-krijgt-boete-voor-artikel-over-tips-hoe-gratis-te-downloaden/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.