Je computer als wifi-hotspot inzetten doe je zo

Door: Toon van Daele | 22 januari 2019 10:05

Wifi-tips
How To

In hotels of op campings mag je vaak maar met één apparaat verbinden met internet. Je kunt je pc dan handig inzetten als wifi-hotspot, zodat je ook met andere apparaten online kunt. En zo’n draadloze hotspot is ook handig als je pc met bedrade verbinding wél op internet kan, maar je op die plek in huis een slechte wifi-verbinding hebt. In Windows 10 heb je dat zo voor elkaar.

Stap 1: Voorbereiden

Om van je Windows 10-computer een hotspot te maken, moet die over een wifi-adapter beschikken. Die gebruiken we namelijk om de connectie naar je draadloze apparaten door te zenden. Als je een desktop-pc hebt zonder wifi-adapter, dan kun je een usb-wifi-adapter aanschaffen, er zijn modellen beschikbaar vanaf circa 20 euro.

Heb je hardwarematig alles voor elkaar, ga dan in Windows naar Instellingen en kies Netwerk en internet / Mobiele hotspot. Zie je deze laatste niet verschijnen, kies dan Wi-Fi en zet de schakelknop op Aan. Het maakt niet uit of je pc op dit moment via een draadloze of bedrade manier met je netwerk verbonden is.

Stap 2: Verbinding delen

Je belandt nu in het instellingenvenster van Mobiele hotspot. Klaagt Windows erover dat er geen mobiele hotspot kan worden opgezet of dat je niet over de vereiste netwerkverbinding beschikt, dan kan het helpen om je adapter(s) nog even uit en in te schakelen. Ga tevens na of je netwerkadapters over de recentste stuurprogramma’s beschikken.

Heeft je pc zowel een wifi-verbinding als een bekabelde ethernetverbinding, dan kun je vanuit het uitklapmenu in dit venster aangeven welke verbinding je wilt delen. Vervolgens zet je de optie Mijn internetverbinding delen met andere apparaten op Aan.

Stap 3: Aanpassen

Standaard krijgt dit netwerk van Windows een eigen netwerknaam en -wachtwoord, dit kun je zelf aanpassen. Klik in het instellingenvenster van Mobiele hotspot op Bewerken en vul de gewenste naam en wachtwoord in. Bevestig met Opslaan. Je draadloze apparaten kunnen nu een verbinding opzetten met dit netwerk.

Bij Verbonden apparaten kun je op elk moment controleren hoeveel en – op basis van het ip- en mac-adres – welke apparaten met je hotspot zijn verbonden. Deze informatie vind je ook in het Actiecentrum, via de netwerktegel. Er kunnen zich maximaal acht apparaten simultaan verbinden.

Door de schakelknop op Uit te zetten kun je je hotspot op elk moment weer uitschakelen.

Je verneemt ook welke toestellen zich met je hotspot hebben verbonden.

0 Reactie(s) op: Je computer als wifi-hotspot inzetten doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.