In 16 stappen een perfecte Wordpress-website

Door: richard-veenstra | 25 januari 2017 11:01

seo-plugins voor wordpress
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4

WordPress is een geweldig platform om websites mee te maken en de installatie is zo gepiept. Wil je echter dieper in de materie duiken, dan kan het best lastig zijn om alle functies onder de knie te krijgen. In dit artikel ontdek je de verschillende expertfuncties van WordPress en geven we je tips over handige plug-ins voor een professionele site.

Tip 01: Voor we beginnen

Vorig jaar hebben we in het zomernummer al een drieluik aan WordPress besteed, hier op onze website kun je nog eens nalezen hoe je je eigen website met WordPress aanmaakt en configureert. Je vindt deel 1 hier en kunt vanuit daar verder naar de volgende delen. Het is handig om alle drie de delen door te lezen voordat je verdergaat. We gaan ervan uit dat je je eigen WordPress-site hebt geconfigureerd en je een thema hebt geïnstalleerd. Ook moet je al een paar berichten en pagina’s aan je website hebben toegevoegd. Elk thema kan eigen functies aan het administratiepanel van WordPress toevoegen en daarom kan het zijn dat de schermafbeeldingen bij jou wat anders zijn en er andere functies in het Dashboard te zien zijn. We geven echter alleen algemene tips, deze zijn niet afhankelijk van een thema of bepaalde plug-in.

Tip 01 Lees het drieluik over de beginselen van WordPress door voordat je begint met dit artikel.
Het is handig om je berichten in verschillende categorieën onder te verdelen

Tip 02: Categorieën en tags

Als je veel berichten gaat aanmaken, is het handig om deze in verschillende categorieën onder te verdelen. Niet alleen profiteer je hier later van bij de zoekmachines, ook een eventuele zoekfunctie op je site is hierbij gebaat. Als je een reisblog hebt, kun je bijvoorbeeld per continent, land of stad een categorie aanmaken. Bij een fotografieblog zou je kunnen kiezen voor categorieën als analoog, digitaal en spiegelreflex. Je maakt een categorie aan door op Berichten / Categorieën te klikken. Onder Nieuwe categorie toevoegen geef je een naam in onder Naam. Onder Slug geef je een url-vriendelijke versie aan zonder spaties of leestekens. Wil je subcategorieën instellen, dan kun je onder Hoofd instellen welke categorie de hoofdcategorie van de aan te maken categorie wordt. Bij een reisblog zou je bijvoorbeeld als hoofdcategorie Europa kunnen aanmaken en als subcategorie België. Je moet altijd eerst een hoofdcategorie aanmaken, anders kun je bij een subcategorie deze hoofdcategorie niet selecteren. Onder Beschrijving mag je iets invullen, maar het is ook prima om dit leeg te laten. Standaard heeft WordPress een categorie Geen categorie aangemaakt. Ga er met je muis overheen en klik op Bewerken om deze categorie te wijzigen in een nieuwe categorie.

Tip 02 De categorie Tokyo is een subcategorie van Centraal Japan in ons reisblog.

Tip 03: Tags

In de meeste gevallen zul je niet heel veel categorieën hebben en zal elk bericht onder één of twee categorieën vallen. Een andere manier om berichten te organiseren, is door middel van tags. Over het algemeen heb je veel meer tags dan categorieën. Voor je fotoblog kunnen dit steekwoorden zijn als zon, strand, zwart-wit en avond. Tags kunnen onder berichten worden weergegeven. Gebruikers kunnen erop klikken of je kunt een tag cloud aanmaken op je website om sneller bepaalde berichten te vinden. Ga naar Berichten / Tags om je tags te bekijken. Een tag maak je op dezelfde manier aan als categorieën, een tag kan echter geen hoofdcategorie hebben. Je kunt bij het schrijven van een bericht gemakkelijk een nieuwe tag aanmaken, deze wordt dan automatisch aan je lijst met tags toegevoegd.

Tip 03 Tags hebben geen hoofdcategorieën.

Tip 04: Organiseren

Ga naar een bericht, aan de rechterkant vind je de het kopje Categorieën. Hier selecteer je een zojuist aangemaakte categorie door er een vinkje voor te zetten. Wil je een nieuwe categorie toevoegen, klik dan op Nieuwe categorie toevoegen. Onder Tags vind je een veld waar je tags kunt intypen. Typ een woord in en klik op Toevoegen, de tag verschijnt dan onder het veld. Je kunt een tag weer verwijderen door op het kruisje te klikken. Wil je meerdere tags tegelijkertijd toevoegen, dan scheid je ze met een komma. Druk op de Enter-toets en alle tags worden meteen onder het veld weergegeven. Vergeet na het toevoegen van categorieën en tags niet om op Bijwerken te klikken.

Tip 04 Tags kun je verwijderen door op het kruisje te klikken.

0 Reactie(s) op: In 16 stappen een perfecte Wordpress-website

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.