In 11 stappen de bezem door je browser

Door: Maikel Dijkhuizen | 02 september 2014 13:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Iedereen trapt er weleens in. Na het installeren van freeware verschijnt er ineens een Ask-toolbar of andere rommel in je browser. Wissen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. We leggen uit hoe je je browsers grondig reinigt en vrijhoudt van vervuiling.

De meeste vervuiling ontstaat omdat ontwikkelaars van freeware gesponsorde onderdelen aan je browser proberen toe te voegen. Het is daarom belangrijk om de installatieprocedure van alle programma's grondig door te nemen en waar nodig vinkjes weg te halen. Helaas is het kwaad vaak al geschied voordat je er erg in hebt. Ongewenste werkbalken, zoekmachines, startpagina's, plug-ins en pop-ups ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk.

Gelukkig heeft iedere browser voldoende functies in huis om korte metten te maken met het merendeel van dit soort narigheid. Sommige hardnekkige vervuilers blijven ondanks het kiezen van de juiste instellingen toch nog in de browser aanwezig. Maar goed nieuws: dankzij handige tooltjes zet je ook deze ongewenste rotzooi alsnog bij het vuilnis, waarna je surft in een superschone browser. In deze basiscursus halen we de bezem door de drie meestgebruikte browsers: Internet Explorer, Chrome en Firefox.

01 Software wissen

Veel freeware-programma's installeren op de achtergrond onopvallend complete programma's van derde partijen op je pc. Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat je browser een werkbalk weergeeft. Sommige gesponsorde applicaties nestelen zich zelfs zo diep op je pc dat het bijvoorbeeld niet lukt om de startpagina van je browser te wijzigen. Om die reden is het verstandig om kritisch alle geïnstalleerde programma's na te lopen. Open het Configuratiescherm en kies voor Een programma verwijderen. Controleer of er ongewenste tooltjes op je pc actief zijn. Zo nodig selecteer je het betreffende programma, waarna je bevestigt met Verwijderen.

Vaak zijn programma's op de achtergrond verantwoordelijk voor vervuiling binnen je browser.

02 Instellingen Internet Explorer

Voordat je grijpt naar externe hulpjes om de boel te reinigen, is het handig om eerst te kijken of je alle vervuiling via de instellingen van de browser kunt wissen. Klik in Internet Explorer rechtsboven op het pictogram met het tandwieltje en kies voor Internetopties. Wijzig de startpagina door het gewenste webadres te typen, bijvoorbeeld www.google.nl. Navigeer vervolgens naar het tabblad Programma's en klik op Invoegtoepassingen beheren. Er verschijnt een nieuw venster waarin je ziet welke werkbalken er in Microsofts browser zijn verstopt.

Selecteer iedere ongewenste toolbar en kies voor Uitschakelen / Uitschakelen. Klik daarna aan de linkerkant op Zoekmachines. Selecteer naar eigen inzicht de zoekmachine (bijvoorbeeld Google) en klik op de knop Als standaardinvoegtoepassing gebruiken. Selecteer nu iedere zoekmachine die je wilt wissen en kies onderaan voor Verwijderen. Na afloop klik je op Sluiten. Het venster Internetopties sluit je af via OK.

Werkbalken waar je niets aan hebt, schakel je eenvoudig uit in Internet Explorer.

03 Standaardwaarden herstellen

Wanneer je browser sterk is vervuild, kun je er ook voor kiezen om Internet Explorer terug te zetten naar de standaardwaarden. Bedenk wel dat alle instellingen worden teruggezet. Zaken als favorieten, plug-ins, opgeslagen wachtwoorden en privacy-instellingen dien je dus weer eigenhandig te configureren. Open de instellingen via het tandwieltje en kies voor Internetopties. Onder het tabblad Geavanceerd klik je op de knop Opnieuw instellen. Zet een vinkje voor Persoonlijke instellingen verwijderen en bevestig met Opnieuw instellen. Start ten slotte de computer opnieuw op.

Advertentievrij surfen

Opdringerige banners, pop-ups en andere vormen van reclame kunnen mateloos irritant zijn. De plug-in Adblock Plus mag daarom niet in je browser ontbreken. Dit hulpje houdt zo nodig alle advertenties buiten de deur, waardoor je een heleboel ergernis voorkomt. Overigens is het ook mogelijk om alleen irritante advertenties te blokkeren, zodat je de bezochte website evengoed steunt met de zichtbaarheid van acceptabele reclame. Adblock Plus is beschikbaar voor Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari en Opera. Surf naar deze website om de plug-in toe te voegen aan je browser.

In Adblock Plus geef je eventueel aan dat je alleen acceptabele reclame wilt weergeven.

04 Instellingen Chrome

Ook in Chrome verwijder je eenvoudig een ongewenste werkbalk, plug-in, startpagina of zoekmachine. Klik rechtsboven op Google Chrome aanpassen en beheren (pictogram met drie streepjes) en ga naar Instellingen. Start de browser altijd op met een ongewenste website, klik dan achter Een specifieke pagina of een reeks pagina's openen op Pagina's instellen. Kies bij de url voor het kruisje en voeg eventueel een nieuwe website toe. Bevestig met OK. Zo nodig stel je bij het onderdeel Uiterlijk een andere startpagina in, die verschijnt als je op het knopje met het huisje naast de adresbalk klikt. Zorg dat er een vinkje staat voor Knop 'Startpagina' weergeven, klik achter de huidige startpagina op Wijzigen. Typ daarna achter Deze pagina openen het juiste webadres, waarna je bevestigt met OK.

Als de standaardzoekmachine plotseling is gewijzigd, klik je op Zoekmachines beheren. Ga met de cursor staan op Google en kies voor Instellen als standaard. Overige zoekmachines wis je door achter de url op het kruisje te klikken. Bevestig daarna onderaan met Klaar. Bij veel vervuiling herstel je Chrome eventueel naar de standaardwaarden. Klik hiervoor achtereenvolgens op Geavanceerde instellingen weergeven / Browserinstellingen herstellen / Herstellen.

Duik in de instellingen van Chrome om nutteloze zoekmachines te verwijderen.