Illuminati? Dat zijn amateurs vergeleken met Google!

© PXimport

Illuminati? Dat zijn amateurs vergeleken met Google!

Geplaatst: 16 maart 2014 - 09:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Redactie ID.nl

OPINIE - Stop de persen, want ik ken het boosaardige masterplan van Google om de wereld te overheersen. Berouw uw Bing-zonden!

Heb web staat bomvol met leuke complottheorieën, zoals de man die denkt dat zijn IPS de eigen DNS-servers saboteert om het verkeer naar een Chinese verkoper van tweedehands meubels te beperken. Een hele tijd hebben we onze wildste IT-fantasieën losgelaten op het superrijke Microsoft of geniepige telco's. Maar die visionairs met een beperkt idee van de werkelijke ellende zijn allang overtroffen. De illuminati zijn namelijk een stelletje heikneuters vergeleken met Google.

Het einddoel ontrafeld

Snel wekelijks de IT-koppen en je komt de naam 'Google' meerdere keren tegen. Maar het is lastig om een omvattende strategie te ontdekken in de kakofonie van Google-berichten. Neem de afgelopen week. Google gaat aan de slag met mobiele gamecontrollers, zijn glasvezeldienst maakt stappen vooruit, het bedrijf investeert in een online kredietfirma en de firma bouwt blijkbaar een Big Brother-achtige afluistersilo in Californië.

Hoe kunnen we dat nou verenigen met één masterplan? Het bedrijf heeft zijn klauwen in zoveel zaken dat Google van voren toch niet meer kan weten dat hij achteren leeft? Maar dat is natuurlijk precies wat 'ze' je willen doen geloven. Ik kan nu onthullen dat ik, na urenlange noeste onderzoeksjournalistiek en gesterkt door mijn toewijding aan De Waarheid en vele glazen whisky, een patroon heb ontdekt in het plan van Google en nu weet wat het einddoel is van het bedrijf. Google wil de wereld bezitten en begint daarom bij jou.

De allesbeheersende machine

Het begon allemaal bescheiden en goedaardig met een bijna filantropisch zoekprogramma en een slogan 'Don't be evil'. Was het 'evil' om onze zoekopdrachten te gebruiken voor Adwords en Google Analytics? Dat mogen de generaties na de Googlepocalypse bepalen - als er dan nog mensen zijn. De zoekmachine van Google is geëvolueerd tot een machine die weet wat je zoekt, je netjes in een bubbel houdt en adverteerders op je afvuurt. Maar bedrijven en consumenten zijn allemaal slechts pionnen op het bord van Google.

Dat is maar een kleine stap naar e-tail en Google waagde meteen de sprong om zijn imperium uit te breiden. Ziedaar Google Wallet, Google Catalogs en Credit Karma, dat waarschijnlijk binnenkort wordt omgedoopt naar iets als Google Credit. De tijdlijn van dit door mij ontdekte masterplan strookt totaal niet met mijn bevindingen, maar feiten mogen een goede tirade niet in de weg staan.

Als katten in een keukenmachine

Van e-tail is het een kleine stap naar content. Ziedaar Google News, Google Finance, YouTube en de andere contentportals. Brood en spelen, allemaal uit de koker van Google. Die drive om ons te beheersen gaat nu verder met de gameconsole. Welke games vind je leuk? Google weet het al. Waar koop je ze? Google weet het al. Waar speel je ze? Google weet het al. Kan Google dat dus allemaal net zo goed zelf leveren? Ja.

Google weet alles van onze abstracte ideeën, maar wat nog ontbreekt is directe toegang tot onze hersenstammen. Google heeft daarom zijn zinnen gezet op het achterhalen van waar we mee bezig zijn, wat we 'papier' toevertrouwen, waar we het over hebben en welke bestanden we opslaan. Ziedaar Google Apps, Gmail, Google Drive, Google Voice en dat sociale netwerk dat je overal tegenkomt maar toch niet gebruikt. (Dat zal je nog bezuren!) Google heeft toegang tot je liefdesbrieven, vakantiefoto's en telefoongesprekken met mama. Het zit allemaal in één database en is even goedaardig als het proppen van een katje in een keukenmachine om een aflevering van Will It Blend te maken.

De opkomst van mobiele apparaten leek even een spaak in het Google-wiel te steken - een nieuw soort platform, nieuwe interfaces, nieuwe contentvormen en een nieuw app-model. "Dat mogen we niet missen", verzuchtte Google dat het deze keer niet bij top-level software wilde houden. Google stapte in de hardware met smartphones, netbooks en usb-apparaten. Op die manier worden niet alle mobiele gebruikers aan Google-applicaties gebonden, maar krijgt Google zelfs de gebruikers zelf in handen.

Google-cyborgs komen eraan

Maar Google kan nog niet weten wat je denkt. Dus laten we een machine direct op het hoofd te monteren. Ziedaar Google Glass. Deze wearable weet waar je bent, met wie je praat, waar je naar kijkt, waar je foto's neemt, wanneer je slaapt en of je stout bent geweest. Inderdaad. Sinterklaas is ook al ingelijfd door Google.

Nu kun je misschien zeggen: "Maar de mensen dan die nog altijd offline zijn of geen Cylon-bril kunnen betalen?" Ah, daar komt Google Fiber de hoek om kijken. En als dat niet werkt, kunnen 'ze' de stroomvoorziening gebruiken met de nieuwe afdeling Google Energy. Doe je iets illegaals in een buitengebied? Geen probleem, Google zet gewoon de techniek in die door allerlei overheden wordt misbruikt (voor de hardcore aluhoedjes: het militair-industrieel complex is weer helemaal terug van nooit weggeweest) om je op te sporen via Google-satellieten die worden ingezet voor Google Earth en Google Maps.

Om het groeiende imperium in de hand te houden, heeft Google een hoop mankracht en een stevige infrastructuur nodig, het liefst in een afgelegen gebied dat, als het nodig is, zich kan afscheiden van de VS met zijn afluisterwetten, puriteinse moraal en archaïsche regels over het huwelijk. En ziedaar Googleplex, een Area 51-achtige campus, compleet met huisvesting, labaratoria voor menselijke proeven en verborgen Maginotlinie met schuttersputjes.

Begin met IT-hoofdsteden

Maar de omgeving in de buurt werd lastig, dus Google vatte een nieuw plan: koop het stadje. Mountain View wordt beheerst door vastgoed van Google en diens boosaardige invloed reikt helemaal langs tech-hoofdsteden als Palo Alto en in de richting van San Francisco. In de tussentijd vervoeren Google-bussen Googlers van en naar het Googleplex, zodat hun geesten niet worden gecorrumpeerd door invloeden van dreuzels in het openbaar vervoer die er subversieve anti-Google-ideeën op na kunnen houden.

Hier tekent het masterplan zich af: Google lijft eerst een van de belangrijkste tech-regio's ter wereld in en van daaruit wordt het Googleïsme verspreid als een olievlek over de rest van de wereld. Met dat snode plan beheerst Google straks iedereen: jou, mij, politieke leiders, publieksdiensten als de politie en iedereen die maar een beetje invloed uitoefent.

Luddieten aller landen, verenigt u!

Google laat je voorlopig met rust als jij een van de toekomstige rebellen bent die nu in een onbekend hutje zonder stroom en internet zit - hoe lees je dit eigenlijk? - met een aluhoedje op, schrijvend aan de échte geschiedenis van de wereld (die niet is herschreven door Google's acolieten) met een stukje houtskool en een berg papyrus. Maar als de technologie straks stabiel genoeg is, spoort Google je ook op in je hutje in de Biesbosch via een drone.

Een emotieloze Googlebot zal je schoppend en schreeuwend uit je hut sleuren richting een indoctrinatiecentrum waar je het licht zal zien en gaat geloven in al het goede van het Googleïsme. Deze indoctrinatiecentra zullen slim verhuld zijn als Google-winkels. Dus pak aan Satya, Tim en andere tech-wannabe's: de wereld is van Google en jullie wonen er alleen maar in.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten