In 16 stappen een perfecte Wordpress-website

Door: richard-veenstra | 25 januari 2017 11:01

seo-plugins voor wordpress
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4

Tip 05: Zoekmachines

Als je wilt dat je site goed door zoekmachines als Google en Bing wordt geïndexeerd, kijk dan eerst eens bij Instellingen / Lezen. Als er een vinkje voor Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren staat, dan kan het zijn dat de zoekmachines geen volledige toegang tot je site hebben. Haal het vinkje weg zodra je website klaar is om live te gaan. Tijdens het configureren en sleutelen kun je het vinkje prima laten staan. Sluit af door op Wijzigingen opslaan te klikken. Bij Instellingen / Algemeen moet je bovendien zorgen voor een goede titel en ondertitel. Deze gegevens worden in de zoekresultaten in ieder geval weergegeven. Het onderverdelen in categorieën en het gebruik van goede tags helpt ook om beter geïndexeerd te worden door zoekmachines.

Tip 05 Zorg dat het vinkje voor Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren weg is.
Om zoekmachines je website goed te laten indexeren, is een SEO-plug-in aan te raden

Tip 06: SEO

Om zoekmachines je website echt goed te laten indexeren, is het aan te raden om een speciale SEO (Search Engine Optimalisation)-plug-in op je WordPress-site te laten draaien. Ga naar Plugins / Nieuwe plugin en typ achter Trefwoord de naam Alles-in-één SEO Pakket. Er zijn meerdere goede SEO-plug-ins, waaronder Yoast en SEO Ultimate, maar het voordeel van deze plug-in is dat het vrij simpel is en je niet veel hoeft te configureren. Klik op Nu installeren en wacht tot de plug-in is geïnstalleerd. Klik vervolgens op Activeren en je ziet dat er een menuonderdeel aan de linkerkant is aangemaakt. Onder Get Started lees je alles over de plug-in.

Je kunt ook direct klikken op Continue to the General Settings. Het eerste wat je in kunt stellen is hoe de titel en subtitel van je site door bijvoorbeeld Google moeten worden geïndexeerd. Standaard geeft het de informatie weer die je bij Instellingen / Algemeen hebt aangegeven. Als je een andere titel en subtitel speciaal voor zoekmachines wilt aangeven, doe je dit bij Alles-in-één SEO / Algemene instellingen / Homepage Instellingen. Achter Home Titel geef je een titel van maximaal zestig tekens in. Naast Home Beschrijving geef je in maximaal 160 tekens aan waar je website over gaat. Je kunt elke pagina of elke bericht ook een speciale zoekmachine-titel geven. Heb je een pagina die Contact heet, dan kun je deze voor de zoekmachines bijvoorbeeld wijzigen in Neem contact met ons op! Ga naar Pagina’s of Berichten en klik achter een item op het potloodje onder SEO Titel.

Tip 06 Geef een alternatieve titel en subtitel aan die speciaal voor zoekmachines geschikt is.

Tip 07: Google Analytics

Een volgende stap is om je Google Analytics-account aan je WordPress-site toe te voegen. Met Google Analytics heb je inzicht in het aantal bezoekers, hoe lang ze op je site blijven, welke pagina’s ze bezoeken en nog veel meer. Allereerst meld je je aan voor een Google Analytics-account door hier op Een account maken te klikken. Klik op Beheer en je ziet dat er één account is aangemaakt. Onder Property kies je voor Nieuwe property maken.

Onder Websitenaam geef je een naam aan en onder Website-URL geef je het webadres aan. Geef eventueel een branchecategorie aan en zet de tijdzone op Nederland. Sluit af door op Tracking-ID ophalen te klikken. Op de volgende pagina zie je je tracking-ID, een code van twee letters en acht cijfers. Met de Alles-in-één SEO-plug-in hoef je zelf geen php-code aan je site toe te voegen. Je kopieert gewoon de tracking ID die je in je Google Analytics-account vindt en plakt hem bij Alles-in-één SEO / Algemene instellingen / Google Instellingen / Google Analytics ID. Eronder kun je vervolgens veel meer opties instellen. Klik op het vraagteken voor elke functie om te weten te komen wat het precies doet. Vergeet niet om onderaan op Update instellingen te klikken.

Tip 07 Voeg je Google Analytics Tracking-ID toe aan de Alles-in-één SEO-plug-in.
Met de Alles-in-één SEO-plug-in hoef je zelf geen php-code aan je site toe te voegen

Tip 08: XML Sitemap

De volgende stap is om een XML Sitemap te genereren. Dit is een bestand dat je naar Google en Microsoft stuurt zodat hun zoekmachines je site beter en sneller kunnen indexeren. Ga naar Alles-in-één SEO en klik op Feature Manager. Onder XML Sitemaps klik je op Activate. Je ziet nu dat er links een menuonderdeel met de naam XML Sitemap is bijgekomen. Klik erop en je ziet een lijst met opties voor het genereren van je sitemap. In de meeste gevallen zijn de standaardinstellingen prima, maar je moet wel even een vinkje zetten achter Verwittig Google en Verwittig Bing. Op deze manier wordt je sitemap meteen naar de beide zoekmachines gestuurd. Als je veel aan de structuur van je site verandert, kun je ervoor kiezen om automatisch nieuwe sitemaps te laten genereren. Selecteer dan achter Plan Updates bijvoorbeeld Maandelijks. Dit is alleen nodig als je de komende tijd veel pagina’s en categorieën gaat toevoegen of veranderen. Het is niet nodig als je alleen maar nieuwe berichten plaatst, dit heeft namelijk geen gevolg voor de structuur van je site. Klik op Update Sitemap als je alle opties hebt ingesteld. Op de volgende pagina klik je op Bekijk je sitemap om te zien of het bestand succesvol is gegenereerd.

Tip 08 Creëer een XML Sitemap zodat Google en Bing je site beter kunnen indexeren.

0 Reactie(s) op: In 16 stappen een perfecte Wordpress-website

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.