Je eigen website bouwen met Wix

Door: amir-savranski | 15 juni 2015 11:20

How To

Wél je eigen website, maar niet de moeilijkheden die bij het bouwen komen kijken? Dan is Wix de oplossing. Met Wix kun je simpel een prachtige website maken, zonder dat je ervoor hoeft te kunnen programmeren. En dat helemaal gratis.

Met Wix kun je in een handomdraai je eigen website maken. Het grote voordeel is dat je geen verstand hoeft te hebben van HTML5 en andere programmeertalen. Jij hoeft alleen maar aan te geven hoe je nieuwe website eruit moet zien, en Wix doet de rest. Hier kun je lezen hoe je dat doet.

Aanmelden

Allereerst dien je een account aan te maken. Klik op de website van Wix op de knop Nu beginnen, maak een account aan met je e-mailadres en verzin een wachtwoord. Je kunt ook inloggen met Facebook of Google, zodat je direct aan de slag kunt.

Als je een account hebt en ingelogd bent, kun je beginnen met het kiezen van een template. Kies een branche uit de lijst of blader door alle templates door onderaan de pagina op Alle templates te klikken. Zoek een template uit en klik op Bekijken om te zien hoe het eruit ziet. Tevreden? Klik dan op Website bewerken bovenaan de pagina.

HTML5

Wix laadt nu de HTML5-editor. Een YouTube-filmpje begint te spelen, waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe de basis van Wix werkt. Bijna alles binnen de interface van Wix is klikbaar, en steeds krijg je een menu te zien met daarin de aanpassingen die je kan doen. Klik bijvoorbeeld op de titel van je website en klik in het menu dat verschijnt op Tekst bewerken. Nu kun je je website een persoonlijke naam geven.

Het filmpje laat duidelijk zien hoe de HTML5-editor werkt.

Pagina's

Met Wix kun je verschillende pagina's toevoegen, zodat je je website duidelijk kunt opdelen. Sommige templates hebben al een aantal pagina's voor je toegevoegd, bij andere templates kun je het zelf doen.

Een pagina voeg je toe door linksbovenin op Pagina's te klikken en in het menu dat verschijnt op Toevoegen te klikken. In dit menu kun je ook bestaande pagina's bewerken door erop te klikken. Klik op het radertje naast de titel van de pagina en een nieuw menu verschijnt. Hierin kun je zaken als de naam van de pagina en het adres aanpassen. Ook kun je hier een pagina verwijderen als je hem niet meer nodig hebt. Druk hiervoor op Verwijderen rechtsbovenin het menu en bevestig nogmaals met Verwijderen.

Opmaak wijzigen

Je kunt per pagina de opmaak van je website wijzigen. Dat kan handig zijn als je verschillende onderdelen op je website hebt, zoals een simpele contactpagina en een fraaier vormgegeven blogpagina. Druk bij de pagina waarvan je de looks wil aanpassen op het radertje om in het instellingenmenu te komen. Klik daarna op de blauwe knop Paginaopmaak wijzigen.

Afhankelijk van het template dat je hebt gekozen, kun je nu verschillende onderdelen van je pagina aanpassen. Dat kunnen de randen van je pagina zijn, de achtergrondkleur of de val van de schaduw als je voor een 3D-uiterlijk hebt gekozen. Als je tevreden bent, klik je op OK, nogmaals op OK en uiteindelijk op Gereed om je wijzigingen door te voeren.

Apps

Wix heeft beschikking over een heuse applicatiemarkt, de Wix App Market. De Appmarkt heeft veel mogelijkheden om je website net dat beetje extra te geven, en dat met slechts een paar muisklikken. Open de Appmarkt door aan de linkerkant op het icoontje van een marktkraam te klikken. De Appmarkt opent en je krijgt een overzicht te zien van de beschikbare apps. Wix heeft een groot aantal gratis apps in de Appmarkt staan, die je op je site kunt zetten door erop te klikken.

De Appmarkt staat vol met handige knoppen en apps.

Wil je bijvoorbeeld een like-knop van Facebook op je homepage? Open de Appmarkt en typ Facebook in het zoekveld. Je krijgt een lijst te zien met apps van Facebook, met de like-knop helemaal bovenaan. Klik op Toevoegen aan site en de knop verschijnt. Je kunt de app verplaatsen door er met je muis op te klikken en hem naar een willekeurige plek op de pagina te slepen. Kijk vooral even verder rond in de Appmarkt, hij staat vol met apps die je misschien wel kunt gebruiken.

Menuknoppen

Het menu rechtsbovenin hebben we nu nog amper gebruikt, maar als je klaar bent met het bewerken van je website, heb je hem wel nodig. Het is handig om te beginnen met de knop Opslaan. Daarmee sla je je website op zodat je eventueel een andere keer verder kunt gaan. Druk op de knop Voorbeeld om een kijkje te krijgen in hoe je website eruit komt te zien. Eventuele rasterlijnen zijn nu verdwenen en je kunt op het telefoon-icoontje aan de linkerbovenkant klikken om te zien hoe je website er op een smartphone uitziet. Tevreden? Klik dan op Terug naar bewerken.

Als je blij bent met hoe je website eruit ziet, druk je op Publiceren. Je krijgt een venster te zien met twee schuifbalkjes, die je normaal gesproken het beste zo kunt laten staan. Klik nogmaals op Publiceren en je website wordt live gezet! Druk op de link in het menu dat verschijnt om naar je website te gaan. Je kunt er ook voor kiezen hem te delen op sociale media.

Upgraden

Wil je meer uit Wix halen? Klik dan op Upgraden rechtsbovenaan de pagina. Je krijgt een overzicht te zien van alle mogelijke pakketten, variërend van 4 tot 16 euro per maand. Kijk in de vergelijkingstabel welk pakket het meest geschikt is voor jou en klik op Nu kopen om de betaalpagina te openen. Vul je gegevens in en klaar is Kees.

Meer functies

Op de homepage van Wix kun je nog veel meer functies vinden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen je website door een professionele websitebouwer te laten maken en kun je je eigen websites beheren. Klik in het menu bovenaan op Ondersteuning om bij het helpcentrum te komen. Handig voor als je een probleem hebt of ergens toch niet helemaal uit komt. Helemaal rechtsbovenaan zie je je accountnaam staan. Klik erop en een menu verschijnt waarin je je eigen account- en profielinstellingen kunt beheren.

Wil je Wix zelf proberen? Ga naar http://nl.wix.com/, maak een account aan en begin direct!

Dit artikel is geschreven in opdracht van Amir Savranski van Wix. De redactie van Computer!Totaal is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van dit artikel.

0 Reactie(s) op: Je eigen website bouwen met Wix

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.