In 10 stappen een eigen Facebook-groep maken

Door: evi-maquoi | 20 december 2016 14:36

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 06: Leden toevoegen

Toen je de Facebook-groep in de eerste stap aanmaakte, had je enkele vrienden uitgenodigd. Ben je toen iemand vergeten? Of is er een nieuw lid in je sportclub of hobbyvereniging? Uiteraard kun je op elk moment extra leden uitnodigen. Rechts bovenaan zie je Leden toevoegen. Voer daar de naam van een Facebook-vriend in of geef het e-mailadres op. Via het tabblad Leden krijg je een overzicht van alle groepsleden. Ook hier kun je extra mensen uitnodigen met de Toevoegen-knop. De beheerder van de Facebook-groep kan zelfs iemand uit de groep zetten door op het tandwieltje naast de persoon in kwestie te klikken en Uit groep verwijderen te kiezen. Wordt je groep erg groot, dan is het handig om even naar de groepsinstellingen te kijken. Die vind je via Groepsinstellingen bewerken achter de knop met de drie puntjes. Bij Goedkeuring lidmaatschap heb je de keuze uit Elk lid kan leden toevoegen of goedkeuren of Elk lid kan leden toevoegen, maar een beheerder of moderator moet ze wel goedkeuren.

Tip 06 Je kunt op elk ogenblik extra mensen uitnodigen. De beheerder kan een lid ook uit de groep zetten.

Tip 07: Meerdere beheerders

Zodra je een Facebook-groep aanmaakt, ben jij de beheerder en alle mensen die je uitnodigt zijn leden. In grote groepen kan de taak van een beheerder echter een beetje uit de hand lopen. Dan is het een goede zaak om bepaalde enthousiaste leden ook aan te stellen als beheerder. Dat doe je als volgt: ga naar het Leden-tabblad en klik op het tandwieltje naast een persoon. Je hebt de keuze uit Beheerder maken en Moderator maken. Beide rollen kunnen een lidmaatschapsverzoek goedkeuren of afwijzen, berichten in een groep goedkeuren of afwijzen, berichten en reacties op berichten verwijderen, mensen uit een groep verwijderen en een bericht vast- of losmaken. Een beheerder heeft echter nog iets meer voorrechten dan een moderator. Hij of zij kan ook een ander lid de rol van beheerder of moderator toekennen of verwijderen en de groepsinstellingen (zoals de naam, de omslagfoto en de privacy-instellingen) aanpassen.

Tip 07 Je kunt een lid ook promoveren tot moderator of beheerder.

Tip 08: Bestanden uploaden

Een erg interessante functie van Facebook-groepen is de mogelijkheid om allerlei bestanden, bijvoorbeeld pdf’s, tekstbestanden of spreadsheets, te delen met je groepsleden. Hoe je dat doet? Je klikt op het tabblad Bestanden en vervolgens kies je Bestand uploaden. Vervolgens navigeer je op je harde schijf naar de juiste bestandslocatie en selecteer je het bestand. Let wel, nagenoeg alle bestandstypes zijn toegestaan, maar het bestand mag niet groter zijn dan 100 MB. Ga verder met Open. Desgewenst kun je nog een korte omschrijving toevoegen. Klik op Opslaan om het uploaden te starten. Het bestand komt vervolgens onder Geüploade bestanden te staan en verschijnt ook als bericht. Alle leden kunnen het bestand Downloaden of een Voorbeeld opvragen. Het is ook mogelijk om een nieuw tekstbestand aan te maken vanuit je Facebook-groep. Hiervoor klik je op Document maken. Je start met een titel en daarna kun je een intro, bodytekst en tussenkopjes toevoegen. De opmaakmogelijkheden zijn ietwat beperkt, maar je kunt wel opsommingstekens of een quote toevoegen. Zodra je klaar bent, klik je op Publiceren. Andere groepsleden kunnen het bestand nu openen én aanpassen, gelukkig slaat Facebook de bewerkingsgeschiedenis op.

Tip 08 Je kunt een bestaand document uploaden of een gedeeld document aanmaken.

Tip 09: Evenement aanmaken

Heb je binnenkort een toernooi, benefietavond, familie- of clubfeest? Dan kun je dat heel eenvoudig via je Facebook-groep communiceren naar je leden. Klik bovenaan op Evenementen en klik daarna op de blauwe knop Evenement maken. In het nieuwe venster kun je een foto toevoegen, bijvoorbeeld een sfeerbeeldje. Vervolgens vul je de vakken in bij Evenementnaam, Locatie, Datum/tijd en Beschrijving. Desgewenst kun je ook een Eindtijd invoeren. Zodra je klaar bent, klik je op Maken. Leden kunnen aangeven of ze al dan niet aanwezig zullen zijn. Via de knop met de drie puntjes rechts onder de omslagfoto kun je eventueel zelfs de Gastenlijst exporteren naar een .csv-bestand dat je in Excel kunt openen.

Tip 09 Voor een speciale gebeurtenis kun je leden uitnodigen via een Facebook-evenement.
Speciale gebeurtenis? Maak een Facebook-evenement aan en nodig je groepsleden uit

Tip 10: Kopen en verkopen

In heel wat groepen verkopen Facebook-gebruikers spullen die ze niet meer nodig hebben: van (kinder)kleding en meubels tot smartphones of fietsen. Vaak worden er gewoon foto’s geüpload en kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen via een reactie. De betaling en afhandeling wordt meestal via een privébericht geregeld. Er is echter ook een speciale groepsvorm voor: een Facebook-verkoopgroep. Wil je zelf zo’n groep aanmaken? Klik dan op de knop met de drie puntjes en kies Groepsinstellingen bewerken. Klik naast Groepstype op Een groepstype kiezen en selecteer Kopen, verkopen, ruilen. Ga verder met Bevestigen / Opslaan. Als je nu een nieuw bericht wilt publiceren, staat er bovenaan in het tekstvak Iets verkopen. Klik daarop, geef aan wat je precies verkoopt tegen welke prijs en voeg de locatie van het object toe. Optioneel kun je nog een beschrijving en foto’s toevoegen. Ga verder met Plaatsen. Zodra het item verkocht is, gebruik je de Markeren als verkocht-knop.

Tip 10 Wil je producten verkopen? Dan kun je daar een speciale groep voor oprichten.

0 Reactie(s) op: In 10 stappen een eigen Facebook-groep maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.