In 3 stappen: Veilig op je wifi-netwerk

Door: Robbin Ooijevaar | 25 december 2013 10:00

How To

Alle netwerken die je niet zelf beheert, zijn een potentieel gevaar voor je computer, bestanden en smartphone. We horen (te) weinig over hacken en sniffen (gegevens afluisteren) via wifi, maar de mogelijkheden zijn er. In dit artikel behandelen we eenvoudige trucs om je hiertegen te wapenen.

Stap 1: Onbewust delen

Er zijn meerdere manieren om gehackt te worden op een wifi-netwerk. Het snelste manier is wanneer je zelf per ongeluk mappen of media deelt. De geavanceerde instellingen omtrent het delen van mappen en media vind je in Windows 7 bij Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum / Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen.

Het tegengaan van per ongeluk delen, kun je doen door de juiste netwerklocatie in te stellen. Dit wordt eenmalig gevraagd als je verbinding maakt met een nieuw netwerk. Je kunt de gekozen instelling altijd controleren en wijzigen. Ga naar Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum. Onder Actieve netwerken weergeven vind je je verbinding. Ben je niet thuis of op het werk, maar zie je daar wel het Bedrijfsnetwerk of Thuisnetwerk staan, dan loop je een risico. Klik op het type netwerk en kies Openbaar netwerk.

Stap 2: Automatisch verbinden? Liever niet!

Ook loop je risico wanneer je automatisch verbinding laat maken met draadloze netwerken waarmee je ooit verbonden was. Deze instelling kun je eenvoudig selectief uitschakelen, het gevolg is wel dat je inlevert op gebruiksgemak. Hier staat tegenover dat je steeds een bewuste keuze maakt op het moment dat je verbinding maakt via wifi.

Neem maatregelen en geef hackers op publieke wifi-netwerken geen kans!

Ga naar Configuratiescherm / Netwerk en internet / Draadloze netwerken beheren. Je ziet een lijst met alle netwerken waarmee je ooit verbonden was. Gooi alle netwerken die je niet kent (of bijna nooit gebruikt) weg. Dubbelklik vervolgens op een netwerk waar je niet langer automatisch mee wil verbinden. Verwijder het vinkje bij Automatisch verbinding maken (...). Een soortgelijke instelling is ook te vinden op je smartphone. iPhone-gebruikers vinden dit bijvoorbeeld bij Instellingen / WiFi / Vraag om verbinding.

Stap 3: VPN

Een VPN is voor veel mensen een ingewikkeld begrip, om van de instellingen nog maar te zwijgen. Het komt erop neer dat een VPN een beveiligde verbinding creëert over een onveilig netwerk, bijvoorbeeld een publiek toegankelijk wifi-netwerk. Een VPN-dienst is een eenvoudige manier om je goed tegen afluisteren te beveiligen. Helaas zijn deze VPN-diensten niet gratis, maar door even goed op internet te speuren, vind je waarschijnlijk wel een betaalbare dienst.

Met Hotspot Shield ben je goed beveiligd op zowel pc, laptop als smartphone. Voor nog geen 30 dollar beveiligt Hotspot Shield Elite vijf apparaten. Er is een gratis versie beschikbaar (Free) met enkele beperkingen en een gratis probeerversie van de Hotspot Shield Elite.

2 Reactie(s) op: In 3 stappen: Veilig op je wifi-netwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 december 2013 14:21 megasponsor
  Ik zag op google play toch nog wel een paar gratis vpn apps.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 mei 2016 22:37 Anoniem
  ASTALVISTA LOGIN
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.