In 3 stappen je Facebook-profiel downloaden

Door: Robbin Ooijevaar | 02 juli 2015 11:07

How To

Overweeg je om weg te gaan bij Facebook of ben je nieuwsgierig wat de dienst allemaal van je weet? We laten zien hoe je (bijna) alles van jezelf downloadt als zip-bestanden en hoe je je banden verbreekt met Facebook. Om 'jezelf te downloaden' hoef je niet per se op te stappen.

Stap 1: Online leven

Bijna alle Facebook-gebruikers kennen het gevoel: je wordt moedeloos van het begluren van het bruisende leven van je vrienden en kennissen. Is het tijd om afscheid te nemen van Facebook? Wie deze beslissing neemt, doet dat weloverwogen en met persoonlijke motieven. Zorgen over privacy kunnen het laatste zetje zijn om Facebook de rug toe te keren. Voordat je weggaat, is het goed om een archief binnen te halen met hierin alles over jezelf, gedeelde foto's en veel meer.

Stap 2: Archief van jezelf

Open je Facebook, klik op het pijltje naar beneden en kies Instellingen / Algemeen. Klik op Een kopie downloaden en volg de instructiestappen. Het archief wordt geleverd met een index.htm-bestand. Dit bestand kun je openen in je webbrowser. Je ziet alle berichten die je ooit hebt gestuurd, foto's en video's en de apps die gegevens naar Facebook hebben gestuurd. Uiteraard zie je je vriendenlijst en welke vrienden je zijn ontvallen. Neem vooral een kijkje bij Adv en probeer niet te schrikken. Hier ze je hoe Facebook jou in steekwoorden heeft 'ingedeeld' voor adverteerders, want daar gaat het ten slotte om: geld verdienen.

Stap 3: Opstappen

Wil je Facebook verlaten? Controleer dan eerst welke diensten je gebruikt via je Facebook-logingegevens. Denk aan een hardloop-app op je smartphone, streamingmuziekdienst of berichtendienst. Je vindt de gekoppelde diensten via Instellingen / Apps / Alles weergeven. Bij veel diensten kun je het Facebook-account loskoppelen, maar moet je hiervoor wel actie ondernemen voordat je je Facebook-account opheft.

Om je Facebook op te heffen kijk je op de officiële Facebook-helppagina over dit onderwerp. Je hebt een afkoelperiode voordat je 'Facebook-persoonlijkheid' wordt verwijderd. Als je er zeker van wilt zijn dat je niets achterlaat, moet je reacties en berichten eerst handmatig wissen.

Probeer niet te schrikken als je ziet wat Facebook de afgelopen jaren allemaal over je te weten is gekomen en bewaart.