In 16 stappen een perfecte Wordpress-website

Door: richard-veenstra | 25 januari 2017 11:01

seo-plugins voor wordpress
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4

Tip 13: Reacties beheren

Ook voor het beheren van de reacties, is het verstandig een externe plug-in te installeren. Ga eerst naar Instellingen / Reacties en zorg ervoor dat voor Schrijvers van reacties moeten naam en e-mailadres opgeven een vinkje staat. Een extra zekerheid kan zijn om ook een vinkje voor Gebruikers moeten ingelogd zijn om te kunnen reageren te zetten, al moet je dan wel een thema hebben geïnstalleerd dat het aanmelden van gebruikers ondersteunt. Bij Plugins / Geïnstalleerde plugins zie je de plug-in Akismet staan. Deze is standaard niet geactiveerd, maar dit is wel een goed idee als je reacties wilt checken op spam. Klik op Activeren en vervolgens op Akismet-account activeren.

Op de volgende pagina kies je voor Je API-sleutel verkrijgen, doe dit op de geopende pagina nog een keer. Kies een gebruikersnaam en geef een wachtwoord in. Je kunt ook met je WordPress.com-accountgegevens inloggen, mocht je die al hebben. Let er wel op dat dit niet hetzelfde is als je WordPress-logingegevens van je website. Als je eenmaal bij Akismet bent ingelogd, kies je voor het gratis Basic-account door op Get Basic te klikken. Zet de schuif rechtsboven op € 0,00 / Year en klik op Continue. Als het webadres in het volgende venster klopt met het webadres van je website, kies je voor Activate this site. De API-sleutel wordt nu automatisch aan je WordPress-Dashboard toegevoegd.

Tip 13 Om spam te reduceren, activeer je Akismet. Om een API-sleutel te verkrijgen, moet je je even door wat pagina’s heen worstelen.
Het is handig om af en toe een reservekopie van je website te maken

Tip 14: Onderhoud

WordPress heeft van tijd tot tijd te maken met beveiligingsproblemen en daarom is het belangrijk dat je website up-to-date blijft. WordPress zorgt ervoor dat het automatisch kleine updates en bugfixes installeert, maar je kunt altijd even kijken bij Dashboard / Updates of je over de meest recente versie beschikt. Het is handig om af en toe even een reservekopie van je website te maken. Er zijn twee belangrijke dingen die opgeslagen moeten worden. Ten eerste heb je de bestanden van je thema en de eventuele wijzigen die je aan de php- en css-bestanden hebt gedaan nodig. Via een ftp-programma als FileZilla kun je deze bestanden gewoon naar je harde schijf kopiëren.

Het tweede dat je niet kwijt wil raken, is de inhoud van je berichten, pagina’s en je categorieën en tags. Deze worden allemaal in de aangemaakte MySQL-database opgeslagen. Om hier een kopie van te maken, ga je naar de instellingen van je provider. Daar vind je waarschijnlijk een optie als Database Manager of iets in die trant. Hier kun je een reservekopie van je database-bestanden maken. Je kunt ook een plug-in gebruiken die automatisch reservekopieën voor je maakt, maar deze plug-ins kosten meestal geld. Bekende opties zijn BackupBuddy en VaultPress. Een goede gratis optie is UpdraftPlus, deze plug-in levert bijna alle functies van een betaalde dienst.

Tip 14 Maak af en toe een reservekopie van je database.
Om een brute force-aanval te voorkomen, kun je de locatie van je loginpagina wijzigen

Tip 15: Beveiliging

Het bijhouden van WordPress-updates is al een stap in de goede richting naar een veilige website, maar als je je website echt goed tegen aanvallen of indringers wilt beschermen, is het handig om een plug-in te installeren. De plug-in All In One WP Security & Firewall is een goede optie. Installeer en activeer de plug-in en ga naar WP Security / Dashboard. Je ziet aan de meter hoeveel veiligheidsmaatregelen je al hebt genomen en hoeveel je er nog moet doen. Op deze pagina kun je al wat instellingen doorvoeren, maar alle functies staan ook in submenu’s duidelijk uitgelegd. Zet bijvoorbeeld bij Firewall een vinkje achter Enable Basic Firewall Protection om de firewall aan te zetten. Om een brute force-aanval te voorkomen, kun je de locatie van je loginpagina wijzigen bij WP Security / Brute Force. Op deze manier maak je het ongenode gasten lastiger om je pagina aan te vallen. Lees wel even de instructies door, want het wijzigen van je login-locatie kan gevolgen hebben voor de functionaliteit van je website.

Tip 15 All In One WP Security & Firewall is een handige plug-in als je je website veiliger wilt maken.

Tip 16: Thema’s zoeken

Er zijn heel veel gratis thema’s voor WordPress te vinden, maar als je echt een professioneel uitziende site wilt hebben, dan is het aan te raden om een beetje geld aan een betaald thema uit te geven. Een goede website is www.themeforest.net, op deze website kunnen thema-makers hun producten aanbieden. Klik onder themeforest op WordPress en kies een categorie. Alle thema’s in deze categorie worden rechts weergegeven en worden standaard naar datum van toevoegen gesorteerd. Klik op Sort by om bijvoorbeeld op populariteit te zoeken. Van elk thema kun je een live demo bekijken door op de naam van het thema te klikken en te kiezen voor Live Preview. Een thema kun je betalen met je creditcard of via PayPal en de meeste makers leveren een paar maanden gratis support. Het thema kun je als zip-bestand downloaden, vervolgens ga je in WordPress naar Weergave / Thema’s en kies je voor Nieuwe toevoegen. Klik op Thema uploaden en vervolgens op Kies bestand. Let erop dat je het gehele zip-bestand selecteert en niet de uitgepakte map.

Tip 16 Op de website van Themeforest kun je van elk thema een live demo bekijken.

0 Reactie(s) op: In 16 stappen een perfecte Wordpress-website

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.