Is je Android-televisie nog wel veilig?

Door: Justin Doornekamp | 11 maart 2019 18:31

Blog

Er is een vervelende bug gevonden in de software van Android-televisies, waardoor gebruikers naar foto’s van onbekenden konden kijken. Is jouw smart-tv nog wel veilig?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Ja, je Android-televisie is nog steeds veilig. Google heeft namelijk direct actie ondernomen en schakelde het delen van foto’s tijdelijk uit totdat er een oplossing voor het probleem is gevonden.

Een gebruiker kwam achter het lek toen hij via Google Foto's een screensaver wilde instellen op een televisie van het merk VU Televisions. Hij kon opeens honderden Google-accounts zien, inclusief bijbehorende profielnamen en profielfoto’s. Persoonlijke fotocollecties bleken niet toegankelijk.

Aanvankelijk werd gedacht dat dit probleem zich alleen op zijn type televisie voordeed, maar al snel meldden meerdere gebruikers dat de bug ook op andere Android-apparaten te vinden was. Het ging om onder meer iFfalcon- en TLC-televisies, die vooral in India populair zijn.

Niets duidt erop dat alle Android-televisies door de bug getroffen waren, maar Google nam in ieder geval het zekere voor het onzekere en schakelde de functie om foto’s te delen wereldwijd direct uit. In Nederland hebben bijvoorbeeld Philips en Sony televisies die draaien op het besturingssysteem van Android. Daarnaast zijn er mediaspelers als de Nvidia Shield TV.

Er is inmiddels een onderzoek gestart om het probleem op te kunnen lossen, maar wanneer gebruikers weer aan de slag kunnen met de foto’s op hun televisie is vooralsnog onduidelijk. Maar gezien Google vrijwel alle fotofunctionaliteiten op Android-televisies heeft uitgezet (van het benaderen en bekijken van foto’s tot het casten ervan), lijkt het voor de hand dat het bedrijf de bug snel wil aanpakken.

Kleine update

Afgelopen maand rolde Google nog een kleine update uit voor Android-televisies. Daarmee kreeg het besturingssysteem een meer verfijnd uiterlijk. In vergelijking met de vorige versie werd er weinig veranderd en zijn er ook geen nieuwe functies toegevoegd.

0 Reactie(s) op: Is je Android-televisie nog wel veilig?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.