In 10 stappen een eigen Facebook-groep maken

Door: evi-maquoi | 20 december 2016 14:36

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Naast een persoonlijk profiel kun je op Facebook ook een groep aanmaken. Het grootste voordeel is dat je daar in een gesloten kring met elkaar kunt communiceren. Erg handig dus voor je sportvereniging, hobbyclub of familie, want alleen de groepsleden krijgen de berichten in de Facebook-groep te zien.

Tip 01: Groep aanmaken

Om een Facebook-groep aan te maken, heb je sowieso ook een persoonlijk Facebook-profiel nodig. Zodra je bent ingelogd met je persoonlijke profiel, klik je op je startpagina aan de linkerkant op Groep maken in de categorie Groepen.

Vervolgens kies je een groepsnaam en daarna kun je de namen of e-mailadressen ingeven van de mensen die je een uitnodiging wilt sturen. Het volstaat om de eerste letter van hun naam in te voeren. Facebook zal dan suggesties uit je eigen vriendenlijst weergeven. Uiteraard kun je later nog veel meer mensen een uitnodiging voor een lidmaatschap versturen.

Profiel, pagina of groep?

Je kunt op Facebook een profiel, een groep en een pagina aanmaken. Een profiel is voor een persoon, een groep biedt de mogelijkheid om mensen met dezelfde interesse op één plek te laten praten en via een pagina kan een organisatie, bedrijf, beroemd persoon of merk communiceren met fans. Een eigen profiel is altijd het startpunt. Zonder persoonlijk profiel kun je hoe dan ook geen groep of pagina aanmaken.

Tip 02: Privacy instellen

Eén van de eerste keuzes die je moet maken als je een groep aanmaakt, betreft de privacy. Er zijn immers drie soorten groepen: openbaar, besloten en geheim. De leden en berichten in een openbare groep zijn zichtbaar voor iedereen. Zo’n groep maak je bijvoorbeeld aan als je een fanclub van een artiest of sportclub wilt oprichten. De meeste groepen zijn echter besloten. Dat betekent dat iedereen de groep kan vinden, maar alleen de leden kunnen de berichten zien. Het verschil met een geheime groep is dat niet-leden zelfs niet kunnen achterhalen dat zo’n groep überhaupt bestaat. De groepsprivacy is later nog aan te passen, tenzij je meer dan 5.000 leden hebt. Dan kun je alleen nog maar overgaan naar een beperktere instelling, bijvoorbeeld van openbaar naar besloten of van besloten naar geheim.

Tip 02 Je hebt de keuze uit drie privacyniveaus: openbaar, besloten of geheim.
De privacy van je Facebook-groep kies je zelf: openbaar, besloten of geheim

Tip 03: Eerste stappen

Nadat je je keuze op het vlak van privacy gemaakt hebt, klik je op Maken. Vervolgens kun je nog een pictogram voor je groep kiezen. Ga verder met OK. Je groep is nu aangemaakt en ziet er op het eerste gezicht een beetje uit zoals een profiel. Je kunt heel eenvoudig een omslagfoto toevoegen via Foto uploaden of Foto kiezen. Een bericht publiceren doe je op exact dezelfde manier als op je eigen profielpagina. Je schrijft iets in het tekstvak en je voegt er eventueel een foto, emotie of locatie aan toe. Zelfs iemand taggen behoort tot de mogelijkheden. Hiervoor gebruik je simpelweg de icoontjes aan de onderkant van het tekstvak. Erg handig is dat je in groepen met minder dan 250 leden kunt zien welke groepsleden een bericht bekeken hebben. Een belangrijk bericht kun je zelfs bovenaan de pagina vastzetten. Let wel, je kunt slechts één bericht bovenaan de pagina pinnen. Dat doe je door na de publicatie van het bericht op het kleine grijze pijltje in de rechterhoek te klikken en vervolgens voor Bericht vastzetten te kiezen. Om dit ongedaan te maken, kies je voor Bericht losmaken.

Tip 03 Een belangrijk bericht kun je bovenaan vastzetten. Zo vergroot je de kans dat de leden het zien.

Tip 04: Speciale berichten

Heb je net een feestje achter de rug en wil je enkele foto’s delen met de aanwezigen? Ook daar is een besloten groep ideaal voor. Je tikt bovenaan in de balk van het tekstvak op Foto/video en vervolgens kies je Foto-/videoalbum maken. Vervolgens selecteer je alle foto’s die je wilt uploaden. Je kunt het album een titel geven, er een locatie aan toevoegen, de volgorde van de foto’s aanpassen, leden taggen en bijschriften per foto toevoegen. Ook videofragmenten kun je in het album plaatsen. Zodra je klaar bent, klik je op Plaatsen.

Had je ook de Poll-knop al opgemerkt? Daarmee kun je een meerkeuzevraag aan de leden van je groep stellen. Nadat je de vraag getypt hebt, klik je op Voeg pollopties toe. Zo’n poll is ideaal als je bijvoorbeeld een datum wilt prikken, een gezamenlijk cadeau moet kopen of de interesses van je leden wilt polsen.

Tip 04 Een poll is ideaal als je iets met de groep moet beslissen.

Tip 05: Groepschat

Een erg interessante feature is de groepschat. Daarmee start je een gesprek met alle leden van je groep. Je klikt simpelweg op Nieuwe chat beginnen aan de rechterkant van de groepspagina en vervolgens vink je enkele leden aan of kies je voor Alles selecteren / Chat Starten. Niet alleen de beheerder van de groep kan een chat starten. Deze mogelijkheid is er voor alle leden van de groep. In het chatvenster kun je met het plusteken eventueel nog extra leden toevoegen. Via Opties / Groep verlaten kun je het gesprek verlaten. Let wel, afhankelijk van de grootte van de groep kun je mogelijk geen chatgesprek starten waar iedereen aan deel kan nemen. Momenteel experimenteert Facebook zelfs met videochats voor groepen.

Tip 05 Dankzij een groepschat kun je heel veel leden in één keer bereiken.
Via een Facebook-groepschat bereik je veel leden in één keer

Zelf lid worden

We hebben het op deze pagina’s voornamelijk over het maken en beheren van een eigen Facebook-groep. Uiteraard kun je zelf ook lid worden van andere Facebook-groepen. Aan de linkerkant van de pagina onder het kopje Groepen zie je een overzicht van de groepen die je beheert en de groepen waarvan je al lid bent. Klik op het kopje Groepen. Via Ontdekken krijg je onder andere Voorgestelde groepen, Groepen van vrienden, Lokale groepen, Koop- en verkoopgroepen te zien. Ben je op zoek naar een specifieke groep, bijvoorbeeld een met fans van FC Barcelona? Voer je zoekopdracht bovenaan in de witte balk in en klik onderaan op Meer resultaten zoeken voor (…) en klik door naar het Groepen-tabblad om een overzicht van alle bestaande groepen te krijgen. Je bent slechts één klik van een lidmaatschapsverzoek verwijderd: Lid worden.

0 Reactie(s) op: In 10 stappen een eigen Facebook-groep maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.